用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 cameo 於 11-9-9 13:08 發表

我剛都入校網見到唔知邊項係逄ECA day集會,我都唔知佢講邊日???
我女較有興趣的都撞晒時間,而結他又需要自備,佢有興趣,撇開佢最終有幾大興趣,但我又唔知幾錢,買左先話唔鍾意,想俾人都唔知俾邊個啦=.=,但限額只有5 ...

我女話唔一定要訂報紙,not complusory.

原帖由 pigpigng 於 11-9-9 13:14 發表

我女話唔一定要訂報紙,not complusory.

我見大部份活動都會喺thu,例如學術性的所有club,我見結他班就算收左,咁個club目標係要參加者將來參與學校個band,就算今年啱玩(我個時間夾到呀),咁明年入band又係撞左thu =.= !
想揀2項真係好難!!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我都仲係睇唔到, 可唔可以cap 條link 係到呀??? 有無話幾時報呀, 唔該晒

原帖由 cameo 於 11-9-9 12:06 發表

唔洗入去e class或web class.,就咁開學校個網入面有得睇學校有乜活動! 當然呢個未係最新,因我未見到新開的三個語言班啊!

原帖由 heihei媽 於 11-9-9 16:13 發表
我都仲係睇唔到, 可唔可以cap 條link 係到呀??? 有無話幾時報呀, 唔該晒

http://teacher.olr.edu.hk/eca/club.asp

OK ^^
而家未開始報呀! 我估會過晒選拔先卦???
下星期都重有選拔項目啊!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔該晒呀, 另, 選拔項目係咪會另行通知架?

你地小朋友有無學樂器? 好似要考試架, 學校又無咩樂器可以參加....

原帖由 cameo 於 11-9-9 16:49 發表

http://teacher.olr.edu.hk/eca/club.asp

OK ^^
而家未開始報呀! 我估會過晒選拔先卦???
下星期都重有選拔項目啊!

原帖由 heihei媽 於 11-9-9 16:59 發表

你地小朋友有無學樂器? 好似要考試架, 學校又無咩樂器可以參加....

我女由細無乜興趣認真學樂器o架,無天份無耐性! 但而家想參加學校樂器班亦位少+有條件,得幾個位,兼佢要求參加者將來係加入佢地個band,唔係單單當一個樂器興趣班咁上呀,時間又撞得勁(多數都排晒喺THU),所以喺校內選2項難在夾時間~
你報邊個選拔都會有截止日期,並會po左選拔時間o架,你選當日會話你知幾時有結果~~~

原帖由 heihei媽 於 11-9-9 16:59 發表

我女話音樂堂老師話會有樂器考試,不過F1就唔計grade,但F2開始就比grade,所以諗緊係外面學乜!

原帖由 pigpigng 於 11-9-10 15:14 發表

我女話音樂堂老師話會有樂器考試,不過F1就唔計grade,但F2開始就比grade,所以諗緊係外面學乜!

我女無同我講,定係佢未上音樂堂呢??
以前小學佢有學過d小樂器咋,口琴,中國笛子,,,但之後都無再學,若果真係必需,咁又要plan吓咯~~

原帖由 pigpigng 於 11-9-10 15:14 發表

今日阿女又彈幾句出嚟,佢話考樂器可以拎番小學支木童笛嚟考喎,重話我掉左佢小學本音樂書,佢意思報唔到鍾意o既樂器班,就吹木童笛搞掂!

原帖由 cameo 於 11-9-13 20:31 發表

今日阿女又彈幾句出嚟,佢話考樂器可以拎番小學支木童笛嚟考喎,重話我掉左佢小學本音樂書,佢意思報唔到鍾意o既樂器班,就吹木童笛搞掂!

阿女都有講,不過要同老師申請,還說經濟有問題可以用木童笛,駁到我地都唔知點?

原帖由 pigpigng 於 11-9-13 21:27 發表

阿女都有講,不過要同老師申請,還說經濟有問題可以用木童笛,駁到我地都唔知點?

丫~~~佢地而家似乎一人幾句,我先夾到件事講乜,,haha
咁我女都有學過口琴同中國笛,我都明,如果無一樣真正有興趣想學o既樂器,阿女一定唔肯/唔想花時間去學去練!!

hello

各位女女適應嗎? 我女女就番得好開心, 不過好多時都唔準時放學呀.  功課就真係無咩囉. 你地個啲班係咪呀

原帖由 heihei媽 於 11-9-15 10:03 發表
hello

各位女女適應嗎? 我女女就番得好開心, 不過好多時都唔準時放學呀.  功課就真係無咩囉. 你地個啲班係咪呀

我女會盡清d功課,就算下星期先交,佢都鍾意即日做,所以估佢都唔多功課!
我女冇乜時間觀念,佢冇同我報時所以都唔知佢有冇遲放學!

原帖由 heihei媽 於 11-9-15 10:03 發表
hello

我個女都返得好開心,不過都有好多野記,佢就用本簿樣樣記低。仲話班中同學好好笑喎!你地個女開始默書quitz未呀?中英都有,明天中史測驗!

原帖由 pigpigng 於 11-9-15 21:57 發表

我個女都返得好開心,不過都有好多野記,佢就用本簿樣樣記低。仲話班中同學好好笑喎!你地個女開始默書quitz未呀?中英都有,明天中史測驗!

阿女話next week有中文背默,maths quiz及中史小測 !!

中史小測咩... 佢同我講係默書咋喎, 話要温習.. 測邊到呀, 我見佢係咁讀個中國地圖呀...

英文默書, 默過好似2次掛.. 我都唔係好記得啦. 佢又無講中文要默書

原帖由 heihei媽 於 11-9-16 11:24 發表
中史小測咩... 佢同我講係默書咋喎, 話要温習.. 測邊到呀, 我見佢係咁讀個中國地圖呀...

英文默書, 默過好似2次掛.. 我都唔係好記得啦. 佢又無講中文要默書 ...

阿女係話中史要溫地圖,不過只係informal test,又唔係單單默字,所以阿女叫佢做"小測"卦???
其實佢講幾多我聽幾多,我甚少問佢功課/溫習D野,佢攪得掂就OK,平時我只會提醒佢一樣野,就係入校門前記得off左個手提電話,我真係只怕佢唔記得呢樣咋!

回覆 1# cameo 的文章

係, 我都無CHECK 佢啲野, 不過都會食飯時問一問咁囉, 費時佢話我長氣.  另, 我會提佢帶BADGE 同OFF 電話.  佢試過唔記得帶BADGE, 俾人記名.

原帖由 heihei媽 於 11-9-16 13:58 發表
係, 我都無CHECK 佢啲野, 不過都會食飯時問一問咁囉, 費時佢話我長氣.  另, 我會提佢帶BADGE 同OFF 電話.  佢試過唔記得帶BADGE, 俾人記名.

其一學校都咁主動叫我地唔好插手,其二我真係無從入手,咁唯有選擇信個女囉^^
阿女話班主任教佢地,平時無用個社章就放入筆袋/銀包,咁就實記得喎!!老師講一句好過我講十句啦!!
同埋逢星期五我都會提佢盡量攪掂晒個"書包"預備返學,因為感覺上就話weekend有2天假期,實際逢sat中午外出,到sun又係晚飯後先返屋企,根本weekend只係for課外活動+家庭聚會,所以佢要預早做好自己野,否則我講明攪唔掂就cut活動o架嘞~

原帖由 cameo 於 11-9-16 14:58 發表

其一學校都咁主動叫我地唔好插手,其二我真係無從入手,咁唯有選擇信個女囉^^
阿女話班主任教佢地,平時無用個社章就放入筆袋/銀包,咁就實記得喎!!老師講一句好過我講十句啦!!
同埋逢星期五我都會提佢盡量攪掂晒個"書 ...

我都有提醒佢要帶野,因為佢都幾大頭蝦!有時都差d帶少東西。btw,課外活動好似未報名喎!
‹ 上一主題|下一主題