用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 請問優才既視學報告有得睇未?
go

請問優才既視學報告有得睇未? [複製鏈接]

請問優才既視學報告有得睇未?
   0    0    0    0

原帖由 catyuen 於 10-9-14 13:12 發表
中先生:
你好,我係今年優才新生家長,我都好想看一看視學評語,可否pm比我呢!thx

It can still be downloaded from the link shown in the post #113.

http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/CR-S01%20final%20report%20(parents).pdf

中先生:
你好,我係今年優才新生家長,我都好想看一看視學評語,可否pm比我呢!thx

原帖由 dorismama 於 08-10-14 18:14 發表
Can u send me a copy too?thx

I am sorry that I can't send it to you.  It's because it's only a draft report and there may be some changes before the full version is released.  So right now the circulation is restricted in GT circles only.

I guess the full version will be released very soon and you can see it in EDB's web page then.
www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=1&nodeID=5387

Can u send me a copy too?thx

中兄,

謝謝您! 我已收到

quote]原帖由 中天英 於 08-10-13 00:41 發表

胡桃媽,

岩岩pm左比妳。

click 入最頂頂個 [ 私人訊息 ] 就睇倒。 [/quote]

原帖由 胡桃媽 於 08-10-12 18:23 發表
請教授我如何使用pm,並給我一份,謝謝!
我的女兒也是09/10優才小一

胡桃媽,

岩岩pm左比妳。

click 入最頂頂個 [ 私人訊息 ] 就睇倒。

中兄,
請教授我如何使用pm,並給我一份,謝謝!
我的女兒也是09/10優才小一

Can you please pm me a copy?

多謝中天英。我都好認同你講要懂得放棄,因為攞住多過一個學位真係對學校同其他家長唔公平的。

chitheipama,

我好明白你既心情。

同小朋友揀學校, 應該要慎重D好, 事关會影佢以後6年或12年既學習, 誇張D講, 甚至影响佢一生人既。

你可以向各方面, 打聽多D優才既資料, 去埋新生適應日, 就知得更多。

我相信你都會再報其他學校, 等塵埃落定, 知道有邊幾間有offer在手, 再決定都唔遲。

不過, 如果你覺得優才唔適合, 就最好早D通知學校放棄, 事關好多人好心急等緊入優才既。

原帖由 chitheipama 於 08-10-9 21:46 發表
多謝中天英的資料及靚咪媽的分享。畢竟對很多教學理念都仲未係好了解,仲要向各位好好學習。但從好多方面睇學校及家長都係非常有信心的。其實我都好希望我嘅小朋友喺可以係互動同愉快嘅環境好自信地成長。希望嚟緊可以 ...

多謝中天英的資料及靚咪媽的分享。畢竟對很多教學理念都仲未係好了解,仲要向各位好好學習。但從好多方面睇學校及家長都係非常有信心的。其實我都好希望我嘅小朋友喺可以係互動同愉快嘅環境好自信地成長。希望嚟緊可以透過適應班更多了解學校,及有幸加入成為一份子。

bigbee,

可能學校淨係揀 D positive comment 比我地睇都唔定

都唔知幾時先出份 Full Report.

咁你地仲有冇報其他學校呢?

原帖由 bigbee 於 08-10-9 01:47 發表
Thx you very much! 中天英.

The report are so positive.  The principle and teachers must have paid a great effort for the achievement.  Hope that the full report will be available soon (I just check  ...

Thx you very much! 中天英.

The report are so positive.  The principle and teachers must have paid a great effort for the achievement.  Hope that the full report will be available soon (I just check today on the government site, the latest one posted is review from early 2007).  I'm interested in the reason of the rest of 4X% of the class fall below "good" grade.  Learn from the failure....

We have a lots of changes on our own practice, attitube and even personal characteristic after having our daugther.  E.g. My wife scarified all her TV soap opera since our daugther knew how the TV work

Our kids inherit our gene.... thinking model and behavior.... and our love  at the same time

原帖由 bigbee 於 08-10-8 11:58 發表
School and teacher contribute a lots to the growth of the children, but Parent is the key factor overall.  We really excited to learn we have a "caring" parent group here in GT !!!

bigbee,

歡迎加入優才大家庭, 已經pm左份report比你。

好同意你既睇法,  特別响學前及小學階段, 父母對孩子既影响好大, 甚至會超過學校添。

有人曾經响BK呢度同我講, [ 有乜野既父母, 就會出乜野既小朋友 ], 眞係英雄所見略同。

呢度有一班好caring, 質素好高既優才家長响度, 你多D上黎傾吓偈, 分享吓你培育小朋友既心得喇.

Hi 中天英,

Would you also send me a copy?  I'm new to the group.  My little girl will join 09/10 P1.

We spend a lots of time to attempt the introduction session from various schools and surfing the BK.  My wife and I feel so lucky my girl being accepted at the first round by GT !!

School and teacher contribute a lots to the growth of the children, but Parent is the key factor overall.  We really excited to learn we have a "caring" parent group here in GT !!!

Thanks!

在追求卓越成績方面,知道學校讓優中生早一兩年考其他的公開試而成績都好好,亦代表學校對此重視。唔知有無家長「八」到學校嚟緊今年對其他公開試的動向及是否已為高中生開始預備會考呢?

今年G8/G9會繼續考IGCSE, 而G10就會提前一年考會考 :

G8  - IGCSE English
G9  - IGCSE Maths, Biology
G10 - HKCE Chemistry ( 理科 )/ 中文及中史 ( 文科 )

另外, 會根據個別學生既情況, 會响G8/G9比一D學生, 提前兩、三年去考IGCSE; 前二年就試過有G8學生去考IGCSE Maths及Biology, 同埋G9學生考IGCSE English as First Language, Chemistry, Physics, 成績都好好。

( 優中今年開到G10 )

原帖由 chitheipama 於 08-10-7 20:32 發表
多謝各留言回應的家長。

可能因為我哋並非有自己親戚朋友的子女現於優才就讀,而主要是靠簡介會,天書,朋友的其他朋友,BK的舊留言等去了解學校,所以我哋在缺乏自己熟悉的實例下,似乎比較多憂慮。過其實好多家長都提到很多 ...

chitheipama,
相信你的小朋友亦是被取錄之一,本人細女都是09/10的小一生,而大仔則是本年(08/09)G1學生. 讓我分享一下我的經歷吧!

回想起上一年,剛為小兒報考GT,我的情況+,心情和你一樣,身旁沒有一位就讀優小的朋友,坦白講,我只是靠上過GT的簡介會,認同學校的理念,就決定報考,亦是我唯一為小兒報考的直資學校.  直至收到取錄通知,在作出決定前,我和丈夫出現分歧... 因此,我再積極去認識GT,究竟是一所怎樣的學校? 校長,教師,學生如何? 課程安排,程度如何? 會考成積未有? 校舍...等等問題. 相信以上我有的問題,亦是其他家長會擔憂,會猶豫的問題. 其實仲有好多好多好多, 對於當時對GT認識很少的我,為小朋友揀學校真係好大壓力,好怕做錯決定.

但我想講俾大家知,今年開學以來一個月,我聽到小兒告訴我一句:"媽咪,原來小學係好開心的". 他這句話我常常記起,我真的很感動. 原來升小學這個階段的轉變,他是很憂慮和徬徨的,小小的他不懂表達吧!  但這些都已從他心裏掃走了. 憑這點我就相信當初沒有揀錯學校.

家長為小孩選校,究竟是如何選呢? 怎樣才是適合自己的子女呢? 應讓他開心成長? 為了他將來立足社會自小作好準備(即使要加倍催谷)? 無論是那一樣,都是沒錯的. 每位父母都想給子女最好的,只是價值觀不同.

在我而言,人生充滿著競爭,學習需是必然,若能做到愉快學習必定增強學生的求知慾,事半功倍. 因此,我會選一所能夠愉快學習的學校給我的子女就讀. 起碼,我不想他們過著我小時的學習模式~填鴨式真應淘汰.

稍後(約於09年開始,每月一次),學校為新生安排的小一適應班,當天亦有為家長安排的seminor,一定可以幫到家長加深對學校認識及對學校的信心. 所以,不要錯過.

當然,在BK上有佷多熱心家長為我解決很多疑問. 這也是增加我揀GT的信心之一. 好嘢事梗想和多些人分享吧!

多謝各留言回應的家長。

可能因為我哋並非有自己親戚朋友的子女現於優才就讀,而主要是靠簡介會,天書,朋友的其他朋友,BK的舊留言等去了解學校,所以我哋在缺乏自己熟悉的實例下,似乎比較多憂慮。過其實好多家長都提到很多優才的特點,例如小班教學的多年經驗,重視資優培育及令小朋友享受學習等等,都係我哋報呢間學校嘅原因。

在追求卓越成績方面,知道學校讓優中生早一兩年考其他的公開試而成績都好好,亦代表學校對此重視。唔知有無家長「八」到學校嚟緊今年對其他公開試的動向及是否已為高中生開始預備會考呢?

其實我之前試過喺MK分校的門口遊蕩過一陣,過當時(約早上8:15左右)由於門外返學人數不多,門口又有高年級姐姐把守,只能從小巴站嗰面嘅一線門縫向內望,跟住又要返工未有逗留很久,未能仔細觀察入面情況,但當時所見情況正常。可能真係要揾日請假再去遊蕩長啲時間。

唔知仲有無其他09-10的家長已經作好入優才的決定及可以分享吓呢?
‹ 上一主題|下一主題