用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-8-9 20:37 發表
咁又係,呢個世界一定有無聊人
到時知道時間再說,如果同一時段就最好,
如果唔係,而時間相差唔係太遠,希望可以等埋一起,等她們見下面,認識一下都好

好呀! 到時再約, 玫瑰花為記
頭兩日已經千幾人, 真係鄧妹妹擔心呢...

原帖由 ggoo 於 10-8-10 10:36 發表
Silvia:
提提你我地面試日期是10月10日唔是9月,你冇真是去錯.

ziyi:
比小朋友見下面玩下都好,不過我真是好怕我女失禮人,因為我女好似孫悟空托世咁,冇時停又成日搞破壞.同你地見面我有壓力.
...

OH...THANK YOU! 我而家已經比D日子攪到傻下傻下。

醒目開學勳章

好啊,其實我那囡囡人小鬼大,最想見的是flostangraphy的靚囝囝
上次5/1因事去唔到TSL open day,她好傷心,不是因為沒有去TSL,而係因此見唔到靚仔,嬲了我幾天
她第一鍾意看靚仔,第二鍾意看靚囡
5歲人仔,鬼點子特別多

原帖由 silvia_ng 於 10-8-10 21:38 發表

好呀! 到時再約, 玫瑰花為記
頭兩日已經千幾人, 真係鄧妹妹擔心呢...

ziyi:
到時我囡囡同你囡囡可能真光見面完第二日陳守仁又見面. 我依家日日同我女洗腦,叫佢安靜d,冇咁好動,否則冇學校肯收.
Silvia:
希望見面時你女冇比兩隻馬騮嚇怕.

只有告訴她: "有緣千里能相會".....
一定有機會嘅!!!!

原帖由 ziyi 於 11/8/2010 01:36 發表
好啊,其實我那囡囡人小鬼大,最想見的是flostangraphy的靚囝囝
上次5/1因事去唔到TSL open day,她好傷心,不是因為沒有去TSL,而係因此見唔到靚仔,嬲了我幾天
5歲人仔,鬼點子特別多
:b ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

你忘記了還有港同簡介會嗎,好似我跟你都是8/21那天wor

原帖由 ggoo 於 10-8-11 10:18 發表
ziyi:
到時我囡囡同你囡囡可能真光見面完第二日陳守仁又見面. 我依家日日同我女洗腦,叫佢安靜d,冇咁好動,否則冇學校肯收.mouth:" />
Silvia:
希望見面時你女冇比兩隻馬騮嚇怕. ...

ziyi:
港同我未決定會否帶我女一齊去,因為我怕佢影響人地聽簡介會.
播道同港同我未決定是否申請,因為我依家對d新直資有所保留,我暫時都是會以傳統學校為主,有往績既始終信心會大d.

醒目開學勳章

其實在某一段時間我也有相同的保留,我是從09年6月開始選小學的

有說好的/也有說負面的

但當對著小朋友時,看著她鬼咁多問題,坐唔定,加上推算了一下自己那區比較好的小學中籤率,

我都是堅定了要申請直資/私校的了

祝你能為小朋友選擇對的學校而又俾錄取

原帖由 ggoo 於 10-8-11 11:30 發表
ziyi:
港同我未決定會否帶我女一齊去,因為我怕佢影響人地聽簡介會.mouth:" />
播道同港同我未決定是否申請,因為我依家對d新直資有所保留,我暫時都是會以傳統學校為主,有往績既始終信心會大d. ...

播道及港同的簡介會我都報著名,到時都會出席,暫時未決定是否申請,等我聽完簡介會再決定.我心儀既學校都幾多,又唔想報太多,所以要響咁多間之間作決定邊d報邊d唔報,咁就排著個list,但未作最後決定.我d想法成日變,冇物主見.

各位Sis:

香港真光中學小學部二零一一年度小一招生簡章

招生須知
招生班級: 一年級男女生
出生日期: 二零零五年一月一日至十二月三十一日
面試日期: 二零一零年十月九日(星期六)上午九時正至中午十二時
(下午不設面試,通知書於十月四日前寄出)
收生名額: 約50 人
取錄公布: 取錄與否,本校將於十一月二十日前郵寄函件通知,家長毋須致電
查詢。
索取報名表日期
二零一零年八月二日至二零一零年九月三十日(以郵戳日期為準)
索取報名表方法(可採用以下任何方法)
1.由網頁下載報名表 http://www.tlmshkps.edu.hk
2.郵寄索取(內附回郵信封連郵票)
*信封面註明「索取二零一一年度小一入學申請表」
3.親臨本校中學部總務處領取
4.本校學生代取
報名須知(接受郵遞報名)
報名日期:二零一零年八月二日至二零一零年十月二日(以郵戳日期為準)
*信封面註明「二零一一年度小一入學申請」
繳交文件:
1.填妥之報名表
2.出生證明書副本(如非本港出生者須備單程通行證或旅遊證件副本)
3.幼稚園K2 成績表或評估報告表副本
4.正面半身近照兩張4cm × 5cm
5.報名費港幣50 元支票
(支票抬頭請寫「香港真光中學」,背後寫上報讀學生姓名及聯絡電話)
6.貼上郵票之回郵信封兩個,信封面清楚寫上報讀學生姓名及地址。

原帖由 ziyi 於 10-8-11 01:36 發表
5歲人仔,鬼點子特別多
:b ...

呀靚仔真人真係幾靚仔架! 不過怕羞D。叫你女比心機考TSL, 第時入到去咪日見夜見囉! 哈哈!

醒目開學勳章

我最怕她是認承了的事,每天在追,所以等有機會才同她說
否剛由馬騮變黑白天鵝...再變女X狼就慘啦

原帖由 flostangraphy 於 10-8-11 10:51 發表
只有告訴她: "有緣千里能相會".....
一定有機會嘅!!!!

原帖由 hugub 於 10-8-11 12:31 發表
各位Sis:

香港真光中學小學部二零一一年度小一招生簡章

招生須知
招生班級: 一年級男女生
出生日期: 二零零五年一月一日至十二月三十一日
面試日期: 二零一零年十月九日(星期六)上午九時正至中午十二時
(下午不設面試,通 ...

香港真光好D , 還是九龍真光好D呀 ?

如果考香港真光成功, 要不要放棄政府派位呢?

香港真光(大坑)好D,唔駛放棄,可參加大抽獎,留位費只是幾百元,我7月時去小一家長會時因還未決定讀邊間,就照交了九月學費支票,學校話只要在八月一日前通知唔讀,都唔會過數,好大方。
原帖由 katrinafu 於 10-8-11 19:57 發表

香港真光好D , 還是九龍真光好D呀 ?

如果考香港真光成功, 要不要放棄政府派位呢?

醒目開學勳章

我是以老婆大人的決定為準的小男人,而我老婆是決定了如果真光收,放棄ICQM的
而如果TSL收,會放棄真光的
而真光要唔要見家長,我都唔清楚,但一定沒有2nd interview就好肯定 (申請表簡章有說,連打電話問成績都不用,會郵寄通知)

原帖由 chuppy 於 10-8-13 11:41 發表

係呢,ziyi daddy, 如果真光收,你係唔係會放棄音小?另外,知唔知真光要唔要in家長架?咁係咪有2nd in?? Tks!!

我嗰年喺八月一日後(過咗數)至退學,香港真光一樣開支票寄返九月學費俾我,淨係收咗留位費。好均真。

原帖由 tungmom 於 10-8-11 20:04 發表
香港真光(大坑)好D,唔駛放棄,可參加大抽獎,留位費只是幾百元,我7月時去小一家長會時因還未決定讀邊間,就照交了九月學費支票,學校話只要在八月一日前通知唔讀,都唔會過數,好大方。 ...

醒目開學勳章

yes,唔通你識我的小朋友?

原帖由 chuppy 於 10-8-13 16:07 發表

Thanks for sharing! 另外,你囡囡係咪玩跆拳道?

‹ 上一主題|下一主題