用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

原帖由 MomoDady 於 08-10-29 20:31 發表
唔好意思! 英文集誦你有Copy未呀? 你小朋友是否P.2?

Freddie & MomoDady

Try this link and see can help or not.

http://www.hksmsa.org.hk/e_speec ... pe=4&TypeID=576

Dennis

原帖由 freddielau 於 08-10-29 18:50 發表

要吾要我唱比你聽

最好喇!

Dennis

Dennis,

Thank you for your website...and I finally found out in the 書包深處,當然巳經變成梅菜..

Hi, 大家請小心. 手足口病的人數增加了. 多集中在2 年級. 注意你的小朋友有否以下病徵. 我覺得有一點擔心...

手足口病是一種常見及輕微、但傳染度頗高的傳染病,可由多種的腸病毒引致,當中以甲類柯薩奇病毒EV71型腸病毒最為常見。這種病毒1972年首次在美國被確認,是手足口病主要病原體之一。
手足口病常見於夏天及初秋時分。患病者主要是幼稚園的幼童,但亦有初小學生患者。潛伏期約3至7日。病毒可以透過患者的唾液或排泄物傳播,所以,一但接觸過患者的糞便、尿液、或唾液,或沾染過上列各項的物品,以及患者破損的水泡,都可能感染此病。幼稚園的小童最愛把玩具放入口中。一但他們接觸過患者玩過的玩具,就有機會把病毒送入口中。因此,一但幼稚園發覺有小童患病,就要立即停課並進行消毒。
此病在成人中不常見,因為成年人已經有足夠強大的免疫系統來抵禦病毒的侵襲;但不排除免疫缺陷人群患病的可能。
應注意,不可將手足口病與口蹄疫混淆:口蹄疫(FMD)只感染豬牛羊等牲畜,與手足口病(HFMD)完全無關。

癥狀「手足口病」這個名稱的來源,在於患者病發時,手、腳、和口會出現水泡或紅疹。
手足口病的癥狀包括:
  • 38.3°C-39.4°C的低熱
  • 身體不適
  • 喉嚨發炎、疼痛
  • 口腔潰瘍
  • 皮膚斑丘疹,有些為皰疹 , 皮疹不癢,常見於手掌和足底,也可見於臀部。
併發症不常見。極少病人可有腦炎、心肌炎、肺水腫、弛緩性麻痹等併發症,極個別的危重病人可因多種原因導致死亡。

治療主要是透過對症治療以減輕發熱、頭痛和口腔潰瘍引起的疼痛。幾乎所有病人不需治療便可康復。手足口病通常在 1-2周內痊癒。

*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

尋日學校第2次派通告, 我都知道事勢嚴重左啦, 而且染病人數增加左, 真係有d 擔心, 就算叫小朋友帶口罩返學都冇用, 因為你哋都知小朋友幾鐘意依樣又模吓, o個樣又模吓, 而且個病潛伏期有3至7日o甘多, 小朋友可能係依段時間已經感染左都唔出奇. 如果人數一路增加, 學校真係要諗諗點做好wor.

原帖由 piglet328 於 08-10-30 11:03 發表
Hi, 大家請小心. 手足口病的人數增加了. 多集中在2 年級. 注意你的小朋友有否以下病徵. 我覺得有一點擔心...

手足口病是一種常見及輕微、但傳染度頗高的傳染病,可由多種的腸病毒引致,當中以甲類柯薩奇病毒和EV71型腸 ...

係呀,就係我仔那班同D班,而家佢地搬了上3樓,希望唔會再傳出其他班啦,不過我仔在班中,其實又冇隔離,即我地班中個個都有機會已中招都唔定,只可希望佢地自己的抵抗力好D啦,如果唔係,佢地成班根本就算冇的,但大家用同一個廁所,所以他們真係好高危呀!
總之,希望事件快D過去啦!

原帖由 midcochow 於 08-10-30 11:31 發表
尋日學校第2次派通告, 我都知道事勢嚴重左啦, 而且染病人數增加左, 真係有d 擔心, 就算叫小朋友帶口罩返學都冇用, 因為你哋都知小朋友幾鐘意依樣又模吓, o個樣又模吓, 而且個病潛伏期有3至7日o甘多, 小朋友可能係依 ...

Yiuyo,

係啊...叫你阿仔小心啲啊.. 所以點解我話有啲擔心呢.
1D 班家長佢地係 BK 話學校教小朋友在 assembly 唱 "超級流惑" 歌. 首歌又幾攪野 wor...返去睇吓我阿女識唔識先  多謝 kakamum 分享.

http://hk.youtube.com/watch?v=KsgC4PPmgXk&feature=related

原帖由 yiuyo 於 08-10-30 12:03 發表
係呀,就係我仔那班同D班,而家佢地搬了上3樓,希望唔會再傳出其他班啦,不過我仔在班中,其實又冇隔離,即我地班中個個都有機會已中招都唔定,只可希望佢地自己的抵抗力好D啦,如果唔係,佢地成班根本就算冇的,但大家用同一 ...
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

我仔就一定唔識,因佢地班冇assembly呀,返去俾佢睇下先

原帖由 piglet328 於 08-10-30 12:16 發表
Yiuyo,

係啊...叫你阿仔小心啲啊.. 所以點解我話有啲擔心呢.
1D 班家長佢地係 BK 話學校教小朋友在 assembly 唱 "超級流惑" 歌. 首歌又幾攪野 wor...返去睇吓我阿女識唔識先  多謝 kakamum 分享.

http:// ...

All moms., Please go home tonight and check with your children, ask them how they feel about the toliet at EC because this might be the reason virus easily spread around.  Last year there were a group of parents did raise up the problem at toliets.  The flushing system is hard to flush down.  The smell are really bad.  Especially boy's toliet.  There are some new girls at P1 this year will just hold on to it even they are in need and avoid to use the toliet.  I mean this is really true, from a parent from P1.  What we think is as parent day is hosting this two days.  Might we all bring this up to our teachers so they know we are anxious and distress on this issue.  Imagine our children spend 8 hours at school.  But they don't have a normal clean standard toliet.  Of course we as parents and school could educated our children too to be considerate when using it.  This is getting important. We must let the school know.  Remember last year around Nov.  There were also virus spreading around from classes.  And maintain the toliet and the flushing system is extremely necessary.  Please share your comments on this.

請問大家有冇中文語工20 ?

中文語工20? 我都冇wor.

原帖由 freddielau 於 08-11-2 13:04 發表
請問大家有冇中文語工20 ?

原帖由 midcochow 於 08-11-3 09:55 發表
中文語工20? 我都冇wor.

應該未派,只係做到18!

原帖由 Emailfamily 於 08-11-3 09:49 PM 發表

應該未派,只係做到18!

我見網上功課刪寫住語工20改正

係呀,我地都冇20呀
網上寫的有時同阿仔家課冊係有分別嫁

原帖由 freddielau 於 08-11-3 23:27 發表

我見網上功課刪寫住語工20改正

剛剛聽到消息, 2E班今日有一女學生都感染到手足口病已經冇返學. 而家就話一個, 我怕過多幾日變好多過呀. 實在太可怕啦.

今日佢地大有進步. 已升級...上在3樓....

原帖由 midcochow 於 08-11-4 16:48 發表
剛剛聽到消息, 2E班今日有一女學生都感染到手足口病已經冇返學. 而家就話一個, 我怕過多幾日變好多過呀. 實在太可怕啦.

原帖由 piglet328 於 08-11-4 17:15 發表
今日佢地大有進步. 已升級...上在3樓....

太可怕了,竟然漫延到E班,大家要小心呀!

其實而家根本冇得防, 到已經上左3樓, 冇事都變有事嘅機會大大增加左, 唔通真係要唔返學?

你講在我既心聲....   好想停幾日...萬一阿女有事..到時自己停 2 個星期都似..

原帖由 midcochow 於 08-11-4 17:38 發表
其實而家根本冇得防, 到已經上左3樓, 冇事都變有事嘅機會大大增加左, 唔通真係要唔返學?

‹ 上一主題|下一主題