用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?
go

讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見? [複製鏈接]

讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?

聖母小學收左我個女入讀2007年p.1,
想了解下聖母小學的讀書壓力多嗎 ? 每天要多少時間去完成功課 ? 程度又如何? 小朋友又讀得開心嗎?
請過來人俾多d意見 ~
thanks

Re: 讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?

我個女都收咗!有冇人可以比d意見呀? :

Re: 讀緊聖母小學家長 -可否俾d 意見?

up

I want to know too, please share.

哈哈... 有d自問自答...去年問..今年答 !
小女已差不多讀了一年... 比想像中唔係咁難 , 聖母小學每樣都做得不錯, 行政上不混亂 , 通告有條理 ! 校舍衛生都做得好好 .
小女都讀得很開心, 程度是讀高半級, 但又唔會一味死讀書 , 都有其他課外活動, 當然就冇其他學校咁多姿多彩, 但都覺得足夠, 而且,學校都俾多好機會給一年級生上台發揮的機會, 增加左佢地自信及責任感 !

原文章由 ycw 於 08-6-10 12:06 發表
小女已差不多讀了一年... 比想像中唔係咁難 , 聖母小學每樣都做得不錯, 行政上不混亂 , 通告有條理 ! 校舍衛生都做得好好 .
小女都讀得很開心, 程度是讀高半級, 但又唔會一 ...

我囡黎緊9月讀聖母小一, 見你既意見
都放心好多, 謝謝你.

聖母小學好吾好 請比d意見

我個女明年要讀小學,今年9月要同佢選校,吾知聖母小學好吾好?

聖母小學好吾好 請比d意見

我個女明年要讀小學,今年9月要同佢選校,吾知聖母小學好吾好?

我的小朋友今年小三,她是由聖母幼稚園直上,她由幼稚園
開始已經非常喜歡返學,對學校很有歸屬感,連放暑假都問幾時可
返學同同學玩,雖然功課比較多,但在老師們都悉心教導下,
她都算係一個施文乖女,呢d只係我對我的小朋友個人睇法,
可能會有些朋友有其他唔同意見,請大家唔好介意。

其實呢個聖母板面係有好多人睇,但唔明點解佢地無發表意見呢?

聖母是否明年轉直資

有無人知道直資與資助有什麼分別 ?Thank you very much  

ycw
聽到你咁講都定d, 因為今天真的放棄了聖家的入學註冊, 我囡囡明年會入讀聖母, 希望我没有為她選錯
請問聖母有否英文phonics 堂 ?
小一是否没有課外活動 ?
請問你說"程度高半級"是什麼意思? 因我見到書單上的課本是1A, 並没有高半級呢?
如果讀高半級, 對於由聖母幼稚園升上來的應沒有問題, 但對於我們這些校外生是否將會讀得好辛苦 ?
請教, 謝謝

小女也是一年級生, 今年升小二. 女兒也是聖母幼稚園升上來, 升了小學讀得更開心! 如果選擇聖母, 在學業上不是能夠使孩子出類拔萃,(但也不會太差) 但是品德的培養是非常重視的. 在我住的宿舍裏, 大概有30個聖母的學生, 她們讓人感覺亙助亙愛, 有禮貌等等.
起初升小學, 我也不大適應, 因聖母幼稚園完全沒有默書. 所以, zzss, 你的女兒是外來生, 可能會好一點吧?(如果你的幼稚園有默書),每天功課大概有6,7樣, 學期開始的時候, 可能突然要寫那麼多字, 每天要用上兩個半或三個小時才完成(當然包括有時發白日夢的時間). 但後來漸漸適應後, 一至兩個小時便能完成. 英文沒有特別一堂是phonics, 但書本每一個chapter也會教小小, 我女兒的班每次英文默書前一天便會預默, 老師也會和她們一起串生字, 所以通常有一半人也是100分的.
小一當然也有課外活動, 星期五會有興趣小組必須參加的.
下學期購書便會買2A, 英文和數學下半學期會教高一級的.
讀得辛苦與否就見仁見智, 上年也有兩個一年級生要留班, 因而轉校. 我想小一生是真的需要家長的幫助, 至少督促完成每天的功課(我只是叫女兒完成, 不是要她做對全部, 因每天都要不斷的做, 也能錯誤中學習, 領悟)默書, 測驗叫她溫習. 所以我不覺得太辛苦. 上學期女兒考中間, 但老師的評語是品學"ki"優, (可能考第一的評語是人中之鳳?!)使女兒很有自信, 我也很感動. 讀幼稚園時, 什麼活動也比較少挑選她, 可能她比較胖, 但小學的運動會老師要她比賽擲铅球, 還得到第二名拿了個獎牌, 使她開心不巳(其實只是有四個人比賽 )平時也有很多的活動讓小朋友參加, 讓她們發揮所長, 培養她們的自信.
老師們也是很有愛心的, 女兒曾經這様説:"媽媽, 你可唔可以好像陳老師, 我做錯事, 忘記帶東西, 也只是不斷的提點我, 或罸我們, 但不會大聲的責駡我們. 我測驗不好, 鼓勵我......"當然也有一些比較嚴的老師會駡孩子, 我很讚同孩子在這關愛和規條中成長.
總的來說, 今年是愉快地渡過. 不過也有其他家長告訴我三年班便開始谷到你暈.....
希望這一版人氣旺d啦!

而家, 英文科就已開始用2A書, 所以, 程度以半級咁慢慢加上
聖母小學叫算係唔失禮的學校, 當然唔可以用德望, 瑪利諾果d黎比.....強中之強 ! 我會頂唔順 !  
總括黎講, 學校都採取嚴而不厲方向去教導學生, 在各方面家長都係要配合&跟,  無論是功課上, 通告上, 都要有規有矩   
至於, 功課量, 一般每日都有7-8樣, 但每樣的量唔會好多, 都唔會太大壓力, 小女仲有時間去玩
我對小女是期望是, 品行品德好, 學業唔失禮, 讀得開心, 就可以 ! 呢幾方面, 我對聖母小學都好有信心
如果, 你地都係想要好似我咁既期望, 入讀聖母都可以放心!

[ 本文章最後由 ycw 於 08-6-13 11:00 編輯 ]

(((((((^_^)))))))

ycw,yk0108, ching1212
thanks thanks.....
多謝.....
我發問左問題後, 每日一有時間就打開信箱,終於有回覆, 而且十分詳細, 總一次過有三個回覆, 謝謝謝
你地咁講我都放心好多

原文章由 ycw 於 08-6-13 10:45 發表
而家, 英文科就已開始用2A書, 所以, 程度以半級咁慢慢加上
聖母小學叫算係唔失禮的學校, 當然唔可以用德望, 瑪利諾果d黎比.....強中之強 ! 我會頂唔順 !  
總括黎講, 學校都採取嚴而不厲方向去教導學生, 在各方面家 ...

zzss,
可能黎緊考試嘛~~ 火力集中在溫習上, 未必即時有多出精神&時間上黎解答囉~
想8下 , 今年留位費幾多?

今年一收到取錄信, 約07年未即要交留位費 $1950, 跟著6月頭收到信要再於6月11-12日前交 $1750

另外想問下有無人知那裡可以買到質地較好的底裙 ?(我覺得供應商個d,d質地不是太好,好像不是棉質
7月19日會有各供應商來提供:皮鞋,書包等..請問那些東西如皮鞋,書包好用嗎?

希望多人留下言,有無08年入學的家長,大家傾下,我參加左小一暑期親子樂器班

原文章由 ycw 於 08-6-13 14:24 發表
zzss,
可能黎緊考試嘛~~ 火力集中在溫習上, 未必即時有多出精神&時間上黎解答囉~
想8下 , 今年留位費幾多?

回覆 #16 zzss 的文章

收錢係好快手架
底裙/ 波鞋/ 黑鞋 / 書包學校買又得 , 出面自己買都得, 冇咩所謂 , 不過, 記住如出面自己買, 黑鞋方面唔可以係漆皮面(令面)
書包係SPI, 佢地都係提供場地比供應商黎擺檔架o者... 如果, 你唔想周圍行, 唔想煩, 想一次過攪掂晒, 都可以在學校一次過買既.... 價錢質數都OK !

收錢係好快手架
底裙/ 波鞋/ 黑鞋 / 書包學校買又得 , 出面自己買都得, 冇咩所謂 , 不過, 記住如出面自己買, 黑鞋方面唔可以係漆皮面(令面)
書包係SPI, 佢地都係提供場地比供應商黎擺檔架o者... 如果, 你唔想周圍行, 唔想煩, 想一次過攪掂晒, 都可以在學校一次過買既.... 價錢質數都OK !

收錢係好快手架

ycw,
謝謝回覆

我參加左小一暑期樂器班, 唔知有無人都參加左呢
看來聖母小的樂團好專業
各位有無意見

原文章由 ycw 於 08-6-16 16:23 發表
收錢係好快手架
書包係SPI, 佢地都係提供場地比供應商黎擺檔架o者... 如果, 你 ...
‹ 上一主題|下一主題