用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 - 第一輪結果
go

崇真 - 第一輪結果 [複製鏈接]

I've just got the result letter regarding to the 1st round interview of Eng / PTH stream.

I am so unhappy to note that the letter mentioned sth like "your child has performed very well....... we are unable to offer a place to all eligible applicants...... we are unable to offer your child an immediate place ....".

The letter also advised us to call the sch from 17-18, May 2012.....in order to secure the rights to be placed on waiting list.

How's it about ? Can anyone (esp current parents of TT hv similar experience before) tell me what I can do at the moment ? or simply waiting till May 2012 ??
   0    0    0    0

每一年都好多人報 .... final 由老師揀

原帖由 Pigbaby 於 11-11-18 12:18 發表
國際全日班(k2)得一班!
度時又要考? 定係申請左由老師決定?

醒目開學勳章

國際全日班(k2)得一班!
度時又要考? 定係申請左由老師決定?

咁都唔差喎~~ 希望cash都考到心儀學校.

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 15:30 發表
Yes , ik only pm class !

考小學今年未出哂 result 未知,不過往年 sfa , tsp , kts 都有入到 !!

再勁 d 既 DBS , Dgs , yw 我估都有,不過我估考呢 d 名小除左學校課程,多少都要其他進修同陪訓先可裝備好個小朋友去併 ...

真係一個好磨練!!

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 23:46 發表
我估 tko 可能再早多 10 - 15 分鐘上車, 其實東九龍
尾站好似去到淘大定彩霞 ..... 之後就番學校架啦 !!

食 lunch 我係 10:30 比我囡食完上車, 另外準備小小
食物 / 細包奶比佢 1:05-1:15 食完再上堂 !!

另外學校  ...

thank you cash ma.
見到cash K3親子功課畫Wetland Ecosystem都真係...
尋日同個舊老闆講開, 原來佢大仔而家讀崇小細女讀IK3, 佢話而家K個D功課真係比哥哥幾年前"進步"不少呀......阿細女K1定K2開始就入劍擊隊添......wow..

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 11:57 發表
謙 ma ,

係呀, 佢 d 野真係唔收貴 ... $ 55 / $ 60 一堂 .... k 2 入到校隊個 d $ 80 ( orig ) , tt 資助一半 .... 家長比 $ 40 半費咋 !!

仲有唔係  compulsory , k1 既 9 月未有興趣班 ... 10 月先開始 , 不過我 ...

我估 tko 可能再早多 10 - 15 分鐘上車, 其實東九龍
尾站好似去到淘大定彩霞 ..... 之後就番學校架啦 !!

食 lunch 我係 10:30 比我囡食完上車, 另外準備小小
食物 / 細包奶比佢 1:05-1:15 食完再上堂 !!

另外學校 3:15 左右有 tea , 果 jam 包 / 餅干個 d
.... 到 5:30 番黎屋企再食野 lor !!!

原帖由 coco209 於 11-11-17 15:35 發表
11:15上車, 咁點安排食LUNCH?
我哋住TKO, 可能仲會早D上車.....

11:15上車, 咁點安排食LUNCH?
我哋住TKO, 可能仲會早D上車.....

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 11:57 發表
謙 ma ,

係呀, 佢 d 野真係唔收貴 ... $ 55 / $ 60 一堂 .... k 2 入到校隊個 d $ 80 ( orig ) , tt 資助一半 .... 家長比 $ 40 半費咋 !!

仲有唔係  compulsory , k1 既 9 月未有興趣班 ... 10 月先開始 , 不過我 ...

Yes , ik only pm class !

考小學今年未出哂 result 未知,不過往年 sfa , tsp , kts 都有入到 !!

再勁 d 既 DBS , Dgs , yw 我估都有,不過我估考呢 d 名小除左學校課程,多少都要其他進修同陪訓先可裝備好個小朋友去併 lor !

原帖由 傻太 於 11-11-17 12:10 發表
考直資/私小如何???

算唔算傳統學校??

國際班3年都係PM??(唔轉全日的話)

TT又真係幾好喎.

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 03:57 發表
謙 ma ,

回復 211# chickenwing2006 的帖子

考直資/私小如何???

算唔算傳統學校??

國際班3年都係PM??(唔轉全日的話)

謙 ma ,

仲有唔係  compulsory , k1 既 9 月未有興趣班 ... 10 月先開始 , 不過我囡個時一 join 就 mon ~ fri 報哂 , 因為我唔想佢日日唔同 schedule , 一到 10 月就日日 11:15 上車, 我唔想佢 3 日番 11:15 , 2 日番 12:30 仲混亂 !

tt 我真係唔覺白眼 , 呢點你可放心放心 !!

ik 番學時間 1:15 ~ 4:30 , 平日興趣班係 12:05 ~ 1:05 .... 所以 am / pm class 既小朋友都可以自由甘 join 興趣班 !!!

題外話 cash k1 無出外邊去學野, 係 k 2 先 .... 就時間會報一日 10:00 , 一日就放學後 5:30 !!

仲有提多一樣, tt 最好係校車 services , 平日或者 sat 既興趣班 .... 如果小朋友有坐開校車既, 唔水另外比 $$ 接送 .... 總之包埋架啦 !!  呢點同出邊要加 $ 既校車
services 好唔同, 家長唔水再安排人手接送 ... 或比多 d $$ lor

原帖由 leung-baby 於 11-11-17 08:32 發表
嘩, 原來咁好咁多野學又咁平

咁係唔係compulsory架? 即係參加少D會唔會遭"白眼"?

見到cash平時咁開心有禮貌, 佢一定番學都好happy啦! 佢都係讀國際, 咁學校D課外活動點安排架? 返學之前+星期六?

仲想問吓 ...

主流班無全日, 不過小朋友可以參加 "keep" (全方位)
好似加強英語同普通話訓練甘上下 ..... 加埋都可以
叫全日班甘 lor !!!

希望我無了解錯, 因為主流我唔係好熟悉呢 !!!

原帖由 coco209 於 11-11-17 09:44 發表
主流班應該得半日

主流班應該得半日

原帖由 yanlee06 於 11-11-17 09:41 發表
請問主流班有冇全日, 還是只有半日?

請問主流班有冇全日, 還是只有半日?

嘩, 原來咁好咁多野學又咁平

咁係唔係compulsory架? 即係參加少D會唔會遭"白眼"?

見到cash平時咁開心有禮貌, 佢一定番學都好happy啦! 佢都係讀國際, 咁學校D課外活動點安排架? 返學之前+星期六?

仲想問吓你知唔知之前畢業生如果出去考可以考到咩小學架?

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 02:36 發表
星期六都有 .... k2/k3 時有免費既普通話+英文堂上
(10:00 - 12:00 )

而 9:00-10:00 就有 $ 55 一堂既小廚師 / 畫畫
班 ..... 所以可以叫比 $ 55 就有 3 個鐘既堂上 !!

另外星期六好似仲有小蜜蜂同埋交通安全隊上 ...

星期六都有 .... k2/k3 時有免費既普通話+英文堂上
(10:00 - 12:00 )

而 9:00-10:00 就有 $ 55 一堂既小廚師 / 畫畫
班 ..... 所以可以叫比 $ 55 就有 3 個鐘既堂上 !!

另外星期六好似仲有小蜜蜂同埋交通安全隊上, 個
d 歸為校隊, 仲平只係 $ 40 / 堂  !!

原帖由 2Fats 於 11-11-16 16:42 發表
星期六都好似仲有ECA, 聽其他家長講係免費架.

除左 AM / PM 番 ..... 番全日班既小朋友都可以番
興趣班架, 每日 12:05-1:05 都有得番 .... 加埋
校隊, 各樣文文武武加埋我估無 3x 都有 2x 幾樣 !!

全日班既小朋友係番完興趣班之後, 上番課室 NAP 既 !!
放學就跟番 PM CLASS 放 4:30 !!

原帖由 coco209 於 11-11-16 13:43 發表
但係返全日係咪無得返ECA?

睇完你地第一round既戰績...哎!我想我In第二round既未收到信都知死硬

星期六都好似仲有ECA, 聽其他家長講係免費架.

原帖由 coco209 於 11-11-16 13:43 發表
但係返全日係咪無得返ECA?
‹ 上一主題|下一主題