用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

Totally agreed.

原帖由 chan803 於 11-1-13 00:01 發表

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:57 發表

你就覺得自己據理力爭, 我就覺得你過份自我保護; 係都要拗... 有咩意思, 又唔會因此令事件得到解決. 明智係先解事情, 要解決就先去了解. 唔係只係投訴, & 指責別人; 你都有責任架, 你無教導好小朋友上堂有什麼不應 ...
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!!

醒目開學勳章

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

多口問句, 你有無深究你小朋友班中成績如何? 操行如何? 係咪班中百厭星? ...

就算小朋友是班中百厭星 . 成績差 or 操行麻麻 , 我覺得都不應該罸冇lunch吃 , 還有其他處罸方式

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:23 發表

又如何姐~~

我回一個貼, 你回兩個; 仲問我有無睇哂你寫咩?! 咁你又有無睇清楚 & 理解我講咩呢??
我都覺得你麻煩啦, 何況係教職員?
我有我觀點, 你有你觀點; 老師有老師觀. 我唔需要說服你, 只希望你明 ...
唔憂收生,升中派位理想o既學校就冇人權?可以亂罰學生唔俾食飯??你講咩呀??

原帖由 easybring 於 11-1-12 17:06 發表
訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
你究竟有冇睇晒我寫o既o野??

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
乜我有推卸責任咩?覺得佢唔俾我個仔食飯係唔o岩都唔得??

訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 16:21 發表
十分認同!!
~easybring~

原帖由 peggy 於 11-1-12 15:58 發表

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁
十分認同!!

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 15:33 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:47 發表

有營養師話人唔好超過5個鐘空肚 (瞓覺除外)

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 14:04 發表
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Smiile 於 11-1-12 14:25 發表
我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ? mou ...
係呀!我都同佢班主任講,可以罰其他o野lor!!冇飯食會好辛苦ga ma!

原帖由 HTLT 於 11-1-12 14:16 發表
學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?
佢班主任聽o左我講之後都覺得佢咁做唔係咁好,佢會注意下!!

其實我成日同亞仔班主任講電話,想知佢o係學校點,但佢班主任有時講d o野好似有d過份!有時話我個仔專注力有問題,要去心理輔導,又改我個仔同其他5個同學做6大天王!!又話34年級會成日俾訓導老師接見!之後我問其他老師,我個仔係咪班主任講到咁!!中文科老師就話我個仔係上堂成日搞文具,但唔係嚴重到要心理輔導,佢默書都好好,每次唔係九十幾就一百!係小息成日玩到好顛,上堂就成日自己文具!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ?

玩粉筆可能是因為小一生好奇,就當他是頑皮,可以用其他方法喎
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
‹ 上一主題|下一主題