用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

Judy

我寫 "裝兇作勢" 係咁寫既.
但你寫係咁 -  " 裝胸作勢 "
真係才高八斗喇, 唔怪得男人見你, 都對你xxxxx
(今次就放過你 !) 呸 !

35C9.

*****藍藍天空掛著我的夢*****

見大家討論 "新舊會員" 之分,就挑起我好奇之心。花了少少時間,做了下面的列表,都是曾在這主題回覆的會員。
原來很多 "活躍"  會員都是較新的會員,但又似乎很清楚天才爸爸的事。
我個人也看不過眼天才爸爸 (這個稱號不需要道歉吧) 的無限復活,也極不同意他的囂張無禮,但似乎喜愛間中換形象的可能不只他一個。是不是很多人都有前生?

(ps 這都不是甚麼秘密資料,都是在 bk  找到的)

會員
註冊日期
virjoyba
Lovely-boy
1234ats
ok_ko
redkoni
Brisingr
雙儿
MonMumMum
35C9
friendlyguy
samuel89
小謙伯伯
peter_pan
Sumyeema1
csy_ma
iamfine
annie40
cherubic
ANChan59
meow02
Cara2006
awah112
mattsmum
eviepa
Annie123
囝囝爸
stccmc
judy
cow
yeenmama

墨版,

請問 叫人" 傻人"    -(雙兒.)
再用事件比喻作性用品,  - (雙兒.#259帖子倒數第3行.)
又故作寫淫穢字眼, 例如 " 裝胸作勢",
在bk是否可行?
如果答覆是可以, 我可以放心返拖.

粗言人人識講,
我唔講, 只係我專重緊BK,
我唔係專重緊某些人,
某些人己唔值得人專重 !

35C9

原帖由 judy 於 11-8-24 18:46 發表

咁都笑死?笑死人了,哈哈哈!

以笑遮醜呀, 寫錯字.

我就俾你笑死 !

咁都笑死?笑死人了,哈哈哈!

原帖由 judy 於 11-8-24 18:37 發表

你唔好睇少"笑死人"三個字。
有冇睇Harry Potter第三集?有一種鬼怪,最叻装作勢,普通人實比佢吓死,破解之法,就係令此鬼怪变得好笑 。笑聲中,此鬼怪灰溜溜走了。 ...

我就俾你笑死 !

除左識講 " 笑死人" , 你仲識講咩 ?

你唔好睇少"笑死人"三個字。
有冇睇Harry Potter第三集?有一種鬼怪,最叻装胸作勢,普通人實比佢吓死,破解之法,就係令此鬼怪变得好笑 。笑聲中,此鬼怪灰溜溜走了。

原帖由 judy 於 11-8-24 18:04 發表

有啲人講呢句話會笑死人。

除左識講 " 笑死人" , 你仲識講咩 ?

天地有正氣 !

有啲人講呢句話會笑死人。

誰是下流?

本來只想做個旁觀者, 但見有人用"下流當有趣", 再看看前文,實覺有趣.

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-24 17:23 發表
35C9 算把喇 - 佢都自認無品兼係性用品, 仲有咩好講?

佢話:"網上世界,大家咁高咁大"---真係好虛情假意, 睇吓佢個所謂板規:  "雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。"
一方面話人啱啱夠 ...

咁又係, 正一下流當有趣, 無話可說.
網上世界, 你今日見到我, 聽日我可能唔上網你都見唔到啦, 邊個會上心 ?
佢可以十幾個名如數家珍咁list 出黎. 上晒腦, 都唔知邊個傻 ??

雙儿,
老马有火, 证明你身子健壮! 是上上好事!
遇神殺神、遇佛殺佛? 点解讲得咁严重, 有D似神打标童, 俾关公, 钟馗上左身. 不如话你喜爱锄强扶弱吧! 每次临尾, 唔知点解, 强者都比人锄到好鬼弱, 无左D知音人, 米话唔 寂寞, 边有你受咁多热情 fans爱戴, 可以令你越写越风骚.
我系你的fans, 当然是盲目的, 无论大家对'傻人'论有物高见, 我依然觉得你来文好有娛樂性, 可是忠言亦耳, 或许其他网友也有 points 的.
物太, (你个名字长,忘记 spelling, sorry!)
正如 Ninetido曾类似的说, 孩子能上到一流一大学者, 他一定唔会对人家咁多批评, 因为唔易做到.  我是非常同意的.   
你朋友的儿子的语文优于同伴, 甚至高于普通西方成人, 是可喜之事.  我相信 做人humble D, 梦想可以更大更远.  还有孩子的胆量大, 有想象力, 抗亦能力强, 家长少干预, 多信赖,多支持, 孩子前途更美好!
从来文科是非常subjective, 因此常见是理科神童多的是, 因为好容意测评实力, 无得争辩, 我们几时见过优秀文科生有大学提早向他们招手, 连写Swordbirds 的Nancy Fan 都无例外, 其实本书好闷, 不算好作品, 我提出Stephenie Meyer and Harper Lee, 是希望我们这里有孩子把目标定得高, 张来做到有名有利, 真才实学, 使鬼叹息凡事subjective.D 路甲丙唔识货.
annie

原帖由 雙儿 於 11-8-23 22:22 發表
Csy_ma

對不起,雙儿悟性低,仍在遇神殺神、遇佛殺佛的淺薄境界。

雙儿

原帖由 雙儿 於 11-8-24 16:53 發表

Samuel89

你太睇小我哋呢度啲資深會員了。網上世界,大家咁高咁大。雙儿若冇道理,舉個例,若35C9話我冇品我就話圍剿佢,你話有冇傻人會聽我枝笛呢?况且,我話割席咋喎,雙兒係邊位?佢咁無品,唔係個個係佢friend;係佢friend都唔見得要聽佢枝笛,好似囝囝爸話齋,怕乜?怕佢去鵝頸橋底使用遙感攻擊?唔啋你咋喎咁大把,唔知幾多人恨都恨唔到。

有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。網上當然較易兀立獨羣,雙儿亦自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過 Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人。雙儿戲劇化嘅把戲只不過係用嚟收服傻人用嘅,喺深圳買番嚟嘅一次性用品,冇下次。要看官看得開心,把戲當然要次次不同,but to make it work 雙儿要 mean her words. 886, Samuel.

雙儿

我不敢睇小我哋呢度啲資深會員......如你所講有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。......但你的公告的確引起左Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人呼應(雖然may be佢地之前都有恩怨).....但甘做法明顯系對人唔系對事, 有你講過既"白色恐怖"效應.......
在這論壇我都自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過很多人, 但我只說我自己認為對的說話, 抝一下自己既觀點, 發掘下d新思維.......所以我都很少理會別人既感受(相信我都得罪左唔少人), 但網上吹下水, 合則抝一下,不合就唔回, 何必太認真.........

原帖由 samuel89 於 11-8-24 16:20 發表

我都好奇怪......網上吹下水而已, 何其認真........
老實講, Brisingr或者Brisingr佢個朋友個仔點勁, 其實信不信由你, 我唔覺有咩甘大件事要話人"傻人",......仲要攪集團杯葛..... ...

真搞笑, 連 "喺深圳買番嚟嘅一次性用品" 都出埋,
滴汗 !
佢話: "睇你個名,等姊姊教你 "
嘩, 佢唔知邊忽似女人!!

原帖由 samuel89 於 11-8-24 16:20 發表

我都好奇怪......網上吹下水而已, 何其認真........

Samuel89

你太睇小我哋呢度啲資深會員了。網上世界,大家咁高咁大。雙儿若冇道理,舉個例,若35C9話我冇品我就話圍剿佢,你話有冇傻人會聽我枝笛呢?况且,我話割席咋喎,雙兒係邊位?佢咁無品,唔係個個係佢friend;係佢friend都唔見得要聽佢枝笛,好似囝囝爸話齋,怕乜?怕佢去鵝頸橋底使用遙感攻擊?唔啋你咋喎咁大把,唔知幾多人恨都恨唔到。點解唔可以好似Eviepa咁睇,當做係朋友間嘅提點。你好似阿牛咁抝赢我,仲可以得到雙儿真心讚美;同傻人抝,你班友係咪有非份之想,抑或過高估計自己呢?想得到乜?

有人嘅地方就有政治,在網上亦作如是觀。當然網上當然較易兀立獨羣,雙儿亦已自認係乜都抝餐飽嘅人,亦真心頂撞過 Stccmc, Eviepa,Judy...... 等人。雙儿戲劇化嘅把戲只不過係用嚟收服傻人用嘅,喺深圳買番嚟嘅一次性用品,冇下次。要看官看得開心,把戲當然要次次不同,but to make it work 雙儿要 mean her words. 886, Samuel.

雙儿

雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

原帖由 雙儿 於 11-8-24 16:23 發表
35C9

你咁想認識佢,有個方法好簡單:PM好。佢好鍾意網友咁做,重好好人添。順便confirm/update 埋張list。據說佢啲posts亦保存甚佳,問佢攞就得。

真心的
雙儿 ...

雙儿,
我唔係想識邊個, 只見你開口埋口閙人, 我路見不平.
你唔係一向講 " 証據" 咩? 我好勤力架, 我睇到你在巴治奧帖子 #247, 閙人閙到叉晒腰, 開口埋口講 " 証據" , 唔信你自己去睇下啦, 睇下果個係未你黎 ?  
被人禁言就咩都查唔到, 我單方面見你不停閙閙閙, 相反樓主斯文過你百倍.
再者, 咩叫 "剛夠秤 " ? 唔係資深會員唔可以講野呀 ? BK你開架 ? 下 ?

35C9

‹ 上一主題|下一主題