用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

我將阿陽寫嘅嘢係呢處寫番出來,睇下有冇人明。講真係真係唔明。

九月二十五日

6個單音

a o e

i u ü

聲調

ŭèā i(呢個i 係標第一聲,但我係ms word搵唔到漢語拼音)

九月二十六日

一  ū ŭ à b     a o e i u ü

二  六個單韻母

三  a o e i u ü

四  背默六個單韻母

五 a o e i u ü

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-26 21:46 發表
kenichi ,

係一本粉紅色應該用來寫拼音o既筆記簿 (subject寫住筆記本) , 9月25日 寫左6個單韻母 a o e i u u:, 聲調 a u e i, 9月26日 就唔知應該要寫d咩啦! 一仔沒有嗎??  

...

HappyMatthew,

我從未見過喎,乜有note book 咩,問佢有無寫筆記佢話無嘅,佢上堂做乜架?

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-26 21:46 發表
kenichi ,

係一本粉紅色應該用來寫拼音o既筆記簿 (subject寫住筆記本) , 9月25日 寫左6個單韻母 a o e i u u:, 聲調 a u e i, 9月26日 就唔知應該要寫d咩啦! 一仔沒有嗎??  

...

原帖由 kenichi 於 08-9-26 22:42 發表
HappyMatthew,

我從未見過喎,乜有note book 咩,問佢有無寫筆記佢話無嘅,佢上堂做乜架?

係有一本粉紅色嘅,個科目寫住 "笛記本"

Yangma,
唔該哂你呀! 不過我都真係攪唔掂d拼音 !

9/25 阿仔寫的同你囡囡寫的有d唔同, 唔知係咪阿仔寫錯, 阿仔寫的次序是 āŭ(有:的)è i 而你囡囡寫(ŭèā i), 請問有無人知這四個聲調是有特別意思的嗎?

9/26 寫果d真係好怪, 好似重覆講星期一要默既韻母, 係咪想叫佢地溫習多d韻母呢??

原帖由 yangma 於 08-9-26 22:34 發表
我將阿陽寫嘅嘢係呢處寫番出來,睇下有冇人明。講真係真係唔明。

九月二十五日

6個單音

a o e

i u ü

聲調

ŭèā i(呢個i 係標第一聲,但我係ms word搵唔到漢語拼音)

九月二十六日

一  ū ŭ à b ...

我煩咗佢一晚,終於話到比我知本筆記簿喺邊,原來放咗喺學校,我問佢筆記裏面寫咗<ŭèā i>係咩黎,佢話係老師喺堂上同佢地預默嘅野嚟,25/9默咗4個,26/9默咗5個,所以大家寫嘅野會唔同,邊個答案先正確就唔知喇。

各位,我搵到有個學普通話拼音嘅網,我覺得都幾好,大家有興趣不妨入去睇吓,因為我完全唔識普通話拼音,所以對我黎講都幾有用。

http://pth.linqi.org/

kenichi

有關飯商,其實我一早都知!因為家人都食過,猪扖冇味道好硬,飯好硬!家人眼見學生(不是wf學生)用汁加飯食幾口就掉!我都係訂飯,因為安排唔到!冇法子要捱著先!

有冇得諗搞個集體送飯隊,即係一個家長每個星期負責送1日飯,嗰一日同時送俾團隊入面每一個小朋友,咁就唔使每個人都要日日送。

只係真正運作起上來有d難度,例如,我負責星期一,我會整5個菜色一模一樣嘅飯壼,中午叫姐姐送個去,但之後5個飯壼要pass俾星期二媽咪,咁星期二小朋友放學要攞5個飯壼,似乎佢哋唔會搞得掂。

真係左度右度都度唔掂。

我今朝同個女溫拼音,佢都係好唔掂,順住寫就6個都識,一調亂次序就完全唔識。

而4聲呢又係咁,順住次序都好掂,但一調亂次序呢就亂晒籠。

今朝突然諗起一個問題,30/9係服飾日,可以唔駛著校服返學,但係嗰日係小型網球第一課,要著運動衫上堂,咁點好呢?唔知可唔可以帶衫返去換?如果要一仔著返校服返學,佢會好失望,因為佢等咗嗰日好耐喇。
(對小朋友嚟講,唔駛著校服返學嘅感覺係好特別。)

原帖由 kenichi 於 08-9-28 11:17 發表
今朝突然諗起一個問題,30/9係服飾日,可以唔駛著校服返學,但係嗰日係小型網球第一課,要著運動衫上堂,咁點好呢?唔知可唔可以帶衫返去換?如果要一仔著返校服返學,佢會好失望,因為佢等咗嗰日好耐喇。
(對小朋友嚟講,唔駛著校服返學 ...

咁細個要佢哋自己換衫真係驚驚地,係我就寧願著返pe衫。

不過陽報唔到小網班。

個日係公益金便服日,只要你有捐錢,學校會派一個貼紙襟章俾小朋友,當日要貼住,如果無捐錢,就要着校服返學

kenichi,

比一仔試吓自己換衫!其實小朋友冇大人在旁佢地會好叻!比d信心佢!

yeungma,

多謝你的提議,但正如你話"都有d難度!"要想下方法,其他家長有冇提議?

kenichi,

我諗明天便服日, 你著番sporty d 就ok啦, 我地明天都是運動堂, 學校話有貼紙就等同著左學服嘛! 唔需要小朋友又要帶多d野番學, 同埋小學有無更衣室呢?!  如向洗手間換, 小朋友未必會handle 倒喎, d 衫跌落地下仲可以"汁" 番, 萬一跌落.......   

你不如打去校務處問一問, 我覺得唔須要特別去著番學校的運動服上課後活動o既!

我諗要誠徵一個會每日都自己做飯及送飯o既媽媽, 而又願意煮多d, 直程媽媽自己做飯商收錢, 每個 HKD15.5, 哈哈!!! 唔知呢度有無願意的媽媽呢!!!

P.S. 我呢個媽媽肯定就唔得啦! 我同阿仔講, 你想今個月媽媽煮比你定叫飯, 阿仔話梗係叫飯啦! 仲要水果tim.  唉! 我D煮食技巧真係...... 我之前都買定左個新飯盒, 唔知有無幾會用呢!

原帖由 yangma 於 08-9-28 00:48 發表
有冇得諗搞個集體送飯隊,即係一個家長每個星期負責送1日飯,嗰一日同時送俾團隊入面每一個小朋友,咁就唔使每個人都要日日送。

只係真正運作起上來有d難度,例如,我負責星期一,我會整5個菜色一模一樣嘅飯壼,中午叫姐姐送個去, ...

係呀! 4聲真係好難攪!! 順序讀都ok! 中間選一個讀, 我自己都攪唔掂!! 阿仔好攪笑, 佢叫我讀果時個頭要做動作,  然後佢睇我個頭點"旭"就跟住寫, 我話係要用耳仔聽先得, 佢話老師教佢地係要咁架! 係都要我 "旭" 個方向比佢睇, 唔  "旭" 就唔識.

最後唯有都係叫佢向學校自己留心d, 聽清楚d, 番來教媽媽啦!

原帖由 yangma 於 08-9-28 00:51 發表
我今朝同個女溫拼音,佢都係好唔掂,順住寫就6個都識,一調亂次序就完全唔識。

而4聲呢又係咁,順住次序都好掂,但一調亂次序呢就亂晒籠。

一仔佢既表達能力又幾好喎! 阿仔雖然有筆記, 但佢唔識講話預默, 佢只係講老師叫佢寫, 佢就寫, 叫佢抄就抄, 佢都係成舊雲!! 都唔知自己做緊咩!!!

原帖由 kenichi 於 08-9-27 10:29 發表
我煩咗佢一晚,終於話到比我知本筆記簿喺邊,原來放咗喺學校,我問佢筆記裏面寫咗係咩黎,佢話係老師喺堂上同佢地預默嘅野嚟,25/9默咗4個,26/9默咗5個,所以大家寫嘅野會唔同,邊個答案先正確就唔知喇。

...

原帖由 kenichi 於 08-9-28 11:17 發表
(對小朋友嚟講,唔駛著校服返學 ...

Hello! 我係路過, 我仔(P3)佢明天都會上小型網球班, 我會叫佢帶一件PE衫返去換.

一仔問咗老師話可以帶PE衫返學校換,我諗住比佢帶埋返學先,有需要就換,一仔話學校個廁所有個地方係可以換衫嘅,有地方就OK啦。
我諗住下個月開始比一仔帶飯,朝早煮好比佢帶埋返學,試吓咁樣安排得唔得先。

哦! 原來學校個廁所有地方換衫嘅! 咁帶衫換都放心d。

原帖由 kenichi 於 08-9-29 17:42 發表
一仔問咗老師話可以帶PE衫返學校換,我諗住比佢帶埋返學先,有需要就換,一仔話學校個廁所有個地方係可以換衫嘅,有地方就OK啦。
我諗住下個月開始比一仔帶飯,朝早煮好比佢帶埋返學,試吓咁樣安排得唔得先。 ...
‹ 上一主題|下一主題