用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

[[  2012-6-7  Daily Update  ]]

有心水清家長 PM 了我,發現疑似虛報灣仔區地址家長(主要出貼問校網 12問題) 有一個疑似 "分身" 用戶名 (主要出貼問校網 41 問題) ,由於經超級版主提點,我亦同意不能在此提及,各位見諒。

這一個用戶名亦 "巧合地" 在 2012-6-5 和 2012-6-6 兩日內大量刪除過往留言,而且部份留言亦是 "巧合地" 圍繞著 (1) 根德園 (2) 小一叩門選校 (3) 如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。

各位友好,是虛是實,自行留意判斷。

============================================================

公平公正是香港人的核心價值,我諗呢件事會係你我教小朋友做人要誠實的最佳例子,多謝各位心清眼亮提供線索的 BK 父母:  尼尼 / Hellojl / darkbson / Gerard / joanthony / Talent2000 / Conniechan125 / McDonna / Tigerbama / hk2000ema / and other 家長....etc (不能盡錄)

因原貼已被將軍澳家長極速刪除部份疑似罪証資料,但仍然有部份有用資料,請參閱以下的灣仔聖若瑟貼:

標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=1

事件始末:

標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校
作者: yiptszman10   
時間: 2012-06-03 09:53     

"........甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟. 現住 TKO,想叩門以下 :

1) LS net 41
2) 紅馬
    福馬
    農官 net 34
3) 軒上 net 12

或搬去沙田一城住, 但要叩門 沙呂或一呂先. 或者搬去紅磡住,過海去灣仔近一些.........."

一名 Baby Kingdom 用戶/家長 (yiptszman10) 於 2012-6-3 出 Post 說自己於將軍澳區居住,自稱十分幸運地以跨區 "甲部第一志願" 抽中灣仔區名校聖約瑟,但又高調說要叩門喇沙,一時又說要叩門軒上,又話要叩門紅馬 / 福馬 / 農官 / 沙呂 / 一呂....... etc......

但很快就被其他精明家長發現原來在 2010 年至 2012 間,於 Baby Kingdom 開了很多不同的 Post ,在根德園幼稚園的 Post 內已多次透露自己是居於將軍澳區。

從 2012 年初開始,樓主又開了題目,多次改口自稱灣仔居民,查問如何為灣仔區學校作 "乙部排位" 。另外,亦開了多個 Post 查問如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。精明的家長亦發現,這位家長查問了很多有關來往灣仔區與將軍澳區的保姆車資訊。

於是,眾家長於 Baby Kingdom 內合作追蹤用戶/家長 (yiptszman10),發現他/她的謊話一個加一個,而此時,這家長亦開始極速刪除所有 Post 的疑似罪証,如果真係甲部抽中,駛乜驚青到要刪除所有 Post 。就是這種條件反射,已經無得解釋。如果真係甲部一中了,何不大大方方交代,我地一齊請佢食飯當慶賀一下,順便同佢道個歉,又有乜所謂?

====================================================================================

由於眾家長見越來越多罪証被極速刪除,出於公義,大家決定開此 Post 來保存這家長的罪証。我們開這 Post 只是想把一些被當事人 delete 了的証據,公開於此,就像 "維基解密" Julian Assange 的理念/宗旨一樣,還真相一個公道 !!

試過派左第 9 志願..... 這種心情會是如何? 每每想起有幾多百個灣仔居民填左聖約瑟而入不多? 有幾多媽媽這一刻還在痛苦中掙紮著在找學校,真的很同情她們。

當疑似洗橫手得到了,又高調說要叩埋其他學校的門,再一次搶其他孩子的機會,這實在刺痛其他父母的心,這種不知足的貪心令人聯想起曾蔭權和陳振聰 !!

就當我們懷疑錯了當事人,為何在事件曝光後,為何當事人立刻 delete 哂所有之前出的留言,我們不是要公審,我們一直都想當事人出來交代,就算當事人行出來,說一句由始至終都是跟大家講一個美麗的笑話娛樂大家,我們都想知道......

我們只想要真相 !! 請當事人現身,還眾多失意於乙一選了聖約瑟家長一個交代 !!

==========================================================================

多謝 McDonna 家長報料,但如果有家長要向教育署提出舉報,下面兩個 Link 有 "十分有用" 資料,自己 Click 入去睇睇。

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 3

Post #: 56

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33271415&fromuid=680719

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 5

Post #: 84

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33387531&fromuid=680719

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

bk_admin  您好!親子王國已保留有關資料,因此已將您回覆內張貼的他人名字局部屏蔽。  發表於 12-6-5 18:54
   16    0    2    0

yuengooluk 發表於 12-6-10 23:47
我無睱參看詳情,因為不想為了這等人浪費自己時間. 我只想說我兒(即是我)去年幾經辛苦叩到灣仔一小學的小一 ...

其實會的,因為灣仔普遍居住環境較差,好果d勁貴至並非一般人可住,租果d過左死約就bye bye了

我無睱參看詳情,因為不想為了這等人浪費自己時間. 我只想說我兒(即是我)去年幾經辛苦叩到灣仔一小學的小一 ...
這個問題很普遍吧!一些較出名的學校都有這情況.

學位𥚃總有一半是同區派位,亦有一半世襲加首輪。加上少少叩門入,所以可能有不少同學是誇區也不奇。

我無睱參看詳情,因為不想為了這等人浪費自己時間. 我只想說我兒(即是我)去年幾經辛苦叩到灣仔一小學的小一學位(我們一直住灣仔).開學後不久,我從兒子口中驚聞他大半班同學都是住誇區的(有好多九龍).我那一刻簡直覺得自己too simple, sometimes naive.  

我睇怕不會人人在開學後極速搬離灣仔吧.

引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-8+20:57+編輯+

原帖由 lugano 於 12-06-08 發表
但權力不在於學校,派位乃教局負責,nothing can do by school wor......

引用:只有說+:+人在做,+天在看+

原帖由 louisvuitton 於 12-06-08 發表
只有說 :
人在做, 天在看
正是。天理循環,報應不爽。神有祂的計劃,衪會公平解決的。

louisvuitton    發表於 12-6-8 21:02

只有說 :
人在做, 天在看

Andpu 發表於 12-6-8 20:28
If they can still get away with it, it encourages more people to do the same thing. No need to follo ...

呢單野,只要稍為有分析能力的家長,睇哂當事人其他的貼 ,都知道佢有古惑,唔通我地咁多人,幾百對眼,真的合力眼白白捉到鹿,脫唔到角,無佢辦法....... 唔通佢真係能逆天而行

唔知我個老友轉達給 SJPS 那邊有冇聲氣,我只怕 SJPS 呢段時間為收生都忙到飛起,無時間去跟進

好無奈...... 希望 EDB 那邊早日有消息

Anyhow, 各位友好,唔好諗咁多,珍惜 weekend family time,陪陪家中的小虎,下星期一繼續,have a good weekend

引用:Quote:conniechan125+發表於+12-6-7+21:00+

原帖由 lugano 於 12-06-08 發表
恭喜你仔仔入到心儀的 DSS ,我的小朋友今年都不是 K3 升小一,所以都不存在著程媽媽所說的自身利益。

...
所以我之前講「陰謀論:大家會唔會太天真呢?會唔會道高一呎,魔高一丈,俾佢過到呢(例如話係監護人,又或佢12區的朋友肯合作,交到証據給edb)?人地早有預謀,籌備多年。 本人申報:我十分痛恨徦地址的,十分不公平。 」

葉氏臉皮夠厚又不摘手段,咁易嘔番「佢咁辛苦抽(正確是扼)返來的sjp學位嗎?」

lugano  好無奈  發表於 12-6-8 20:58

If they can still get away with it, it encourages more people to do the same thing. No need to follow the rule

conniechan125 發表於 12-6-7 21:00
我係舉報人,是我叫lugano做個list, 因當我同edb主任談話中發現他原來從不知有本網和如何尋找有關資料, 我亦有說願意從email提供資料, 但沒被接納(可能驚有人為改造掛)..,所以lugano的幫忙我非常感謝~而小朋友全名也已打格, 請想想, 真正對小朋友做成傷害的始作俑者是誰!!!
...

恭喜你仔仔入到心儀的 DSS ,我的小朋友今年都不是 K3 升小一,所以都不存在著程媽媽所說的自身利益。

不用謝我喇,好多 BK 用戶都出了力提供線索,我都是看不過眼,才建立這個平台,保留起一些線索。

但看完你文中形容那 EDB 主任的工作態度和他對網上家長世界的認知好像停留在八十年代,我怕呢次舉報都係石沉大海 !! 我自己就托了一位在 SJCOBA 有點影響力的好友,他說會將這個疑似假地址事件轉達給小學部管理層,我地盡了市民的責任, 不知道其他家長有否付諸實行,真的走去舉報 ? 希望唔係只得我地兩個出力。

其實呢幾日,當事人仍然在 BK 出沒,看過他/她的 Post, 依然神態自若,談笑風生,似乎沒有被這次事件影響心情,可能佢真的大步檻過了。

但無論如何,希望那位 EDB 主任調查後有消息 update 為這件事出過力的家長們。Please keep us posted !!

conniechan125    發表於 12-6-8 20:25

灣仔區和九龍城區的區議員是誰?
他們平時開會都講, 小一選校對真正住在該區的居民很不公平, 其實可否告知他們, 希望他們向警方舉報, 由警方追查有否觸犯「訛騙」的刑事罪行, 如果屬實, 可收阻嚇作用.
校長的工作不是查大抽獎啊!

sukitelfold 發表於 12-6-8 10:40
睇了後感。((大把人騙宗教分啦,你哋D人唔去捉)),有感受錯請改。

路人乙字

重點不是騙宗教分,是"校長".

校長要查大抽獎?

引用:Quote:fckmama+發表於+12-6-8+10:10+可唔可

原帖由 kls12 於 12-06-08 發表
如果校長要查大抽獎,是否要查宗教5分? 出於公義?
睇了後感。((大把人騙宗教分啦,你哋D人唔去捉)),有感受錯請改。

路人乙字

fckmama 發表於 12-6-8 10:10
可唔可以將有關資料直接寄去俾st. Jo 校長, 就算個制度耐佢唔何,也等校長知道今年p1生有D咁嘅人!佢accoun ...

如果校長要查大抽獎,是否要查宗教5分? 出於公義?

可唔可以將有關資料直接寄去俾st. Jo 校長, 就算個制度耐佢唔何,也等校長知道今年p1生有D咁嘅人!佢account 名可能是家長or 小朋友的名,佢係小學一覧st Jo 度又明確指出佢住边個TKO 的屋苑, 校長應好易知係边個。

回覆:sukitelfold 的帖子

等睇結局,當然,希望事主能覺悟,放位.否則,我會叫身邊同事朋友親戚去信教署同時,亦會再致電各大報章.
此行為對原區居民極之唔公平,其它家長名落孫山到處求學位,呢位家長仲唔知足...
利益申報.我唔係灣仔區居民.與個案中小學無任何牽涉.

回覆:dad1234 的帖子

咪當佢未醒,放返位,交代返日期,斷估葉家唔會低估SJP同鄉會嘅實力。(團結)快放位啦,好想睇大團圓結局。

‹ 上一主題|下一主題