用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 有沒有人20分入到
go

有沒有人20分入到 [複製鏈接]

2    0    0    0

引用:我20分失敗左+

回覆:有沒有人20分入到

20分,入左

回覆:winho128 的帖子

20分機會一半一半

20分入咗

大家有其他offer 嗎? 我係舊生, 好喜歡母校, 但過了咁多年, 不太清楚學校情況, 好想知大家覺得學校如何, 校風仍好嗎? 老師有愛心和耐性嗎?

我都想知。

回覆:doggle 的帖子

回覆:baby_sasa 的帖子

不過不失,求穩陣的話,先揀無妨

引用:我都想知。 +

原帖由 doggle 於 14-11-25 發表
我都想知。
功課幾多,尤其係上到三年級程分試時,同埋比起以前(二,三十年前),多左好多啲要家長一齊參與做的功課,啲乜乜級風手冊,體育手冊,電腦課手冊,少啲時間都唔掂

我好慶幸WAITING入左, 我都係20分.
大家會否開個GROUP聯系一下?

回覆:68478012 的帖子

贊成 :)

我都好感恩20分入左

有GROUP 嗎? 我想JOIN

回覆 ryoho 的帖子

多謝你的資料!

我去過今年Open day, 見到學生活潑,主動,自信, helpful, 印象很好...當日帶我參觀的小妹妹話學校教學都多亙動, 是否因近年多加入活動教學元素, 所以多了要求家長參與?

另轉了新校長, 現任家長覺得有否大轉變?

引用:回覆+ryoho+的帖子 多謝你的資料!我去過今

原帖由 baby_sasa 於 14-12-02 發表

多謝你的資料!
的確係比以前的協和,教學方面係多完化左,但實質成效可以提升到幾多,睇翻呢幾年的中學派位結果,只可以講係普普通通,可能學生的水平有些差距比較大,呢個係津校的死症,因為收咩學生唔輪到學校揀

另外要留意的係,二年班開始會轉普教中,學生要用另一種語言去上堂,對於土生土長的香港人家長,未必懂普通話,想跟功課會有些問題。另外用普通話學中文,會否真的能提升中文水平,現今社會亦有不同睇法,甚至擔心只會學了一些大陸北方不倫不類的土話,並不是中文,這些也是考慮因素

但普教中是大勢所趨, 好多學校也普教中.....
我好奇一問學校多唔多新移民?他們學習態度如何, 普教中會否有優勢?

回覆:baby_sasa 的帖子

所謂普教中是大趨勢,我想這說法只能適用於津校或官校,因為它們受政府資助,變相要遵從和執行政府政策。如果你有留意新聞,一些傳統直資名校或私校,就以協和隔離山頭嗰間為例,該校校長都覺得不需要用普通話教中文才能提升中文水平。

我舉一個實質例子,有一次造句,我教我小朋友用。。。。為什麼。。。。,但老師批改回來話錯,應該用。。。。幹什麼。。。。,我就真是不敢苟同,學咁多年中文,"為什麼"已是正確的書面語,我甚至認為"幹什麼","幹啥"這所所謂普通話講法,只是一些北方人慣用的口語而已,但現在竟然變身為中文正確用法,我就的確對呢種教中文方法十分擔心。

至於你講新移民問題,我出席個幾次家長會,我目測大概有三份一媽咪是新移民,而你問新移民對普教中有冇優勢我就真係唔敢話有,反而大家對管教小朋友的分歧就絕對有,所以每班三十幾個小朋友當中,不論操行或成績都會好參差不齊,但我諗呢個情況,以現今香港咁多雙非,單非嬰兒,可能間間學校都差唔多

‹ 上一主題|下一主題