用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 無助,有心無力教唔到個仔...
樓主: 丞丞BB
go

無助,有心無力教唔到個仔... [複製鏈接]

我下星期都上努力試,希望幫到我地

回復 10# 丞丞BB 的帖子

我下星期上努力試, 聽好多媽咪講得幾好, 你錯過左9月份, 要出年3月才有得上, 想叫你一齊上課呀~

原帖由 丞丞BB 於 11-9-10 09:10 發表
私人訓練有做,不過少,都係d小組訓練之類的,單對單負擔唔起,
做小組訓練時,見到其他D A仔各方面都俾我仔叻,媽咪又好有耐性好有心機,又俾佢地返私人s位,做好多訓練...
而我無心機教仔之餘,又無能力俾佢做好多訓練,覺得 ...

如果無0甘多錢上私人訓練
你可以買有關書籍自己教,再唔係上來留言請教其他媽媽心得,
我都係經濟問題無再做私人OT,
就買0左本"小孩確不笨"加上之前上私人OT知道仔仔弱項,不足之處,之後自己日日抽時間做訓練
或者報下一期努力試課程,自己做老師教
其實你真係要好好愛錫自己
同先生關係唔好係唔係因為仔仔問題
平心靜氣,大家坐低慢慢傾
呢條路如果得你一個人行,至親的人又不了解不明白
就算再堅強媽媽都會跌低
調節好自己情緒先

同意,我都覺得一年比一年好,各位努力!

原帖由 szeszes 於 11-9-10 01:03 發表
我仔就係5歲前, 好難捱; 一過左5歲生日就開始追上去

言語治療中心既人時常鼓勵我, 呢類小朋友其實好多都係天才, 只要將佢地既長處去發掘出來

呢類小朋友好多都好好記性

仲有, 佢話好多專業人士, 即係醫生, 會計師 ...

原帖由 flysss 於 11-9-9 21:54 發表
丞丞BB , 感到您的痛. 可以先找些私人服務嗎? 早點做訓練好好多的.
私人訓練有做,不過少,都係d小組訓練之類的,單對單負擔唔起,
做小組訓練時,見到其他D A仔各方面都俾我仔叻,媽咪又好有耐性好有心機,又俾佢地返私人s位,做好多訓練...
而我無心機教仔之餘,又無能力俾佢做好多訓練,覺得阿仔d黃金時間錯過左,唔知點算~
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

醒目開學勳章

我仔就係5歲前, 好難捱; 一過左5歲生日就開始追上去

言語治療中心既人時常鼓勵我, 呢類小朋友其實好多都係天才, 只要將佢地既長處去發掘出來

呢類小朋友好多都好好記性

仲有, 佢話好多專業人士, 即係醫生, 會計師, 其實好多都係有 A 仔特徵

只要記住, 無人係十全十美, 你小朋友某方面唔叻, 但係在某方面又會強過人, 加油!! 總有一日會露出彩虹

丞丞BB , 感到您的痛. 可以先找些私人服務嗎? 早點做訓練好好多的.

原帖由 丞丞BB 於 11-9-9 14:01 發表

每一日都上下bk睇A仔媽咪分享,有樂觀的有苦惱的;有進步的,有退步的...
見到傷心的媽咪,想安慰幾句,但自己卻詞缺,也沒有正面經驗分享,也很傷心.見到進步的A仔,也有一絲鼓勵.
知道阿仔 ...

媽媽日子真係好難捱, 今日同個中學同學飲茶, 咁多年朋友, 佢今日先同我傾開亞仔的事,佢話見我呢幾年好輕鬆, 無乜野, 唔覺我同亞仔有問題, 我今時今日先同佢講, 我呢幾年唔開心你唔知, 不過, 我係一個樂觀性格的人, 相信, 天生我材必有用, 未去到終點, 不要咁怏放棄,加油

原帖由 anan3388 於 11-9-9 15:27 發表
歲幾至三歲呢段時間真係好難捱架!教佢又唔明,好似做乜都唔係咁有反應。其實媽媽你無離棄佢,個心咁想幫佢,已經好難得。我聽過有些人掉返大陸當無生過都有之!你個心仔仔知既,不過佢唔識表達者。我眼見幾個case,未夠三歲無聲, ...

anan3388多謝你!
一路來都有好多姐妹幫助我,關心我...好感恩!
可能呢幾日阿仔手足口病搞到食唔到野,成日喊,所以我情緒又開始出現問題...
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

歲幾至三歲呢段時間真係好難捱架!教佢又唔明,好似做乜都唔係咁有反應。其實媽媽你無離棄佢,個心咁想幫佢,已經好難得。我聽過有些人掉返大陸當無生過都有之!你個心仔仔知既,不過佢唔識表達者。我眼見幾個case,未夠三歲無聲,到三歲後慢慢爆出黎,有個講野叻過我個仔。有個完全坐唔定,一手差入碗湯度,一手搶支筆亂插,依家坐到自己筆飯,識叫人。亦有五歲前唔講野,之後突然爆出黎係咁講(句子)。當然,我唔敢話你小朋友三歲後有好大進步,因個個不同,但不要放棄希望呀!我成日勸身邊同路人媽咪,要放自己第一,先照顧愛錫好自己,仔既野慢慢黎,急唔黎。我pm過你的,希望黎緊有機會幫到下你。god bless you!幫你祈禱!
‹ 上一主題|下一主題