用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A、B、C中學
樓主: shipferry
go

Band 1 A、B、C中學   [複製鏈接]

jli008 發表於 19-1-14 15:29
回覆 miriam 的帖子

不錯,不用理會學校入大學的比率,到你孩子那時的時間,有可能所有人都可升讀大學也說不 ...

如果到小朋友S6畢業時入何一間中學所有人也可升讀大學degree, 咁係佢地既悲哀, 我不會高興, 只會更擔心.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jli008 發表於 19-1-14 15:29
回覆 miriam 的帖子

不錯,不用理會學校入大學的比率,到你孩子那時的時間,有可能所有人都可升讀大學也說不 ...

係?見你個長po狂呻又似乎唔係咁喎~~~

簽名被屏蔽

英國好多學校每星期都要學生去學校附近跑track, 零度都照跑,就係要訓練D细路嘅意志,人地都好重視運動,因為玩運動係好多好處如團隊合作…。

以前香港學校唔太重視運動,只有神校領先(就係因為歐美敎會想承傳自己祖國文化)。

但近廿年香港好多學校都明白運動嘅重要性,好多學校嘅校隊都好勁。
睇下阿皇妃又玩得又"讀"得,仲嫁埋主子真係令好多家長羡慕嘅

little_yolky 發表於 19-1-14 14:49
係呀, 記得好多年前, 牛下女車神比賽抄咗車, 肋骨裂咗, 都仲可以起返身繼續比賽。我之前試過咳到裂肋骨, 痛 ...
新任重劍一姐先勁, 重傷後可以咁快復出, 仲攞埋金牌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

limehouse 發表於 19-1-14 14:44
所以玩運動嘅人意志力超強,意志力强已贏人半條街
係呀, 記得好多年前, 牛下女車神比賽抄咗車, 肋骨裂咗, 都仲可以起返身繼續比賽。我之前試過咳到裂肋骨, 痛到呢, 吸啖氣都痛, 以為自己爆肺, 睇E生仲俾E生笑我。真係唔知女車神點可以做到。

little_yolky 發表於 19-1-14 14:35
後生............真係無敵。
所以玩運動嘅人意志力超強,意志力强已贏人半條街

miriam 發表於 19-1-14 13:05
我位精英賽後都未有時間去畀跌打師傅執返幾劑, 仍然去照打波同玩其他野, 我都無佢咁好氣, 剩係講左句佢係去 ...
後生............真係無敵。

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 19-1-14 14:10
再谷嘅學校都有人覺得輕鬆,再 "hea" 嘅學校都有人讀得辛苦。
我囡直頭叫佢地做學霸, 佢做到掹車邊唔使留班都偷笑
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

limehouse 發表於 19-1-14 14:12
睇番d留言,見到你阿女身經百戰,真係好勁。阿女都玩咗六年籃球,但都係無咩緣份,本身又懒,最後都quit咗 ...
佢有樣野已經放棄左, 但希望可以考埋教練牌, 日後多條出路咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 14:04
最怕見到D神人神校神語,谷唔谷,hea唔hea,因人而異,亦因人取向想法有唔同。要分享就無必要放大縮細,分 ...
之前都講過我囡小時了了, 大未必得, 咁就真係喎.

總之佢對自己所選擇無悔就算, 依家學校都谷架, 佢要用咩心態去讀由佢決定.

miriam 發表於 19-1-14 13:56
我囡學校有 elite program, 入到既學生會有 mentor 睇住, 亦有課後補習支援, 所以唔好諗住無付出.
...

睇番d留言,見到你阿女身經百戰,真係好勁。阿女都玩咗六年籃球,但都係無咩緣份,本身又懒,最後都quit咗。我好欣賞D女仔對運動有熱情,我覺得佢地好有型

YolandaTam 發表於 19-1-14 14:10
再谷嘅學校都有人覺得輕鬆,再 "hea" 嘅學校都有人讀得辛苦。

真實既分享,可令其他網友可以有清晰既理解和判斷,我估~~~

mcl203 發表於 19-1-14 14:04
最怕見到D神人神校神語,谷唔谷,hea唔hea,因人而異,亦因人取向想法有唔同。要分享就無必要放大縮細,分 ...

回覆樓主:

miriam 發表於 19-1-14 13:56
我囡學校有 elite program, 入到既學生會有 mentor 睇住, 亦有課後補習支援, 所以唔好諗住無付出.
...

最怕見到D神人神校神語,谷唔谷,hea唔hea,因人而異,亦因人取向想法有唔同。要分享就無必要放大縮細,分享要真實,無須有意無意去捧自己成偶像~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-14 13:47
當日仲趕左入營,第二日先返屋企。其實D學生自理能力還可以,佢只係普通學生一個,佢無大礙亦唔使太擔心, ...
我囡比賽前唔敢去睇跌打, 我幫佢捽隻手去腫去瘀咋, 但到今日為止佢都未安排度時間去執.

醒目開學勳章 王國長老

limehouse 發表於 19-1-14 13:29
現實又真係有D細路又讀到又玩到,初小已有呢D特質,本身根本聰明,讀到書運動又叻,因為玩運動都要轉數快 ...

醒目開學勳章 王國長老

fatman69 發表於 19-1-14 13:20
好多家長好理想,希望入間成績好又活動多的中學,比人感覺「吾谷」,「不死讀書」,「有愉快的中學生活」 ...
入得多活動就要預左, 分配時間就係學生最大考驗

醒目開學勳章 王國長老

fatman69 發表於 19-1-14 13:11
你吾覺得在EK經常有人問「XX谷吾谷?」,真係吾識答!
問我體藝谷唔谷, 我都唔識答

‹ 上一主題|下一主題