用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 09/10 LHT-P.1 ~ 請進
樓主: YiChingMaMi
go

09/10 LHT-P.1 ~ 請進 [複製鏈接]

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-31 09:08 發表
MIHO.WAH,

歡迎你加入我們的大家庭

在這個多星期我抽多了時間當學校義工,活動前後又會與些媽咪茶敍,談談學校,談談子女,真的很暢快,無形中減了不少力壓力,往年因為要接送最小的上,下課,今年才有這個機會,真 ...

dear Annabellalaw

好呀, 希望到時可以見到妳, 我都想參加家教會 看多些學校, 我過了 5號便開始全職了....都好在有一些時間學習做全職媽媽. 我在27/10 開始每週二都要去聯合上課 (關於大仔). 有機會同妳們各媽媽學習如何運用時間.
MIHO

百厭仔,

我方蔚好enjoy學校生活,佢似乎玩得好開心,番到嚟又係唔多願做功課,有時都攪到我鬼咁燥 佢就嘻皮笑臉,攪得我興興地,一句  "係咪咁呀?信唔信我泡制你.....  "

都未郁身,佢就嗌定先,真你唔知嬲好定笑好..

小朋友係咁勒,最緊要比佢地知道,當天功課要當天完成呢個原則最重要,

如果佢哋攰要瞓陣都無傷肝嘅,不過唔好超過一小時囉,因為腦內訊息已進入睡眠狀態,但整個階段要4小時才完成(因人而異,一般人是3~4小時),所以很大可能會

越瞓越攰!

miss Cheung 好好人,話我個女英文有D弱,肯抽小息時間幫佢,真係要揾張咭仔多謝佢!

原帖由 百厭仔 於 09-10-22 20:01 發表
hihi all mami,

最近好嗎??你們的小朋友已適應嗎?小兒尚未掌握得到,經常去遊雲,始終都係唔肯放學返嚟做功課,成日去瞓覺,攪到我頭都大埋! ...

其實我很擔心呀女跟唔上進度, 佢中英都唔係好得.  我想知小一的程度會否有很多默書串字??? 一日有幾多功課? :loveliness:
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Alien , thank you ~~
原帖由 Alien 於 09-10-27 23:52 發表
你可以問下你架校車的老細,可能會幫到你,我囝囝籃球組課外活動後,校車公司肯車佢,不過要收多$70/月.
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

hi,mokchingyin,

小女暫時只有串字,未有默書,

功課其實不多,

小朋友這麽小,中英不那麽好是再正常不過的事,

學校+老師+你和女兒的努力,萬事皆成,

不怕!加油!

原帖由 mokchingyin0910 於 09-10-31 16:48 發表
其實我很擔心呀女跟唔上進度, 佢中英都唔係好得.  我想知小一的程度會否有很多默書串字??? 一日有幾多功課? :loveliness:

Hi Hi all mami,

第一次考試終於告一段落,你們小朋友成績理想嗎???

小兒成績不大好,但我看完試卷後都感覺到他已盡力,縱然都係有大意,不小心!所以我學會鼓勵他,並送一份小禮物給他,希望他繼續努力!

你們都加油呀!

dear all

有些想請教各位家長的, 我想問下學校有沒有網上查看功課 ? 在網上有否通告登出 ? 學校是否不多在網上運作 ? 因我在學校網紙什麼也找不到其他資訊 ? 只有一般講解學校的基本資料 . 及有一次音樂活動相.

學校是否很少拍照的 ? 例如活動 ? 班相等 ? 給我感覺好像很....不open的或是我不懂查看呢 ? 我想多上學校網紙及學懂如何看學校的資訊及其他.

MIHO

hi , 百厭仔

我的方蔚很榮幸加入英文補底班

逢四及五要帶她上早學,你們可以約我吃早餐

原帖由 百厭仔 於 09-11-7 00:07 發表
Hi Hi all mami,

第一次考試終於告一段落,你們小朋友成績理想嗎???

小兒成績不大好,但我看完試卷後都感覺到他已盡力,縱然都係有大意,不小心!所以我學會鼓勵他,並送一份小禮物給他,希望他繼續努力!

你們都 ...

hi,MIHO.WAH

我校是首批IT小學,校長永遠先人一步,所以學校的內聯網當然有網上查看功課這些基本功能,大部份通告經網上簽交,內聯網屬我校的私隱部份,只可讓家校的相關人仕佔用,豈容隨便進入?

很明白你作為下年度新生家長對融入學校師生生活的期待,
但請忍耐多一會兒,明年九月你就會收到密碼,擁有一個屬於自己的賬户了,

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-17 18:53 發表
dear all

有些想請教各位家長的, 我想問下學校有沒有網上查看功課 ? 在網上有否通告登出 ? 學校是否不多在網上運作 ? 因我在學校網紙什麼也找不到其他資訊 ? 只有一般講解學校的基本資料 . 及有一次音樂活動相.

...

Dear MIHO.WAH,

家長 annaabellalaw 講得對,學校真係在內聯網方面都做到幾好.

有關內聯網,我就最欣賞學校的網上查看家課及環保通告.你都應該估到,小一生抄手冊好混亂,所以有網上查看家課就唔怕有錯漏.而環保通告就最正,每次出通告都要家長確認,同埋仲可以睇番以前的通告,需要先 print out,真係既環保,又唔怕遺失通告.

另一方面,內聯網都有分家長戶口及學生戶口的,而只有家長戶口才可以簽通告,學生戶口就沒有這個功能,只能睇不能簽通告.不過學生戶口就有 E-mail 的功能,學生可以send E-mail 比老師或其他同學.

其實,內聯網除咗上述的作用,仲可以有相關科目的個別練習做,或其它超連結.相片方面,暫時都有兩次活動,包括旅行及萬聖節活動.

P.S. 來年的家長們,你哋唔駛擔心,我自己都係今年小一的家長,絕對明白你哋的擔心及緊張,因為我都係過來人.希望解答到你們的問題!歡迎你哋加入 LHT 這個大家庭!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-17 18:53 發表
dear all

...

hi,itbaby

你好好人,解釋得很詳细我太粗心了  

多謝各位慰問,我方蔚英文80+,
可能她文法混淆,老師肯幫,我非常樂意,
辛苦D唔搭校車,親自帶返學

原帖由 itbaby 於 09-11-18 11:11 發表

家長 annaabellalaw 講得對,學校真係在內聯網方面都做到幾好.

有關內聯網,我就最欣賞學校的網上查看家課及環保通告.你都應該估到,小一生抄手冊好混亂,所以有網上查看家課就唔怕有錯漏.而環保通告就 ...

原帖由 itbaby 於 09-11-18 11:11 發表

有關內聯網,我就最欣賞學校的網上查看家課及環保通告.你都應該估到,小一生抄手冊好混亂,所以有網上查看家課就唔怕有錯漏.而環保通告就 ...

DEAR ITBABY & ANNAABELLALAW

謝謝兩位  我明白了, 因我以為像其他學校一樣有得觀看. 學校原來有另外的MAMA 內聯網真的未聽過. 學校用環保通告幾好呀 妳們知道嗎我一有時間便想多D了解學校 我連學校計劃08-11年都看了, 怪不得現在不是雙老師教 中,英數因由4班分為5組來上中英數, 有些是 18人一組有些是 27人一組不等 因才施教.
MIHO

[quote]原帖由 Annabellalaw 於 09-11-18 15:13 發表
hi,itbaby

可能她文法混淆,老師肯幫,我非常樂意,
辛苦D唔搭校車,親自帶返學

DEAR ANNABELLALAW

妳囡囡都已很好英文拿到80+ 都仍要上輔導班 ? 那學校是否很重視成績 ? 小朋友會否感到壓迫 ?
我囡囡很怕壓迫的故我想選直資, 因怕我想迫都不行更何況我不太想迫希望她多運用思考.
MIHO

Annaabellalaw,

我明白作為父母會擔心小朋友適應小一的情況,所以解釋得咁詳細,希望幫到其他家長,亦可能自己都係個緊張的家長,故明白到佢哋的苦心囉.

hi,MIHO.WAH

我問10個10個都話小朋友開心返學,

不過有家長話好多有90+甚至100,
所以可能既有資源咪幫吓佢卦,
今朝早30分鈡出門口,見佢精神奕奕,當晨運LOR

冇存在壓迫,唔好担心

原帖由 MIHO.WAH 於 09-11-19 11:20 發表
[quote]原帖由 Annabellalaw 於 09-11-18 15:13 發表
hi,itbaby

可能她文法 ...

[quote]原帖由 Annabellalaw 於 09-11-19 12:57 發表
hi,MIHO.WAH

我問10個10個都話小朋友開心返學,

不過有家長話好多有90+甚至100,
所以可能既有資源咪幫吓佢卦,
今朝早30分鈡出門口,見佢精神奕奕,當晨運LOR

冇存在壓迫,唔好担心

DEAR Annabellalaw

真的嗎 ? 對不起我一直有此疑問因外面都有很多人說此校比較有壓力而問貴校家長就說沒有... 故有時真的又很擔心.

很多都有90+ 或100分....很勁喎 我想在此讀書的小朋友或家長都很用心. 老師對妳囡囡又真是幾好的, 其實有80+ 我都很少聽有老師會幫忙再打好根基.

我都希望囡囡多老師愛護多幫忙同她打好根基.  
MIHO

Hi Annabellalaw

我都替你開心呀!其實佢哋上補底班,我覺得只係小朋友小咗時間玩耍,但就多了時間再加強學科練習,都幾好呀!

我個囝現在數學不用上補底了,英文及中文尚要,不過佢都幾開心,所以都係好的!

係呢,你是full time mami or working mami? I am working mami, 但都有時間一齊食早餐,可以約的!

阿囝Exam result not good la! 但我見到佢都盡力了,所以都給他小小禮物以示鼓勵!

百厭仔

hi 百厭仔,

可以呀,電話聯絡xxxxxxxx

原帖由 百厭仔 於 09-11-20 22:23 發表
Hi Annabellalaw

我都替你開心呀!其實佢哋上補底班,我覺得只係小朋友小咗時間玩耍,但就多了時間再加強學科練習,都幾好呀!

我個囝現在數學不用上補底了,英文及中文尚要,不過佢都幾開心,所以都係好的!

係呢,你是full  ...

hi Annabellalwa,

okay! I call u later and pls check pm!

百厭仔

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-20 23:50 發表
hi 百厭仔,

可以呀,電話聯絡66773304

Dear Annabellalaw,

唔好亂咁 post 自己的電話或個人資料呀!小心,小心!

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-20 23:50 發表
hi 百厭仔,

可以呀,電話聯絡66773304
‹ 上一主題|下一主題