用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小一interview
樓主: qooqoofans
go

英華小一interview [複製鏈接]

咁咪故事書先岩???? 我個仔仲揀左想帶國旗書添, 真係帶左, 唔知校長/老師有冇方法去叫小朋友介紹本書呢????

本人是與囝囝一起選的, 我認為挑選的書本最緊要是小朋友自己喜歡的, 熟悉的, 懂得的, 簡單的故事, 然後在家嘗試朗讀, 聲線適中及流暢便可以了.

其實大致上校長只是叫小朋友讀數頁罷了(囝囝當時選讀了中文故事書, 每頁只有兩至三行字, 他讀了大約五頁紙, 校長便叫停了).  所以故事內容清晰簡單就好了.

以上是本人的一點經驗, 不知可否為大家帶來一點頭緒呢.

原帖由 mickychow 於 10-7-28 15:27 發表
我也替小兒讀考英華小學。相信在這裏有些媽咪也是成功考入英華小學,你們可否分享一下?
我應如何選擇故事書給小兒?選擇故事書要注意什麼?面試最緊要準備及注意什麼?
我真是十萬個擔心,謝謝分享及賜教! ...

我也替小兒讀考英華小學。相信在這裏有些媽咪也是成功考入英華小學,你們可否分享一下?
我應如何選擇故事書給小兒?選擇故事書要注意什麼?面試最緊要準備及注意什麼?
我真是十萬個擔心,謝謝分享及賜教!

與校長有個約會時: 帶中英文書各一本, 入到校長室, 校長會叫小朋友自己選一本帶來的書讀給她聽, 直至佢叫停為止. 等所有個小朋友都完成讀書, 小朋友要依照指示做一些事情(例如:在一埋牌之中找出校長需要的牌子)及答一些簡單問題 (絶對不會是學術性的問題), 然後就可以離開了.

原帖由 Camom 於 10-7-27 18:31 發表

係一個小朋友帶兩本書, 中英各一本

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-27 18:10 發表
其實係一個小朋友帶"一"本書 (中 OR 英) 定係帶 "兩"本書, 中及英?????

係一個小朋友帶兩本書, 中英各一本

其實係一個小朋友帶"一"本書 (中 OR 英) 定係帶 "兩"本書, 中及英?????

thanks all

打錯左,已更正,多謝提醒.
原帖由 wahfun 於 10-7-26 13:15 發表
Should be final 300
http://era-central.blogspot.com/

Should be final 300

分3 parts,所有人都要[和老師有個約會]同[和校長有個約會]. 見校長果次,先要帶書.
如果入到final既300,先會要[家長及小朋友和校長有個約會].
原帖由 qooqoofans 於 10-7-26 09:36 發表

有去簡介會的家長, 請問今年interview 係咪分3 part? 邊一part 小朋友要預備中英文書各一本?

28/8, 4/9, 18/9
小朋友和老師有個約會
9月中- 10月底
小朋友和校長有個約會
11月- 12月家長及小朋友和校長有個約 ...

http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題