用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督堂幼稚園 CCKG 係咪吾收超大b?
go

CCKG 係咪吾收超大b? [複製鏈接]

CCKG 係咪吾收超大b?
即係早一年12月出生的b 同今年出生的一同報K2.
   0    0    0    0

唔收, 只收2007年出生學生

咁肯定?講明唔收嫁咩?

我肯定你未睇佢個web site.....
原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 13:32 發表
咁肯定?講明唔收嫁咩?

網寫唔收係一回事,實際收唔收又係另一回事﹙因有學校係會寫一套、收一套﹚。我係想問實際係咪真係唔收超大仔

原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 15:07 發表
網寫唔收係一回事,實際收唔收又係另一回事﹙因有學校係會寫一套、收一套﹚。我係想問實際係咪真係唔收超大仔

網頁寫明都唔信,點解你唔打去學校問下呢?定係學校職員答o左,你都唔信呢?

因有學校係會寫一套、收一套

上網見到有人寫想問下,係咪唔可以問?

但都好多謝你既意見,到我真係會報名時再打去學校問下

For the school year beginning in September 2011 ONLY those children born in 2007 are eligible for consideration.

佢寫到咁明你都要唔信, 我唔知點代學校答你好喎, 我相信呢間學校係唔會講一套做一套既, 話晒係NUMBER ONE KG, 如果唔信既, 咪照入FORM 睇下囉...... 佢一班28人, 只收3班, 今年真係又唔知幾多人去報咯, 年年11月頭都有幾日比人圍住學校咁排長龍, 只係去攞FORM已經好不壯觀了!!

原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 15:07 發表

知道100%實際情況就唔洗係到問人啦。呢個forum其中一個作用唔係作信息交流嫁咩?唔係禮貌地問下、交流下都唔得掛

英文我識識地睇啦總算﹐多謝你quote段野出黎喎,我個pt係想係"民間"到收下風姐。況且打去問你預咩答案先?打去問,個職員答唔收就正常。但若一陣打去學校問,學校話超大b都收,咁信website定口頭答覆好?一陣又要問「佢答到咁明你都要唔信, 我唔知點代學校答你好喎」咁啊?

所以都係想問以往有無媽咪既bb係超大b都收姐

註:本人親身經驗,試過以往九龍塘某幼稚園wesite收生要求與職員答覆不同

唔使多謝, 我比大家都睇下O者, 有D人真係懶到連WEB SITE 都唔去搵就黎問人架嘛, 不過以一間咁"神級"既學校, 白紙黑字寫出黎, 我信晒佢架! 學校唔會為左收一兩個學生, 甘願冒險破壞學校名聲既...
例如培正都寫明只收8月31日前出世既小朋友, 我有朋友在培正教書, 佢仔仔12月出世, 就算係教職員都一視同仁, 一定要等到下年至報得, 情況都係一樣囉。

我諗大家都有興趣知道你講個間係邊間講一套做一套喎, 講比大家知等大家都有得交流下嘛, 再唔係, PLS PM ME啦.....
原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 17:15 發表
知道100%實際情況就唔洗係到問人啦。呢個forum其中一個作用唔係作信息交流嫁咩?唔係禮貌地問下、交流下都唔得掛

英文我識識地睇啦總算﹐多謝你quote段野出黎喎,我個pt係想係"民間"到收下風姐。況且打去問你預咩答案先?打 ...

真奇怪,我無要人pls pm me喎。有人見到我係之前d message有打呢幾隻英文字咩?

我係懶,但唔係懶唔睇wesite,係懶打電話去問。都係0個句,想收下風先。未清楚都唔好亂咁話人啦。但又唔怪得你既,我無website俾你quote返段英文出黎。

我好有疑問,因想請求大家賜教時無拉拉俾人話,「唔通問多句都有錯咩?」。我十分堅信呢個網站既原意都係作為一個平台,等各位媽咪daddy方便到搵到自己想要既資訊,知道實際情況,唔洗下下打電話去問姐。

神唔神級見仁見智。我唔係話cckg唔好,我知每年都好多人in。但舉根德園為例,我有好多同事好鐘意呢間學校,好鬼想d細佬妹入到;又有同事話呢間學校比較多操練唔係咁好。所以神唔神級同人地問多句都唔耐煩就人人有不同諗法喇。

CCkg 交Form 當日要看出世紙核對!

i sees...咁真係好嚴喎....
anyway,謝謝相告﹗

其實如果你想報,唔理佢點寫,你都可以入左表先啦,到時佢問你點解早一年,你咪答佢想個小朋友大少少才入學囉, 佢肯收你張FORM你就有機,唔肯收,都無奈何架啦。

培正有D唔同, 因為係寄信去攞FORM,而且要連埋出世紙副本, 咁如果唔係果段時間出世的小朋友, 培正連FORM 都唔會寄比你架, 所以無得偷雞。

i see...謝謝siulili的建議。

但有無成功例子大仔CCKG都收啊?因為cckg係weekday去拎form﹙果真高人一等﹚,我驚一陣interview又係weekday,我地兩公婆無咁多假啊..................如果今年真係唔收,咁出年就壓力更加大喇...............

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

攞form應該唔駛家長去, 只係面試時要.. daddy一個就ok (聽講daddy去會好d.. 不過我個仔就一定蝦我, 同daddy就會正經d~)

so bad...interview又係weekday.......小朋友同個家長都要請假,有少少無奈。呢d學校真係唔驚收生,總之乜時間都有父母肯帶小朋友去in

我屋企個姐姐唔識路的,又"蠢蠢"地,一陣拎唔到form就麻煩
咁請問interview可唔可以父母一齊去陪個小朋友嫁?

醒目開學勳章

原帖由 fion_yinyin 於 10-9-28 13:40 發表
so bad...interview又係weekday.......小朋友同個家長都要請假,有少少無奈。呢d學校真係唔驚收生,總之乜時間都有父母肯帶小朋友去in

我屋企個姐姐唔識路的,又"蠢蠢"地,一陣拎唔到form就麻煩
咁請問interview可唔可以父 ...

我都頭痕緊點去攞form, 又唔想請咁多假.. 我d大假燒哂喇!!!   個工人醒目架.. 不過要湊細b, 行唔開!

interview要小朋友自己入房見校長, 我唔肯定可唔可以兩個家長都入埋去等.. 只知 E臣都係自己帶個女去in, 老婆好似話無入去架喎~

唉,咁好煩喎
我個bb好怕陌生嫁,到時唔肯入去就煩喇
‹ 上一主題|下一主題