用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-7-20 14:48
佢如果唔係呢D殺校邊緣既老師, 就係小朋友好叻既B1校學生家長, 住响港島區既堅尼地城。 ...
睇佢嘅回覆同肉緊程度, 我相信佢係前者多

adrio 發表於 18-7-20 14:52
回覆 王家爸爸 的帖子

跟著公開資料條例問佢。九成 名校校長也唔識  問教育局發展區主任 迫佢 就算 ...
唔識點立君子協定?

dolala 發表於 18-7-20 14:49
通常有君子協議個D區本來係適齡學童不足⋯⋯

殺左武館,D學生去其他Band 3學校,我估師生都會擔心。何況 ...
一個11-12歲嘅小朋友, 好打極有限. 只怕係去到武館後, 習武風氣盛, 受氣氛影響或人人習武, 為免俾人蝦, 迫住自己都要學啫!

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 18-7-20 14:19
人無恥就無敵,咁學校無恥呢?
學校無恥咪搵人嚟ek唱好所謂『君子』協定囉

其實我覺得每個人都有追求更好既自由,學校不論背後理由亦有權決定收生。正如直資有佢自己一套收生標準,你唔服氣亦無辦法。
我只係覺得小朋友又無做錯野,作為一個教育工作者,點可以講d咁既說話去人身攻擊自己學生。掉返轉頭,有個家長無端端問佢點解唔係spcc而要係呢間B3教,然後鬧佢係因為佢差,呢位仁兄接唔接受到先?

little_yolky 發表於 18-7-20 14:54
沙田有君子協定, 但無適齡學童不足喎, 我哋大埔北區學生供應源源不絕。

放心, 殺左武館, 原本既打手會响 ...

對呀,其他band 3學校收多左學生,但學生水平同背景差異大左,可能更頭痛。

正如點解D學校爭做英文中學,就係想教「好學生」,不僅保住成績同地位,老師也可以少D為學生的差異頭痛。

又,沙田區之前真係嚴重學額過剩,十幾年前已經話連續多年「從他區輸入中一學生」。所以呢區同新界某D區先會出現「君子協定 」

http://www.legco.gov.hk/yr05-06/chinese/panels/ed/papers/ed0612cb2-2323-1c.pdf

王家爸爸 發表於 18-7-20 12:34
其實同小學轉校唔同,升中一,取回註冊證唔需要講話轉去邊間。
升小都一樣唔需要同佢講轉去那間, 當年原因一欄寫叩門成功, 學校亦冇追問, 斷唔信佢有權扣起註冊証

dolala 發表於 18-7-20 14:14
問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?
...

好少少,差少少,冇所謂啦!做又3萬6,唔做又3萬6,又唔會失業嘅!

little_yolky 發表於 18-7-20 14:40
你要明白, 好既學校唔等如係B1, B2既學校, B3都好多好有心既學校可以揀, 被殺既學校, 就係你前文所指, 辦得 ...

殺左間學校,就會有校長,主任,老師要搵野做,問過教協未先?佢哋有好多理由係反對殺校既~~~

dolala 發表於 18-7-20 15:17

對呀,其他band 3學校收多左學生,但學生水平同背景差異大左 ...

係呀,如果一間學校唔掂,教出嚟嘅全部係廢青,如果殺咗校,啲廢青去到其他學校點生存到?

飛來橫禍時個陣又可唔可以向神佛「叩門」?

你要我改立場不反對叩門都可以,但只限Band 1學生派去飛仔學校呢種極端case。

你别跟我來這一套,我還分辨得出何為随遇而安、何為逆來順受。

Band 1 根本唔會派去band 3學校,除非自己不要band1、2學校。

同學派去他不喜觀的學校,難得佢有上進之心,反而指不够"随遇而安",是何道理?

你担心收生不足影响教師生計可以理解,但何須在這里赤膊上陣搞到咁難睇呢?只要约齋教師上街,表達很喜歡教書的願望,政府一定會幫手從band1、2學校抽啲學生到band3,讓所有教師都有得教,再不然,也會到鄰近地區僱啲學生過來。

經過97"殺"校潮,政府仲敢咩。

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...

A 校係錯左唔係打去B校拉反個學生。佢最錯係個態度,人到返轉頭註冊。點解仲要俾說話人聽,奚落一番拎個彩。個人格出晒事。

bobo98    發表於 18-7-20 18:34

kwankwanchun 發表於 18-7-20 15:36
A 校係錯左唔係打去B校拉反個學生。佢最錯係個態度,人到返轉頭註冊。點解仲要俾說話人聽,奚落一番拎個彩 ...

反而覺得比較有問題係話考得差先派去A校,但冇前文後理。

OPIG 發表於 18-7-20 15:19
升小都一樣唔需要同佢講轉去那間, 當年原因一欄寫叩門成功, 學校亦冇追問, 斷唔信佢有權扣起註冊証 ...
升小、升中唔駛,但係轉校需要通知教育局。如果無記錯,原本嗰間學校需要填一份叫表格A,講明個學生係因為轉校、移民、死亡、就業定係其他原因。如果係轉校,需要填去咗邊,呢個係確保教育條例下既九年強迫教育可以執行既規定。

judy 發表於 18-7-20 15:35
你别跟我來這一套,我還分辨得出何為随遇而安、何為逆來順受。

Band 1 根本唔會派去band 3學校,除非自 ...

我都玩過派位遊戲(係香港讀書肯定玩過),所謂上進,是A校有B校冇(例如某些課外或學術活動),還是「貪慕虛榮」(例如攀龍附鳳)、還是B校是武館?若是武館,唔該教育局搞搞佢。

回覆樓主

A校點解係band3不無道理,小人協定只會令佢地有恃無恐,不思進取!

dolala 發表於 18-7-20 15:17

對呀,其他band 3學校收多左學生,但學生水平同背景差異大左 ...
近年, 已經「大量」從大埔北區流入了, 我屋企樓下都考入咗沙蘇。十幾年前既事, 依家仲做乜鬼君子。

放心, B3生之間學生差異, 唔會大過B1A-C之間既差異, 部份B1學校仲要收B2生添, 同屬B3, 差異唔會大過佢哋, 佢哋都無頭痛, 都仲教得咁好, 有乜問題。

mcl203 發表於 18-7-20 15:26
殺左間學校,就會有校長,主任,老師要搵野做,問過教協未先?佢哋有好多理由係反對殺校既~~~
...
唔殺校, 唔落車, 其實部份原因都係驚咗教協班大帝。

little_yolky 發表於 18-7-20 16:39
近年, 已經「大量」從大埔北區流入了, 我屋企樓下都考入咗沙蘇。十幾年前既事, 依家仲做乜鬼君子。

放心,  ...

無頭痛?舉例港華想轉直資的其中一個原因就係想盡量擺脫直屬小學的Band 2生。

當然,你可以說人家教改不力、校內問題多多⋯⋯

dolala 發表於 18-7-20 17:17

無頭痛?舉例港華想轉直資的其中一個原因就係想盡量擺脫直屬 ...
呢個係事實, 好多學校都有直屬小學, 人哋都要收B2生, 唔好見人哋個個要脫龍, 要轉直資。佢哋區本來就先天不足, B1生唔夠, 積弱咁多年都唔改善教學, 諗住可以用咁既招數收外面既B1生, 真係叻既B1生根本唔會揀佢。

Lingfung813    發表於 18-8-16 17:00
‹ 上一主題|下一主題