用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

太多人啦! 真係唔知邊個打邊個, 但阿仔就認到短片中, 扮獅子大王的就是 tsz to .

原帖由 TszTo 於 08-10-1 12:30 發表
我倆就坐在第三行, 帶眼鏡, 認到我嗎? 完咗都有去同潘老師打咗招呼, 真係好肚餓呀!

仔仔坐唔定, 又成日叫悶要走, 所以我同仔仔9:30走左啦! 我地坐左邊最後幾行, 唔知有無人認到我地呢!   阿仔係帶眼鏡o既!

原帖由 kenichi 於 08-9-30 23:54 發表
yangma

唔好話你個囡,連我都差D瞓着,真係頂唔順,我十點鐘走咗喇。

你係唔係坐好前呀?我唔見你嘅?

我當日冇去呀, 但最後我老公就去咗聽... 佢話個個小朋友o的language都好得, 好擔心阿仔追唔上呀... 我都好驚呀... 佢成日都冇膽講.. 都唔知點算...

原帖由 HappyMatthew 於 08-10-2 08:37 發表
太多人啦! 真係唔知邊個打邊個, 但阿仔就認到短片中, 扮獅子大王的就是 tsz to .

waiwai108

我上次同我個仔報o個班唔係單只串字, 而係所有記憶都叫做學吓... 我報o個個係親子班, 好彩係親子班, 如果唔係我個仔一定乜都學唔到返黎... 因為實在對一個6歲o既小朋友黎講太深啦.. 我同佢一齊上堂, 我都要好留心聽先得... o係學o個時, 就真係覺得有o的用o既.. .但真係要運用o係自己o既課本時就真係有o的難度啦... 一定要我地幫囉... 不過記憶串字我就真係覺得唔係好得啦... 記一個宇要記成個故事, 真係連我都覺得好難記呀... 都係phonics好好多..

原帖由 waiwai108 於 08-10-1 23:38 發表

”記憶法串字”是否報紙成日講嗰 D ? 我都有諗過幫呀女報,但太多廣告,唔知得唔得,又好似好貴,有無人可以提供多 D 資料呢?

Hi 大家好!

Cheuk Nam 真係叻,扮獅子王的真係仔仔( Tsz To )

記憶法我有打電話問過,佢哋建議三年級以上小朋友可以自行上堂,如一二年級,就好建議父母學會後教回子女。
*** 可以比佢哋大D先學呀! ***

因為放工返到屋企太夜,我安排了 Toby 去補習班..... 剛開始,在試驗中...... 睇吓這個效果會唔會好D

我唔會期望Tsz To 好叻,最重要希望佢可以在補習後,上堂明白一D就好啦!因為經朋友介紹,這間補習中心的老師非常嚴肅.....好要求小朋友學會自律...... 不過又要返學又要補習都幾慘,不過我唔係仔仔面前講... 我鼓勵佢快D做完功課,假期我就任佢玩,等佢放鬆吓......

*** 因為我試過自己教,會影響了同仔仔關係,我會罰同打....

TSZ TO,

你個補習班o係邊度o架?  係由幾點至幾點... 貴唔貴o架? 有時我都想比個仔去補習好過, 起碼有人跟佢o的功課, 但我又驚佢地求其教佢地幫佢做好功課就算... 所以都係唯有自己辛苦o的...

原帖由 TszTo 於 08-10-2 13:11 發表
Hi 大家好!

Cheuk Nam 真係叻,扮獅子王的真係仔仔( Tsz To )

記憶法我有打電話問過,佢哋建議三年級以上小朋友可以自行上堂,如一二年級,就好建議父母學會後教回子女。
*** 可以比佢哋大D先學呀! ***

因為放工返到屋企太 ...

我個補習中心係姐姐介紹,兩位姐姐做美容,成日接觸到D太太,我上次去美容院,聽到個太太話,囡囡讀二年級比這間補習中心補習,今年都唔洗去補啦!因為補習老師好嚴,又比好多練習囡囡做,試過考試期間,仲出回補習老師給予練習題他們,因此應付自如,仲有做唔完老師巧課,有機會留堂,父母只能等候,所以囡囡為了唔想升三年級時仲補習,現在自律能力好了,放學回家自行做功課及溫習,媽咪亦有買練習簿比囡囡,佢星期六一起身,食完早餐就立即做完媽咪比佢練習,之後就全部時間係自由活動,效果好好。我聽了希望 Tsz To 培養到自律我便開心了.....

不過地點在屯門,時間 6:00 - 8:00pm 每月費用不超過 HK$1,000.....

我未去補習之前,已聽過補習老師非常嚴,同罰,但有效果就oK,現在小朋友,樣樣都有,當佢見過咁嚴肅補習老師,佢唔想媽咪又帶佢去補習中心,自然會自律,仲會感覺到原來媽咪同學校老師係好好呀!為了唔想再踏入補習中心,會自己勤力D。

我姐姐講有D中學生去補,本來考 3X,因為補習後可改善,考 1X......

我見過補習老師,佢話有一位小朋友讀九龍塘小一,英文書比我們深,開學時她打開本書不懂讀出,學校有協助她學留校補低,而每星期六便前往補習中心補習三小時左右,不到三個月,她拿起本英文書可成本讀出,因此這間補習中心應該是 ok

我介紹了我同事仔仔,她往荃灣,仔仔在九龍塘讀二年級,星期六前往補習中心補三小時,每月費用 HK$600 內.....試驗中

不過補習老師真係好嚴,父母要接受到,因為會心痛呀.....

聽你咁講, 都幾好喎... 但係o係屯門, 放學邊個帶佢去呀?  仲有呀, 6-8點, 佢點食飯呢?  返到屋企雖然話做晒功課, 但係我地都要同佢讀圖書o架?  咁邊度有時間呀?  

如果星期六去補, 又好似唔係好夠... 唉... 真係煩... 我個仔o既表達能力又唔好, 宜家仲要佢講英文同嘓語... 我真係覺得佢唔得囉... 死得...

原帖由 TszTo 於 08-10-2 14:58 發表
我未去補習之前,已聽過補習老師非常嚴,同罰,但有效果就oK,現在小朋友,樣樣都有,當佢見過咁嚴肅補習老師,佢唔想媽咪又帶佢去補習中心,自然會自律,仲會感覺到原來媽咪同學校老師係好好呀!為了唔想再踏入補習中心,會自己勤力D。

...

我安排了仔仔放學返屋企就食嘢同洗澡,跟往叫姐姐( 菲傭 ) 同佢去補習社,約九時回到家後,再休息一陣,做每日一篇,因為補習社會同佢溫Look Around / Card

*** 暫時可以這樣安排 ***

我同事仔仔亦因為媽咪太照顧,沒有自律性,因為在星期六試吓中英數三科各一小時,補習老師會安排他的學習.....希望佢都能改善啦!

原帖由 yangma 於 2008-10-2 08:01 發表
話時話,我冇收到raz kids嘅密碼喎,你哋收到嗎?

Teacher Username 是P1A,跟住選擇小朋友名字,再Click兩個圖形passwords就得啦,圖形passwords已貼在手冊內

這補習中心很嚴格,如在考試期間,早放學,便希望小朋友立即前往,我姐姐兒子已讀中二,但在小三時補過一年,當時兒子在考試期間放早上十一時,便換上便服,去補習中心,中午二時給予他不足一小時吃飯,飯後便再前往補習至傍晚時段才離去,看落時間很長,不過補習老師非常有責任,未做完他要求功課及溫習是不能離開,目的希望小朋友專心做功課及溫書。所以我都係試吓睇吓得唔得......

仲有一間係我表姊同表妹囡囡補習的在天瑞,自行前往,一個月約 HK$1000 以下,每天放學後前往,完成功課及溫習便可離開,而地點應該好一些,如有興趣,我可問一問,待你回覆......

原帖由 TszTo 於 2008-10-2 16:16 發表
這補習中心很嚴格,如在考試期間,早放學,便希望小朋友立即前往,我姐姐兒子已讀中二,但在小三時補過一年,當時兒子在考試期間放早上十一時,便換上便服,去補習中心,中午二時給予他不足一小時吃飯,飯後便再前往補習至傍晚時段才離去 ...

會否迫得小孩太緊,反而令到他們更加不喜歡返學及做功課呢?其實P.1是否真的需要上補習班呢?

我都好想有嚴o既老師去睇住我個仔, 但係星期一至五真係冇可能, 因為我阿媽一定唔會願意帶我個仔去屯門, 但星期六, 基本上我都會同佢溫書, 所以又唔需要, 因為我對佢有時都好tough, 我每日就算佢做咗咩功課, 我都要佢讀返o的大題目比我聽, 起碼可以proof到佢係明, 但我個仔係鍾意發白日夢, 大心散 , 所以o的野一陣就會唔記得... 你話如果你講o個間補習社係o係天水圍, 我就一定會比阿仔去試吓... , 睇吓出年係咪真係需要啦.. 我諗我出年都唔識睇佢o的功課o架啦... 宜家小學o的功課真人係比我地以前深好鬼多呀..

係呢, tzs to, 你宜家係咪都係返近工o架?  你o係公司又係可以好free咁上網o架?

原帖由 TszTo 於 08-10-2 16:27 發表
仲有一間係我表姊同表妹囡囡補習的在天瑞,自行前往,一個月約 HK$1000 以下,每天放學後前往,完成功課及溫習便可離開,而地點應該好一些,如有興趣,我可問一問,待你回覆...... ...

咁個website係咪都可以o係手冊搵到o架啦?  謝謝.

原帖由 waiwai108 於 08-10-2 16:14 發表

Teacher Username 是P1A,跟住選擇小朋友名字,再Click兩個圖形passwords就得啦,圖形passwords已貼在手冊內

waiwai108

其實我唔係想迫佢,只係想佢習慣自律性做功課,可能我都係比仔仔補一兩個月等佢習慣了,就唔係屯門補,因為我返到屋企食完飯都八點半,先安排佢功課,仲有難度,我見我同事放功返屋企才同仔仔做功課,佢有事遲了返,仔仔功課可能就要做到十一點,而每日一篇仲成日幫佢做了,所以我暫時試一試這方法,睇吓仔仔同我適唔適應到

我啱啱search到個website, 唔知係唔係呢個: (http://www.raz-kids.com/main/Login), 但我用 P1A 去LOGIN, 佢話 "Oops! There was an error.
Teacher is deleted. ".... 你地有冇同樣問題呀?  定話我入錯網呀?

原帖由 goodbaby 於 08-10-2 16:46 發表
咁個website係咪都可以o係手冊搵到o架啦?  謝謝.

我都好明白我地做阿媽O既壓力... 我都知我地真係遲一步返屋企都唔得... 所以我宜家都要做一份可以準時收工o既工..對大家都好o的..

照你地咁講, 係咪個個小朋友都係10點後先訓o架...?? 我個仔九點訓會唔會早咗o的... 時間真係好tight囉...

原帖由 TszTo 於 08-10-2 16:50 發表
waiwai108

其實我唔係想迫佢,只係想佢習慣自律性做功課,可能我都係比仔仔補一兩個月等佢習慣了,就唔係屯門補,因為我返到屋企食完飯都八點半,先安排佢功課,仲有難度,我見我同事放功返屋企才同仔仔做功課,佢有事遲了返,仔仔功 ...

我公司係一間設計公司,其中一品牌 "ebase" 不過我負責行政及老板之私人秘書事務,而我老板是很少回香港公司,所以都算幾得閒。

不過返到屋企都要七點半了

所以仔仔 toby 好似老師咁講,要自己照顧自已了

之前我都覺得太早比佢補習了,但見了佢上一年級,功課又緊了,佢又好心散,所以行這一步。
‹ 上一主題|下一主題