用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

我不覺得用地底泥形容喎?

那間是歴史攸久的幼稚園而且也長期排在頭30名內吧?

其實我不覺得幼稚園相差超過5%?只要找小孩最喜歡一間及家長才是最重要吧

creambun 發表於 15-11-20 15:38
覺得矖定分享,其實好視乎自己心態。

"曬"同分享應該唔難分辨嘅。
有時見有人把名牌手袋作FB Profile Pic.(咁你話曬定分享?)
又有人會放特大學校Logo加小朋友校服相上FB(如佢小朋友是普通村校,唔知佢會唔會放到咁大),當然配合埋平時的行為是可以判斷是"曬"還是分享

Anyway, 有些人喜歡低調,亦有人喜歡高調,沒有對錯之分。如覺得不適合,少接觸些會較好.

簽名被屏蔽

回覆:fy309 的帖子

咁出你都估唔到你要睇多D bk啦

引用:Quote:ensy+發表於+15-11-20+15:48+咁呢個

原帖由 maomaofafa 於 15-11-20 發表
已經刻意避開佢哋,只係有時係PG等個仔放學先會見到,然後佢哋又開始講。我同其他正常家長討論佢哋都會插把 ...
純好奇係邊間呢?可PM嗎?

puichingforsure 發表於 15-11-20 16:25
agree

識我的EK朋友都知我有大仔在小二,想當年我地D EK對話真係好SUPPORTIVE的,就算我而家轉左新ACCOUN ...

講得好好! 過於偏激的留言會令人卻步同唔敢再分享更多了!

簽名被屏蔽

ensy 發表於 15-11-20 16:12
我大概估到你個仔係邊間!我身邊好幾個朋友讀緊,全部正評喎!惟一缺點係貴,不過一分錢一分貨,俾得起我又 ...
我只會心裡笑果啲人。你講嘢咁無家教,唔怪得你小朋友又搶嘢又無禮貌,什麼家長就有什麼仔女。呢啲學校IN人都會見到,唔係你話識多啲嘢就會收你。有時啲嘢,真係要放長雙眼。而家只希望做好自己,等小朋友唔好有個壞榜樣,見高拜見低踩,唔好好似果啲人咁。

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-19+發表

原帖由 tick 於 15-11-19 發表
其實呢, 我覺得LH d用家都真係好擁戴自己間學校! 我唔係用家,但有時睇完會覺得有唔係太好的感覺! 原本我 ...
我其實都覺, 佢地嘅用家好恐怖

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 15-11-20 16:00
其實嚴格來講你嗰間係名幼,所以有人攻擊一D都唔出奇。你知而家連放相上FB都總有人會話迫人睇佢D相,所以 ...
啲人都癲癲地,我從來不會話自己個仔點點點叻,又唔會無啦啦講個仔讀邊間,都係人哋問起先講兩句。咁都要被人踐踏,我只是為小朋友感到委屈!去學校只是學習,學到嘢就得了。但被人踩到上心口就真係嬲爆!偏偏我哋就成日遇著呢啲人。好似讀呢間嘢有罪咁 唔係兜口兜面都可以當聽唔到,但擺明話你就真係嬲到... 我又唔想係學校同人嘈,而家只好默默避開果啲人。

其實真係無話晒唔晒, 做家長既自己小朋友讀到名校當然開心, 做朋友的都會登佢地開心, 就算自己唔係咩名校, 都會唔會覺得佢地晒野既, 我都好鐘意睇朋友分享佢地學校既生活, 佢地 POST 相分享係自己FB我唔覺有問題, 又唔係分享係自己FB。

把口生係人地度, 人地做咩講咩, 唔岩聽咪當無聽過, 一係就STOP佢, 預期自己谷氣在心, 不如一笑置之!

無間學校係完美的, 再好既學校都有佢既缺點, 好定唔好其實好主觀, 我覺得討論可以, 但成日睬人學校真係唔係幾好,  你覺得唔適合, 可能我又覺得岩我心水, 所以答案好定唔好是無絕對的, 自己覺得岩就得! 只係幼稚園姐, 條路仲有好長, 少點執著, 個人都會無咁緊張!

引用:Quote:ensy+發表於+15-11-20+15:48+咁呢個

已經刻意避開佢哋,只係有時係PG等個仔放學先會見到,然後佢哋又開始講。我同其他正常家長討論佢哋都會插把 ...
我大概估到你個仔係邊間!我身邊好幾個朋友讀緊,全部正評喎!惟一缺點係貴,不過一分錢一分貨,俾得起我又覺得無所謂!

d人未入都咁囂張,唔怪得越來越多名幼要second in家長!我估佢哋都怕怕!

ensy 發表於 15-11-20 15:48
咁呢個真係個人素養問題,佢哋學校其實都幾不幸... 不過我相信間間學校嘅家長都有好有唔好,道不同不相為謀 ...
已經刻意避開佢哋,只係有時係PG等個仔放學先會見到,然後佢哋又開始講。我同其他正常家長討論佢哋都會插把嘴埋來話我個仔間嘢幾差。之後又不斷講佢哋崇拜的某校幾好幾好。我心諗,要踐踏別人嚟抬高自己,這種人真的自卑得可憐。你話唔知我個仔讀邊間都算,明明知道都要踩,香港真的很多這類家長!

簽名被屏蔽

引用:我都同意,如果在facebook上載一D小朋友生

原帖由 tongyatti 於 15-11-20 發表
我都同意,如果在facebook上載一D小朋友生活照或得奬照片都話矖嘅,咁都唔知應該上載咩照片好喇有得 ...
完全同意。因為介意才在意。

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 15-11-20 15:42
吾好吾開心,我個人好LIKE你間學校,所以今年細女都報左PN,大仔D同學當然以為我癡左,你明的。有問題的真 ...

其實好多兜口兜面踩我哋的甚至不是該校的家長!只是一群die hard fans!試過好多次3唔識7走埋嚟

「你個仔果間係人都收啦!我報PN但都有K1 OFFER喎!雖然我都唔想入但係比著留位費先啦。」
「係唔係好多人唔要OFFER你個仔先有呀」
「果間嘢2線咋喎,XXX好好多喎!」----》仲要係我仔面前都照講
「點解PN會收你個仔架?你係唔係識人呀?」(好搞笑囉,既然覺得咁差,需要識人先入到嗎?)

其實我從来無問佢哋意見/交流,我甚至唔會主動講我仔讀邊間,除非人哋問。係佢哋自己插把嘴埋嚟講埋呢啲不知所謂的說話。但其實佢哋又唔係讀啲咩名幼,我從来不歧視別人讀咩學校,我覺得有學校收都係好的。但果啲人又不斷搏命踩我個仔間學校。好明顯大家都係細B家長,你個小朋友入唔到我果間係佢哋口中好差的學校的PN,見我仔入到又不斷踩。我心諗,人哋讀咩學校關你咩事,都無人理你,你仲乜理人。但真係遇過好多呢啲人,佢哋不惜要做超大B都要入某校,然後就踩做細B點五好點唔好。你鍾意做超大咪做囉,我又唔係非XXX不入,關我咩事。真係好憎果啲家長。未入到已經咁串,入到更加唔放人在眼內。

回覆:fy309 的帖子

我都同意,如果在facebook上載一D小朋友生活照或得奬照片都話矖嘅,咁都唔知應該上載咩照片好喇有得對方facebook的應該大家都是朋友,但原來咁樣都會去唔抵得人嘅,呢D所謂朋友要唔要都吧!口口聲聲話自己唔追求名校但當人家post 出來時又話人家扮野云云.....其實講呢D説話只會顯得自己自卑!如果自己真係咁唔追名校,人地post出來只會覺得只是學校一間,大家都是平等,只會替人家開心而唔係覺得人扮野囉。

BIBI_BABA  完全同意!  發表於 15-11-20 16:08
five555  Well said! 一針見血!  發表於 15-11-20 16:02

引用:Quote:puichingforsure+發表於+15-11-20+15

我從来唔理人放咩上FB,甚至係我面前晒我都冇所謂。重點係唔好係我面前踩我個仔同我個仔讀個間學校!我只會 ...
咁呢個真係個人素養問題,佢哋學校其實都幾不幸... 不過我相信間間學校嘅家長都有好有唔好,道不同不相為謀,唔駛勞氣。

我唔知你小朋友邊間學校,不過兜口兜面話人哋學校肯定唔啱!人哋鐘意又讀得開心關你鬼事!希望你唔好因為咁而對名幼有誤解。真的,絶大部分家長係好正常嘅!

‹ 上一主題|下一主題