用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

maomaochoi 發表於 14-9-30 11:31
我都好想知!
"千字文因由" 係有關校長的教育理念,
由我轉述, 一來失真, 二來講出來都係被插, 因為呢度唔會有人認同.

可以係下堂直接問校長或副校

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-30+11:31+我

原帖由 AgapePa 於 14-09-30 發表
"千字文因由" 係有關校長的教育理念,
由我轉述, 一來失真, 二來講出來都係被插, 因為呢度唔會有人認同.
"唔會有人認同", 這句可圈可點...

maomaochoi 發表於 14-9-30 11:42
"唔會有人認同", 這句可圈可點...

因為係呢個帖, 個個都唔願做千字文, 又點會理校長的教育理念.

我覺得千字文對有心入讀GT的家長有利. 有中五水平, 無理由寫唔到.
如果女拔玩呢招, 我十萬字都寫喇.

回覆:優才留位回條

其實只要心甘情願寫千字文嘅家長都係有利啦。。。因為所餘無幾

當然唔係指上單單十堂就洗到家長腦,洗腦過程係慢慢滲入式,上哂十堂,收埋你嘅仔女先至係開始。不成功被洗嘅,未上夠十堂已經自動走了。
學校講教育理念,可以講到天花龍鳳都得,講一套又做一套始終眾人有眼見的。

引用:+本帖最後由+AgapePa+於+14-9-30+11:57+編

原帖由 AgapePa 於 14-09-30 發表
若做人父母,可能學歴唔高,真係寫唔出篇文,但小朋友叻叻成功入到1st waiting, 咁學校又點睇,原來係,為人父母累左兒女,又或者係,當初跟本唔好諗去高攀這些「名校」。這又是什麼學校理念?

WORTH TO WORK HARDER FOR GIFTED CHILD'S PARENTS

rhung 發表於 14-9-30 14:40
若做人父母,可能學歴唔高,真係寫唔出篇文,但小朋友叻叻成功入到1st waiting, 咁學校又點睇,原來係,為 ...
考小學真係無邊間只看小朋友唔睇家長,
比千字文總好過比地址, 比地位, 比血統
現在讀小學, 好需要家長支援, 唔係單單靠小朋友叻就掂.

我想大家唔係因為純粹的唔想做千字文,而係唔知為乜要做!相信好多家長閒時都會睇好多書,但我唔信佢地會寫閱讀報告!如果校長係想大家更清楚學校的教育理念,可以跟大家講清楚!我只知道學校講"喜樂喜悅"(唔係好記得,有錯勿插)同埋生命教育,但校長俾我地睇的有冇關於這方面?現在大部份學校提倡家長不用做profile,然後優才反而更退步的要家長做千字文!我寧願你叫我搵日請假返學校做義工好過!可以讓我們接觸學校更多,而且更有意義!其實如果你讓我明白點解要做千字文,我會做!我們都是成年人,校長你唔係諗住我們不會思考就聽你講下話? 當然唔認同的家長可以唔做,但我個仔話好鍾意間學校,咁我可以點呢? 做父母當然想搵間適合小朋友的學校,我都鍾意學校,但只係唔鍾意校長...其實校長如果你唔叻做marketing, 就咪鬼搞咁多野。你presentation 又唔係好...聽完你第一講真係無言....好似成龍咁,拍戲叻就拍你的戲,無啦啦走出黎講癈話搞到神憎鬼厭...最後,校長如果你真係有睇,希望你知道真理只會越辯越明,你唔講,我地又點知呢?

ccwong101    發表於 14-9-30 15:16

回覆 ericby 的帖子

But if your child is gifted many 神校 already give you offer la. Why go to GT???

如果做左千字文同九形人格自我分折,係咪就叫做認同教育理念而加分呢?  Too simple, too naive!!

王國會長

rhung 發表於 14-9-30 14:40
若做人父母,可能學歴唔高,真係寫唔出篇文,但小朋友叻叻成功入到1st waiting, 咁學校又點睇,原來係,為人父母累左兒女,又或者係,當初跟本唔好諗去高攀這些「名校」。這又是什麼學校理念?

講當初, 根本是學校出爾反爾, 家長也是中伏的, 以下是原來在網頁上的收生程序(己刪除了).
本來只有一個面試, 然后8月下旬公佈收生結果, 9月上旬做註册了, 未知是否見學校大受家長歡迎, 當正自己係神校, 突然搬龍門要家長 2nd IN, 聽講座, 寫報告去考驗下家長文化和耐力, 假如寫唔出或寫得唔好, 那代表小朋友不行或家長不認同學校理念嗎? 再者也難保日后再搬龍門說學校要一體一藝, 叫家長跳隻舞才獲取錄. 甚至小朋友上學后要家長定期提交什麼報告.

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+14-9-30+16:03+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-30 發表
簡介會派既資料,都有呢個表!好明顯學校玩野!玩家長,玩學生!

學校第一步已經做唔到誠信

Sharon111 發表於 14-9-30 14:12
其實只要心甘情願寫千字文嘅家長都係有利啦。。。因為所餘無幾

最怕, 最後, 千字文交了, 十堂上了, 第二份功課交埋, 但佢學番上年咁, 收2nd waiting 都唔收1st waiting.....就.............

要恭喜 2nd waiting 的家長們了!

回覆 AgapePa 的帖子

SFA就係只睇小朋友唔會睇家長,所有野都係跟佢已公佈的程序做,從無突然改。其實不小學校都係咁,如聖母、培僑、九真往年也是,利申:今年唔知。

IP_Baby 發表於 14-9-30 16:41
最怕, 最後, 千字文交了, 十堂上了, 第二份功課交埋, 但佢學番上年咁, 收2nd waiting 都唔收1st waiting.. ...
上年唔係直接收2nd waiting,  而係未in晒全部 1st waiting, 就有部分2nd waiting 有得in.
in 完只係変1st waiting, 然後要上堂.

回覆:Sharon111 的帖子

又未至於洗腦咁嚴重!成年人都有自己諗法!
你覺得唔啱既未唔再玩囉!
總有些人會認同學校,哥哥姐姐讀緊優才既,細佬妹妹一定會繼續玩!

引用:我想大家唔係因為純粹的唔想做千字文,而係

原帖由 maomaochoi 於 14-09-30 發表
我想大家唔係因為純粹的唔想做千字文,而係唔知為乜要做!相信好多家長閒時都會睇好多書,但我唔信佢地會寫 ...

IP_Baby 發表於 14-9-30 16:41
最怕, 最後, 千字文交了, 十堂上了, 第二份功課交埋, 但佢學番上年咁, 收2nd waiting 都唔收1st waiting.. ...
yes ar, they did that last year. WAITING become FIRST WAITING and got offer. even they did not go to 10 briefing sesssion. also there were still many on first waiting wo. many angry parents
‹ 上一主題|下一主題