用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 三年級的中文深了很多
樓主: pky
go

三年級的中文深了很多 [複製鏈接]

小四的標點符號都很深, 一段4,5行的字, 全部要自己加標點符號, 我睇過都要錯, 想擺全分很難.

原帖由 pky 於 10-9-30 15:22 發表
囡囡剛升上三年級, 發覺d中文深了很多, 聽人講四年級會仲深.

請問各位, 應該如何應付?

睇多d 書還是做多些練習?

有沒有好書可以推介?

作文,我嫂話是比大人寫的.
姪女學校本身已經是比其它學校教快半年,(佢地個個都要返補習班, 但補了習不代表成績好, 但吾返>>>>>)學校在TKO

吓, 700字 ? 人地會考中文作文只係800字咋喎 !!!

原帖由 12312 於 10-10-3 00:16 發表
我哥個女小4中文作文是"700字" ,而且成績差係會比老師"丙"。
小5數學是用2套出版社.

我哥個女小4中文作文是"700字" ,而且成績差係會比老師"丙"。
小5數學是用2套出版社.

我有一小六學生,看過她的中文課本,我都覺得内容“非常”有深度!

原帖由 Kittymummy 於 10-9-30 23:34 發表
係, 我個女p.5. 我一向覺得中文幾深. 特別係閱讀理解, 我都攪唔掂. p.4 時家長日, 我同班主任講學校既中文好深. 佢話小五六仲更加深, 同埋開始有d 中學課程已納入小學既中文科.... ...

明谷,名中一要讀中二書,學校為保身,要話之妳。

係, 我個女p.5. 我一向覺得中文幾深. 特別係閱讀理解, 我都攪唔掂. p.4 時家長日, 我同班主任講學校既中文好深. 佢話小五六仲更加深, 同埋開始有d 中學課程已納入小學既中文科....

原帖由 馬媽媽 於 10-9-30 17:32 發表
I agree. My daughter's dictation marks also drop. Trouble!! Anyone can suggest some good methods?? Besides, they have to write over 150 words composition.

150 字的寫作當然唔錯,但就要應真改文,多讚小彈。

要中文好,睇多點故事,就算小三都可以睇完『哈利波特』,無乜問題的。

I agree. My daughter's dictation marks also drop. Trouble!! Anyone can suggest some good methods?? Besides, they have to write over 150 words composition.
‹ 上一主題|下一主題