用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: legocar
go

del. [複製鏈接]

好多KG 校車都係外判嫁, 可能佢地仲攪緊; 我都驚佢如果無咩學生住南區, 我仔就要自己帶, E+諗諗下真係好彩佢收左下午班, 如果返上午班都係幾麻煩, 一早出門口, 但又超過兩點先返到HOME食飯.....

原帖由 leapfrog 於 11-11-20 22:48 發表
點解張收生紙無mention 過校車service ?
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

點解張收生紙無mention 過校車service ?

現在讀緊St jUDES, 啲老師是在其他天主教KG凋過來的。校長說將來會加很多老師。

回想幾個月前決定轉過來,只有一個原因,就是跟高小有聯繫。

我們讀過不小幼稚園,現在我們兩夫婦都覺得呢間都算是最滿意的了!

1. NET 的素質好。老師都有愛心,又細心。
2. 老師家長溝通沒問題。
3. 可以看morning assembly的情況。
4. 真的學到東西。功課及派回來的書中知道。
5. 孩子很喜歡上學。
6. 有聯繫小學。

現在我們很感恩那時的決定。我相信將來就算入不到高主教小學,中英文程度都可以配合其他的小學。因校長說一定能適應高小的程度。高小是學快半年的。

如果是男孩,我個人會揀高幼高於SPC。因有back-up.

有兩間offer的,建議現在取舍,因可能很短時間都要交大定啦。有些是收幾千的。

我知道現在K1中,都有從KCS & Victoria 過來的。

其實唔係報之前要先了解學校?等到收左先問?唔怪得有咁多"名校"出現啦,而又有咁多waiting list 嘅家長要等到下年啲家長週為問完、滿意啦、先有著落啦。
不喜勿插!

回復 3# LPN 的帖子

高幼個新校長以前係香港仔聖伯多錄幼稚園校長黎.

今年個批已經係新,再會請。

醒目開學勳章

有冇人知高幼係會用番以前聖猶達既老師,定係請過新既老師?呢個都會係我地既考慮因素

Del.……………

原帖由 Abbylee12 於 11-11-20 01:10 發表
我知spc名氣大、品德、師資好,但上私、直資都是一般,請問大家spc仲有乜嘢優點有好多人報考呢?高主教大家都知有一半機會可上小學,都可以話有D保障,但其他真是唔知好唔好?仲要比$3800點睇大家幫幫手! ...

如你喜歡維小的話就選維幼啦,但你想小朋友品格、德育有自理能力好的話就選spc,spc比維幼不好的只係欠不是每天三文二語,但我覺得在校外都可以學到很好的英、國語,不一定要讀維幼先有良好的三文二語,而師資spc的老師好得多。

想請問康怡Victoria同聖保羅堂應該如何取捨? 想考直資小學邊間會好D?
從SPC網頁上找到入直資dream school的percent比較高.

出年真熱鬧,諗返舊年我個女去in既時候,得十幾個小朋友一齊in,即場老師已同我地講全部都收.即刻可以比留位費.果然有名小學做backup係唔同啲,今年幾百人去報名.
不過,到而家學校都仲未問我地呢班舊既家長,出年讀am定pm,我個女今年讀全日,出年要轉返半日,都應該要問下我地嘛,都唔知am有冇留返位比我地.又要星期一搵校長問下喇

del.

Abbylee12,
咪就係名氣大呢一點令咁多人報名囉。我自己認為名氣不太重要,所以當年有SPC offer都無讀,而繼續讓仔仔於原校升K1。他學校名氣不及SPC,但課程、老師和環境都很好。(當然如SPC有band 1小學backup, 我當年都會轉過去的。可惜它跟St Paul Boys真的沒有聯繫。)

我知spc名氣大、品德、師資好,但上私、直資都是一般,請問大家spc仲有乜嘢優點有好多人報考呢?高主教大家都知有一半機會可上小學,都可以話有D保障,但其他真是唔知好唔好?仲要比$3800點睇大家幫幫手!

Abbylee12,

名氣: SPC 領先, Raimondi 重係新

保障:Raimondi 有聯繫小學,SPC完全無

課程:都係母語為主,but Raimondi gives more chance for kids to interact with native ENg and PTH teacher (SPC: only 1 Eng class taught by native teacher per week)

德育: 差唔多,一間天主教,一間基督教

環境:unknown, 一間大裝修,一間會搬校

結論:你要若干保障,定要名氣?

聽到你咁講真係好開心呀!

原帖由 Abbylee12 於 11-11-20 00:19 發表
Fullstop 我同你一樣offer我都煩緊點揀,點揀一間岩呀仔的學校,請大家比D議見,如有決定會放返學位出街,我上年都好明白waiting wait又等唔到的痛苦。

回復 4# Fullstop 的帖子

Fullstop,
我今日都同我工人講, 上星期in 果間kg 收左阿仔, 工人問我係5係又係國際班, 外籍人老師, 我答5係, 係雙語班, 工人覺得好奇怪, 問我mud 5係留返原校多學英文會好d 咩?
我答佢, 我明白你建議係我之前諗法, 但我會考慮好多因素, 如果將來間學校有咩5 夠, 我米自己勤力d 幫阿仔lor, 老實講, 到升小一時, 我都會好保險地幫阿仔報多幾間c校/ 直資.  如果所有野係我預算之內o既, 我諗就5 去諗咁多野lor.

Fullstop 我同你一樣offer我都煩緊點揀,點揀一間岩呀仔的學校,請大家比D議見,如有決定會放返學位出街,我上年都好明白waiting wait又等唔到的痛苦。

回復 2# andersmama 的帖子

andersmama,
WHY 我咁問, 就係覺得係5係其實我地父母應該心目中已經有一間心儀O既KG比小朋友讀, 如果收左, 又係5係只交果一間心儀O既留位費呢? 如果唔收, 有第2間OFFER O既話, 就交住第2間OFFER, 然後再等WAITING 果間呢?  我同我C6都5明真係交多幾間先叫保險? 係5係應該放返D 位比其他小朋友呢?

我只係講我感覺, 如果有得罪大家, 請原諒!
‹ 上一主題|下一主題