用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【 2007-2008 年度 P.2 家長交流區 】
樓主: 家熹媽咪
go

【 2007-2008 年度 P.2 家長交流區 】 [複製鏈接]

patee, 家熹媽咪,

基本上佢已經好返嫁啦,醫生話佢返得學,但仍有藥要吃,如果小朋友要係學校吃藥,唔知老師或有無其他人幫手睇睇,雖然佢自己知道吃幾多,唔覺意吃多左就幣家伙啦﹗
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

亞寶:
柏誼琴日己經返咗學,今日放學仲唔願走 ...
嘩!!你匾桃線發炎, 連吞口水都 痛喎,
咪唔使食!!!!!!!

celia:
或者你搵吓吉既藥水樽,倒一次份量比紀晴
如果冇樽仔,你叫紀晴搵d午膳姨姨幫吓手
應該冇問題既~~~:D

乜原來咁多小朋友都有病,希望佢地快d好返啦.

原文章由 Celia 於 07-9-19 22:45 硐表
patee, 家熹媽咪,

基本上佢已經好返嫁啦,醫生話佢返得學,但仍有藥要吃,如果小朋友要係學校吃藥,唔知老師或有無其他人幫手睇睇,雖然佢自己知道吃幾多,唔覺意吃多左就幣家伙啦﹗ ...

Celia :

食藥反而唔駛擔心架 ! 我地睇飯時 , 都成日遇倒小朋友要食藥 , 呢個幾對唔成問題 , 如果我聽日唔屎得既 , 我會返學校睇飯 , 到時幫你講聲啦 ~ 一定會有姨姨幫倒手 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 patee 於 07-9-19 23:39 硐表
亞寶:
柏誼琴日己經返咗學,今日放學仲唔願走 ...
嘩!!你匾桃線發炎, 連吞口水都 痛喎,
咪唔使食!!!!!!!

Pat :

今日家熹都落咗元朗睇醫生 , 佢冇比我惹倒 , 但就鼻水倒流 , 攪到佢條氣管窒晒 , 所以有d 喘 , 所以 , 聽日到佢返唔倒學喇 !

我都算幾好彩 , 我得一邊發炎 , 所以吞口水時又唔覺得痛 , 不過把聲就沙得好肉酸 <---( 本身把聲都唔係正架啦 ! ) 尋日今日食咗藥 , 都好左好多架喇 ! 有心呀 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 830mama 於 07-9-20 00:17 硐表
乜原來咁多小朋友都有病,希望佢地快d好返啦.

Kitty :

係呀 ~ 呢期d菌太勁 ! 空氣又差 , 天氣又時冷時熱 , 真係玩死人呀 ! 你都要留意吓柏熙 , 睇吓佢有冇咩唔舒服呀 ! 最好就係幫佢打吓底啦 !

我想請問 , 2A班家長 , 中文詞語寫果4個係咩字 ? 阿朱生寫得2個返來 , 另外果2個又唔知係咩 ? 唉~

patee,

你的辦法真好,我就找樽仔倒一次藥比紀晴啦﹗唔該晒。

家熹媽咪﹕
你都要好好休息,扁桃腺發炎無咁快好,可能會發燒添,小心保重,家熹仔也要好好休息。希望你地怏d好返啦﹗
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

原文章由 Celia 於 07-9-20 07:16 硐表
patee,

你的辦法真好,我就找樽仔倒一次藥比紀晴啦﹗唔該晒。

家熹媽咪﹕
你都要好好休息,扁桃腺發炎無咁快好,可能會發燒添,小心保重,家熹仔也要好好休息。希望你地怏d好返啦﹗ ...

好在就冇燒 , 呢2日我宦有照返學校睇飯 , 但就要戴住個口罩囉 ! ^^ , 有心喇 ~ 大家都保重身子啦 !

大人細路都要好好保重呀

有無2B班家長呀 Help!
我想問吓今日maths classwork係咪有6題呀?
咁第6題題目係咩?
另外,我想問吓語文練習係咪用「吵醒」作句子呀?作幾多句呀?thanksalot

原文章由 煒良媽咪 於 07-9-20 13:48 硐表
大人細路都要好好保重呀

yup ~  天氣唔多好 , 加上身子抵抗力差 , 所以就好易中招 !

原文章由 big-pig 於 07-9-20 20:01 硐表
咁第6題題目係咩?
另外,我想問吓語文練習係咪用「吵醒」作句子呀?作幾多句呀?thanksalot ...

big-pig :

轉頭幫你問 , 好快 ~

原文章由 big-pig 於 07-9-20 20:01 硐表
咁第6題題目係咩?
另外,我想問吓語文練習係咪用「吵醒」作句子呀?作幾多句呀?thanksalot ...

big _pig :

據可靠消息報到 , 以下你問既問題 ...

Math :
6 . 384 + 268 = ?

Chin :
冇錯 , 係用"吵醒"作句 , 小朋友話作一句就得 !
但之前要寫6個"吵醒"先架 ! 最後先再作句 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-20 21:05 硐表

big _pig :

據可靠消息報到 , 以下你問既問題 ...

Math :
6 . 384 + 268 = ?

Chin :
冇錯 , 係用"吵醒"作句 , 小朋友話作一句就得 !
但之前要寫6個"吵醒"先架 ! 最後先再作句 ! ...

家熹媽咪:
真是十萬個唔該,thank you!

原文章由 big-pig 於 07-9-20 21:28 硐表

家熹媽咪:
真是十萬個唔該,thank you!

哈 ~ 唔駛多謝 , 下次飲茶你既 ...   (成功呃茶飲)

家熹媽咪﹕

請問如果午膳想叫工人姐姐送飯比小朋友,但要11:40am送到學校(因為要接細老放學),唔知得唔得呢? 紀晴想吃屋企煮的飯。最衰學校唔比午膳訂餐只訂一部分啦,可間中叫公公幫手揍細老。

Celia

原文章由 Celia 於 07-9-21 20:28 硐表
家熹媽咪﹕

請問如果午膳想叫工人姐姐送飯比小朋友,但要11:40am送到學校(因為要接細老放學),唔知得唔得呢? 紀晴想吃屋企煮的飯。最衰學校唔比午膳訂餐只訂一部分啦,可間中叫公公幫手揍細老。

Celia ...

Celia :

送飯時間係12點15分 - 12點半架 ! 11點幾就可能早左d , 唔知比唔比你姐姐入去擺飯 , 一係咁丫 , 我平時12點半 - 12點45分返學校睇飯 , 今年我得閒 , 應該可以睇5日 , 如果你姐姐送唔切過去 , 你叫佢拎過嚟比我丫 , 我幫你帶返學校咪得囉 ! 如果果日我有事返唔倒學校既話 , 我會早d話你知 , 或者睇吓點安排 , 反正咁近 , 冇所為啦 !

您們好! 請各位李宗德的家長俾o下意見:

本人小女今年報考李宗德, 想知道老師好吾好... 有冇愛心....小朋友係吾係真係可以愉快學習....
請給我一點意見... 我真係真係好無助.... 吾知點柬....因為我小女需要特別照顧... 所以本人十分注重老師的愛心...關心....細心....
謝謝幫忙.......
‹ 上一主題|下一主題