用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

在這件事上, 我相信$4只係小意思, 但可藉此教小朋友正確管理金錢, 我個大女舊年小一, 佢話應承個同學比$5佢買野食, 我教女女與同學相處不宜用$示好, 應用其他東西代替, 如一個貼紙, 一幅圖畫等, 你不妨同囝囝了解下點解會俾錢個同學, 再教佢可以點做!佢地分享金錢未必是行為偏差, 不要太擔心, 你真的擔心可以私下與老師傾一傾, 相信老師會很願意的!

原帖由 la5711 於 10-9-27 17:00 發表
今日囝囝同我講, 囝囝連個同學仔叫咩名都唔知, 就俾左$4人地買野食.
我在頭痛應否告知老師, 囝囝就唔想, 驚老師會罰個同學, 我也相信我個囝係自願的, 但明知個同學仔行為有偏差, 就咁唔出聲, 唔會反而害左佢呢? ...

其實我相信我個囝係自願既,佢同學仔問人地攞錢, 未必是因為貪心, 可能因為習慣問家人拿, 無意識到是不應該問外人拿啫.
我問老公, 他就話"靜觀其變" , 不想同老師講住, 始終驚嚇親D小朋友, 留低個壞印象都唔好啦.
現在教左囝囝以後唔可以隨便俾錢人, 俾錢人之前一定要先問過父母. 睇下嗰個同學會唔會再問囝囝攞錢, 如果被拒絕之後, 佢會鬧囝囝, 或教囝囝講大話瞞父母, 我才會向老師報告囉.

1c班家長:
請問英文科派了word bank未呀? 如派了,請問在哪裡? 因為測驗及英默都要溫!

回覆 203# sylam28 的文章

sylam28,
我仔仔係1c班,據我所知
wordbank係派過一次但之後收番,本書我都係見過一次!

謝謝你!你還曾經見過, 我卻沒有記憶,老師話要默測,希望盡快派啦!

回覆 202# la5711 的文章

Hi la5711,

見到你寫的事情,我都嚇了一跳!沒有想過事情會是這麼嚴重---行為偏差或是演變成貪婪偷竊?我想小朋友也不會想到這是一種罪行吧!當下也馬上問明囡囡查明情況,他便戰戰兢兢地告訴我,原來班主任老師一知道有小朋友問同學攞錢就告訴小朋友絶對不可以再發生,借了同學錢的也要馬上還錢,如果不是就會罰。

我覺得老師很好,首先告訴小朋友什麼是對什麼是錯,然後給機會他們改過,若再犯者才會有懲罰。讓小朋友知錯對,也讓他們學會有錯要改過,別人犯錯時也會給機會和時間人。

猶記得囡囡第一次話給我知有同學帶錢回校,準備自己買小食時的情境都不知幾興奮。她話有人發現某某同學有錢呀,但又不太敢去小食部買,猶豫之間,有同學便叫其他同學一同來看看該同學手上的錢,於是大家就像發現新大陸一樣,都圍著那同學看他手上的錢,而且越來越多同學圍在一起,還研究那些錢是怎樣的,究竟總共算起來有多少。(我想此情此境不復再!)

其實我覺得這般的研究和學習精神,往那裡找呢?而且小朋友大都是單純活潑可愛的,他們對金錢的觀念好可能和我們大人是截然不同,他們可能不太懂得分輕重。如果將$4換作4粒糖或者朱古力,可能他們就明白許多了。
剛升上小一年紀小小的小朋友,無論環境、老師、同學、生活習慣,所有的事情和人物都是新的,心情既興奮也有一點害怕。試問從來也沒有試過有這種自由度去運用金錢的他們,突然間升上小學後容許他們帶備金錢自己用錢買小食,是何等新鮮刺激的一件事呢?我自己反而想,自己也許忽略了要先教囡囡如何理財,如何運用自己的零用錢(包括儲蓄和買什麼東西的制度和自由度),就已經十下十下給了零用錢給她!!!都是要向大家多多學習。DorisMaMa 真是好清醒呀,講得真是有道理。

TENMaMa,

謝謝你的回應, 不敢說很清醒, 只是喜歡看及聽與育兒有關的節目及文章, 有空會聽香港電台第一台的訴心事家庭節目, 節目主持人很會以小孩的角度看事物, 以調節大人的成年人想法, 感覺很受用!

也介紹呢個blog給大家,

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog

很合我們家長看呢!大家一同努力吧!

原帖由 TENMaMa 於 10-10-2 19:32 發表
Hi la5711,

見到你寫的事情,我都嚇了一跳!沒有想過事情會是這麼嚴重---行為偏差或是演變成貪婪偷竊?我想小朋友也不會想到這是一種罪行吧!當下也馬上問明囡囡查明情況,他便戰戰兢兢地告訴我,原來班主任老師一知道有小朋友 ...

你囡囡所講的個案應不關我囝囝事, 因為無人還錢俾我囝囝. 照我囝囝的講述, 我囝囝係"俾"人, 而不是"借", 所以我叫他不要去討回了.  
其實幾多錢不重要, 最重要是問人拿錢的心態, 是基於"無知" 還是"貪心"  , 根本無從稽考. 我自己就比較相信是出於"天真", 所以沒有告訴老師, 只教導番自己囝囝就算了.

原帖由 TENMaMa 於 10-10-2 19:32 發表
Hi la5711,

見到你寫的事情,我都嚇了一跳!沒有想過事情會是這麼嚴重---行為偏差或是演變成貪婪偷竊?我想小朋友也不會想到這是一種罪行吧!當下也馬上問明囡囡查明情況,他便戰戰兢兢地告訴我,原來班主任老師一知道有小朋友 ...

其實這件事件令我有另一番想法.
一向我和奶奶對管教囝囝都有截然不同的看法, 例如囝囝對別人無禮,  奶奶就覺得佢仲細, 無心, 唔應該挑剔佢; 我就覺得我只不過是在教導佢, 係咪我唔教, 佢大大下就自己變好?
我相信"小王子"的一套, 不想任何壞種子在小朋友心中生根, 或者現在只是好小事, 但如果不及時糾正佢的思想, 讓壞種子發芽生根, 將來就很難撥亂反正.
所以, 有人或者覺得我小題大作, 但我的出發點不是想懲罰, 而是想小朋友學好啊!

Hi la5711,

回覆 209# la5711 的文章

原來是咁!有兩套完全不同的制度又的確叫人很難做!無法啦,上一代的想法和我們下一代的想法真是會好不同,有時,我都給他們激到生蝦咁跳!結果小朋友就好為難,不知如何是好,不懂反應,我就只好待事後向小朋友解釋o羅!

回覆 207# dorismama 的文章

dorismama,

謝謝你!

thank you,喧嘩!

原帖由 喧嘩 於 10-9-27 00:07 發表
我女舊年冇買校褸, 只有買啡色冷衫各一(一背心, 一長袖), 同格仔長袖樓, 因為15度以下可以著自己褸, 乜款都得, 所以校褸對我黎講冇用, 如果溫度未低過15度, 但又覺得果日好凍, 我都係背心冷衫加格仔褸, 夠晒暖
PE衫 ...
san :-P

請問大家有收到訂冬季校服表格嗎?

我剛才致電金洋,他們說已給學校轉交我們,但我仍未收到.

是否可以經學校訂購,還是要自己去買的呢?

較早前已派訂冬季校服表格呀...可以經學校訂,亦可親身去金洋買.我上星期去左金洋買,個ee話已經去左學校幫小朋友度身喇...

原帖由 sze_mark 於 10-10-8 10:24 發表
請問大家有收到訂冬季校服表格嗎?

我剛才致電金洋,他們說已給學校轉交我們,但我仍未收到.

是否可以經學校訂購,還是要自己去買的呢?

下................一信班既同學仔,請問有冇收過表格阿,定又係阿女懞盛盛
原帖由 patpatching 於 10-10-8 10:59 發表
較早前已派訂冬季校服表格呀...可以經學校訂,亦可親身去金洋買.我上星期去左金洋買,個ee話已經去左學校幫小朋友度身喇...

一信班一早收到表格,但我沒有訂,遲D親自去買,可以買大D。

原帖由 sze_mark 於 10-10-8 11:27 發表
下................一信班既同學仔,請問有冇收過表格阿,定又係阿女懞盛盛  

唯有係咁la.
原帖由 HTLT 於 10-10-8 11:43 發表
一信班一早收到表格,但我沒有訂,遲D親自去買,可以買大D。

各位媽咪,

金洋校服話冬季校服已到貨,大家可以去買啦。

Reading scheme

Per L08 issued today

My son said we can borrow books from public library or read self-purchased books for filling in the "Fun" book, is this correct?

Please reply to confirm.

原帖由 HTLT 於 10-10-19 21:02 發表
Per L08 issued today

My son said we can borrow books from public library or read self-purchased books for filling in the "Fun" book, is this correct?

Please reply to confirm.

通告話可自選二十本書,獎勵計法一樣,如我有錯請提點!
‹ 上一主題|下一主題