用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
go

York- school debentures [複製鏈接]

After the seminar, we are told tt york is going to implement YORK DEBENTURES- $6600 for 3 yrs for international stream...
   0    0    0    0

原帖由 5941 於 10-9-18 18:29 發表
After the seminar, we are told tt york is going to implement YORK DEBENTURES- $6600 for 3 yrs for international stream...

yes, i went the seminar today also.  but i query if debentures=donation?  coz they never mention the terms, such as period/interest...
we are told that it will not have chance for application if do not pay the debentures.  Do you think it is reasonable?  how about ur thought

It's ridiculous... 個校長整個seminar一直都話自己幾有heart辦學 & 唔會睇家長background, 一視同仁...
又話自己絕對有能力再辦另一間學校... 通通bull shit!!!!!

個小朋友都未開始讀, 就話一定要捐錢, 我都未知間學校係咪真係咁出類拔萃, 如果一早講明, 我就吾會去, 浪費咗2個鐘之餘, 仲要俾佢坤咗30蚊, 估到到所謂名校就係咁, 俗d講句同籌期有咩分別? 我一定吾會俾個小朋友去interview, 不知所謂

$6600 for 3 yrs is not a lot compare with the monthly school fee. why don't they simply add on school fee?

It is 6.6k or 66k?

會不會是誤會? 要捐錢?

如果是. 我猜仍會有不少家長認為, 有那些私校不商業呢?  不賺錢呢? 只要課程好. 能學會知識. 英文好(他們說). 什麼也沒所謂. 自己再出去學一樣要花錢. 不如在學校學, 更開心. 錢是他們的. 我們不用肉痛.

可能有不少人喜歡捐錢.  因為買校長的"理念"及喜歡該校的. 甚至認為捐錢才是名校. 很多名校也靠籌錢來增添設施及請有水準的老師等等. 例如名直資及國際學校.

wa! YORK好等錢使呀? 又晤係國際學校收咩DEBENTURE? 0甘搞法以後未間間私立幼稚園都收?

其實我都好唔明, 我問佢個仔, 佢話d $冇得退, 但又冇講話可唔可以第時賣返俾人, 如果唔賣得, 就唔叫債券喇, 咁咪即係學費的一部份, 同埋佢地d admin咁混亂, 張briefing 証居然冇蓋印, 打電話問d staff同校長講既野唔同, 校長話可能佢地講錯, 唔該train 好d 對外事務的人喇

原帖由 6321 於 10-9-18 21:05 發表
$6600 for 3 yrs is not a lot compare with the monthly school fee. why don't they simply add on school fee?

True $6600, I think 'cos its only the start, CP said the debentures he expected to be increased by 50% per yr...

咪話我多事,有興趣讀這間學校,不妨先問吓教育局,學校可唔可以巧立名目去收錢.然後回報俾大家知.因為據我所知,學校收任何錢都要問過教育局.此外,誰可保證佢唔係好似瑜珈中心咁,會惡性倒閉.另外,他收了錢是用來發展學校,抑或攞去炒金,炒股,炒樓.吾不欲觀之矣!

阿校長每年都有新搞作, 真係令人佩服, 佢出面梗係有好多生意啦, 揾咩人揼水最快最易呢, 梗係望子成龍既家長啦.

原帖由 alowe 於 10-9-19 00:29 發表
咪話我多事,有興趣讀這間學校,不妨先問吓教育局,學校可唔可以巧立名目去收錢.然後回報俾大家知.因為據我所知,學校收任何錢都要問過教育局.此外,誰可保證佢唔係好似瑜珈中心咁,會惡性倒閉.另外,他收了錢是用來發展學校,抑或攞去炒 ...

they have already increased the school free appx. 15-20% these 2 years.  if they needs $$$ emergency, why they don't consider 上市集資, it will be the big ball of $$$.  I belive that the investor will really appreciate coz they should have valuable revenue. we just want our kids to have the good chance for education background, i don't buy their concept only $$$.
原帖由 6321 於 10-9-18 21:05 發表

Agreed.... 又加開PN班, 又加學費, 又攪損錢....... 真係好似好唔掂 & 好過去搶!!!!!

P.S. 私校要合理回報係無可厚非, 但我覺得佢地係搶錢多D, 都唔知會唔會遲D個仔買樓又話要$$, 要買波子又話要$$......唉!!!!!

原帖由 alowe 於 10-9-19 00:29 發表
咪話我多事,有興趣讀這間學校,不妨先問吓教育局,學校可唔可以巧立名目去收錢.然後回報俾大家知.因為據我所知,學校收任何錢都要問過教育局.此外,誰可保證佢唔係好似瑜珈中心咁,會惡性倒閉.另外,他收了錢是用來發展學校,抑或攞去炒 ...

8號比業主賣咗, 校長唔係知早我哋好多, 佢要盡快晌九龍塘再覓新址, 重新建校, 這筆錢都幾係嘢

....唔,我唔係好明....YORK KINDER唔係一早收晒2010既學生?即係開左學先話加呢條數呀?咁好似唔係好FAIR咯...當初收生都冇講,咁好多家長都有多於一間既OFFER,放棄左其他既先話唻加呀?!我仔仔都有IN PN呀,不過唔收,雖然好多人話佢從來都冇話唔收學生......但係我早一個禮拜打去問佢都話FULL晒架WOR,又加班呀?大家唔好誤會我好LIKE YORK,只係LAST MIN.要搬,一定要轉出9龍區姐...=,="
校舍俾人賣左要搬...都幾大鑊,如果佢搵唔到係咪冇書讀?咁搵到又貴咪加學費?抑或最後要平平地離開9龍塘...好似好多UNKNOWNS WOR....乜而家先搞D咁既野呀

講緊下年K1....

原帖由 magchui 於 10-9-19 16:49 發表
....唔,我唔係好明....YORK KINDER唔係一早收晒2010既學生?即係開左學先話加呢條數呀?咁好似唔係好FAIR咯...當初收生都冇講,咁好多家長都有多於一間既OFFER,放棄左其他既先話唻加呀?!我仔仔都有IN PN呀,不過唔收,雖 ...

做生意都要攞本錢啦, 何況佢都賺左咁多年啦, 你講到話係債券, 咁係咪應該有年期可以攞返, 創辦人應該比我哋學識高, 無理由損錢同debentures都分吾清楚嘛, 咁係咪誤導?  佢係school fee加我都講ok, 但佢講到, 如果吾去個seminar, 一定無機會入呢間學校, 心諗都有道理, 但去到, 臨尾sin講呢個topic, 仲要話吾比debentures就一定無機會, 又話吾睇家長背景, 但另一邊廂各家長都係有學識, 受過教育, 應該明點解學校要咁做, 咁講都好明?
吾會有一盤吾洗本錢的生意, 佢哋可以同銀行od, 無理由呢d轉介係學生身上? 本來我對呢間學校期望好大, 但聽完個seminar, 真係好失望, 同好 , 呢d真係辦學的宗旨? 真係好晒我時間

原帖由 5941 於 10-9-19 13:32 發表
8號比業主賣咗, 校長唔係知早我哋好多, 佢要盡快晌九龍塘再覓新址, 重新建校, 這筆錢都幾係嘢

你從來都唔應該對呢個校長有期望, 佢只係一個生意人, 當年同佢傾過計, 完全唔覺得佢有教學熱誠和教育家應有的修養, 我覺得自己同一個SALES傾緊計, 佢做場SHOW比家長睇自己的學生幾叻幾叻, 然後叫我地快D比仔女參加佢D昂貴興趣班, 臨走時仲拍拍我膊頭, 問我係咪好放心將個仔交比佢地, 我真係想嘔.

不得不承應YORK/STAFFORD的外籍老師水準係好高, 亦好有心機教書, 但佢的手法, 催谷求成績, 揠苗助長, 不理會小朋友應有的發展...實在令我無辦法再留下去, 我眼見兒子的舊同學, K2上學期字都未寫好, 題目都未識看就去考劍橋, 只考得幾個盾... 學校然後又會再派通告叫你俾錢再參加考試訓練班...然後K3狂塞rregular verbs, 準備去考MOVERS...人人都報, 你唔報又唔安樂, 成個學習環境氣份都搞到好考試主導, 如真係好想讀呢間, 真係要好好認真去聽講座, 絕對認同阿校長的偉大"教學理念", 同時預備足夠銀紙, 先好去讀.

原帖由 vincenthkg 於 10-9-19 22:50 發表
做生意都要攞本錢啦, 何況佢都賺左咁多年啦, 你講到話係債券, 咁係咪應該有年期可以攞返, 創辦人應該比我哋學識高, 無理由損錢同debentures都分吾清楚嘛, 咁係咪誤導?  佢係school fee加我都講ok, 但佢講到, 如果吾 ...

原帖由 ysnmama 於 10-9-18 22:32 發表
會不會是誤會? 要捐錢?

如果是. 我猜仍會有不少家長認為, 有那些私校不商業呢?  不賺錢呢? 只要課程好. 能學會知識. 英文好(他們說). 什麼也沒所謂. 自己再出去學一樣要花錢. 不如在學校學, 更開心. 錢是他們的.  ...

原帖由 helenli 於 10-9-20 00:02 發表
你從來都唔應該對呢個校長有期望, 佢只係一個生意人, 當年同佢傾過計, 完全唔覺得佢有教學熱誠和教育家應有的修養, 我覺得自己同一個SALES傾緊計, 佢做場SHOW比家長睇自己的學生幾叻幾叻, 然後叫我地快D比仔女參加佢 ...

So is it a must to join the interest group. And have you let your child continue study in York? I also very concern it is toohard or pressure for children.
Thanks

其實債券even 不可退, 都應可轉讓, 咁先叫債券, 我講咁多野, 臨尾就好快帶過要收, 唔俾就冇得讀, 咁大影響性, 點解唔一早講多d, 係咪連佢地都驚俾人狂問

佢咪講有網球, violin既, 我就問佢個仔呢d又使唔使$, 佢話包埋, 但球拍要買, 咁violin我諗住我地買埋, 第時可長用, 佢話唔使, 只要俾租琴$, 話tune琴每次都5 mins, 冇咁多時間, 乜成日要tune ga 咩.
‹ 上一主題|下一主題