用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【 2007-2008 年度 P.2 家長交流區 】
樓主: 家熹媽咪
go

【 2007-2008 年度 P.2 家長交流區 】 [複製鏈接]

原文章由 CY.Carol 於 07-9-18 14:15 硐表
Carol :

我都有野要你幫手 , 我隻豬仔呀 , 佢又冇帶timetable返黎 , 唉~ 我就黎比佢激死 ! 請問聽日有咩堂上呀 !?

家熹媽咪:
唔好意思而家先上嚟 :
Mon  : 1) Eng 2) SCI 3) Chin 4) PE 5-6)Math 7) MI 8 ... [/quote]

唔該晒Carol , 我今日冇同佢執書包 , 有佢返去比人罰吓 , 哈 ~
今日朱生終於都記得拎返個timetable返來喇 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

[quote]原文章由 Celia 於 07-9-18 18:58 硐表
哇﹗好耐無上黎,真係多謝家熹媽咪開呢個討論區。

2D班中文詞語四個是~~耐心~等待~吵醒~玩耍~每個詞語寫六次.
今天我個女說有十個小朋友  冇返學,有兩個 早退,我個女都  中招,昨天都 冇返學 ,呢次流感好勁 ,燒咗四日,你們都要小心身體, 祝你女女早日康復~~

patee
唔該晒你,我囡囡也是燒了四日,成日38 C退唔晒,今天精神好返一D,你囡囡好D未呀? 希望大家都快D好返。  哇﹗佢地班有咁多人病左無返學 ,唔知有無報衛生局呢?  d流感真係好犀利﹗
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

patee

請問 詞語是打橫定係打直寫呢? 要唔要寫拼音?麻煩晒你﹗

Celia
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

原文章由 patee 於 07-9-18 20:50 硐表
[quote]原文章由 Celia 於 07-9-18 18:58 硐表

2D班中文詞語四個是~~耐心~等待~吵醒~玩耍~每個詞語寫六次.
今 ...

咁大獲 !?? 我尋日睇2E 班都中咗招呀 ! 今日本來要返學校做教才 , 都放左雯EE飛支 , 唉 ~ 嚇到我9秒9去左睇醫生呀 !

呢排好多小朋友中招 , 真係要小心呀 ! 柏誼好返未呀 ?
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 Celia 於 07-9-18 18:58 硐表

我個女病了兩天,無返學,今天拿了功課,中文做詞語四個,是那四個呢﹖有無2D班家長可以幫忙﹖謝謝﹗ ...

唔好咁講啦 ! 都係方便大家 !

紀晴家陣冇樹丫嘛 !? 我諗要將紀晴同bb暫時隔開喇 ! 呢期d菌好勁呀 !?

原文章由 Celia 於 07-9-18 21:19 硐表
patee

請問 詞語是打橫定係打直寫呢? 要唔要寫拼音?麻煩晒你﹗

Celia

今年d詞語好得意 , 唔知做咩變左打橫寫呀 ! 不過唔知係咪班班都係咁 !

家熹媽咪﹕

真係多謝你呀﹗d菌真係好勁,紀晴由星期五下午,燒到今日上午仲有少少,下午好返好多,而家體溫around37.6/37.7度,仲有d咳,個人仲好攰,所以今晚都做唔到詞語了,聽日仲要睇多一次醫生,婆婆叫佢請多一日假休息。

我想細老遲早中招,早兩日叫佢去婆婆度0訓,佢就喊到收唔到聲,一定要痴實我係屋企,惟有希望佢頂得住啦﹗

其實有咁既情況,如果超過三分一班請假的學生患呼吸道疾病。學校應該要通知衛生署?食物及環境衛生局?之類,仲要啟動防禦基制,要發家長信及所有學生上學前要量體溫。課室仲可能要消毒添。

原文章由 Celia 於 07-9-18 22:43 硐表
家熹媽咪﹕

真係多謝你呀﹗d菌真係好勁,紀晴由星期五下午,燒到今日上午仲有少少,下午好返好多,而家體溫around37.6/37.7度,仲有d咳,個人仲好攰,所以今晚都做唔到詞語了,聽日仲要睇多一次醫生,婆婆叫佢請多一日假休息。

我想細老 ...

係呀 ! 嘩 ~ 咁真係好辛苦喎 ! ? 今日我落元朗睇醫生時 , 個姑娘問家熹幾時落去打唔打流感針 , 本來冇打算咁早打架 , 但睇嚟都要早d打先得喇 !

點都好 , 你地2公婆都要小心身子呀 ! 唔係好似上次咁 , 個個都一齋病就大件樹喇 !

原文章由 Celia 於 07-9-18 23:01 硐表
其實有咁既情況,如果超過三分一班請假的學生患呼吸道疾病。學校應該要通知衛生署?食物及環境衛生局?之類,仲要啟動防禦基制,要發家長信及所有學生上學前要量體溫。課室仲可能要消毒添。 ...

一班有3份一人病又真係勁咗d , 不過多謝你提意先 , 我聽日會返學校做義工 , 我同主席講聲 , 叫佢搵人跟跟先丫 ! 家熹果班都好多人病 , 今日家熹放咗學之後都好似出出地事呀 ! 頭先比咗藥佢食 , 聽朝睇吓點環境先 , 如果唔係佢都要落去睇次醫生先喇 !

patee & celina

阿女熙彤都係2D 班,14/9晚燒到41c,比藥佢食,比水佢飲,浸左4次浴,都係高下低下甘燒,語無倫次係到cry,去醫院好定唔去好,去到阿女係到等仲辛苦,最後無去到.我睇住個鐘準時比藥佢食,沖涼,飲水,直到天光即刻去醫生到睇,問醫生阿女好高燒,佢話無問題,我問甘幾高先係問題?佢話無闋係.依家已經幾日好左d,但呆下呆下,唔想食野,想 cry,睇到都慘!今日論到細老開始高燒,

[ 本文章最後由 connie3803 於 07-9-19 12:39 編輯 ]

celina,connie 3803,亞宝.

多謝關心,柏誼好d啦,起碼多嘢講就應該冇事掛?
我個女都係星期五夜晚開始發燒,不過就冇燒到41c 咁勁,最高係
39.1c,不過幾晚都 冇覺好瞓,半夜同係浸浴:cry: ,唉
你哋都要take care 你小朋友,叫佢飲多d水,要一杯杯飲到有小便去咁就好快好,祝所有2d班小朋友快d康復.

connie3803,

"去醫院好定唔去好,去到阿女係到等仲辛苦,"
以下係我的經驗:
如果小朋友發燒燒到39點幾成40度的話, 急症室會即刻同佢降溫(即餵退燒藥或塞藥), 而且唔使等, 會即刻見醫生的。(不過雖然話即刻, 但都要等3-4分鐘的。)
希望你女兒快D好返。

原文章由 connie3803 於 07-9-19 12:37 硐表

阿女熙彤都係2D 班,14/9晚燒到41c,比藥佢食,比水佢飲,浸左4次浴,都係高下低下甘燒,語無倫次係到cry,去醫院好定唔去好,去到阿女係到等仲辛苦,最後無去到.我睇住個鐘準時比藥佢食,沖涼,飲水,直到天光 ...

[ 本文章最後由 stella2005 於 07-9-19 14:29 編輯 ]

stella2005

阿女細時燒到 39.x c,唔記得,去到醫院都要等多過一個鐘,
坐係個到好凍,阿女著左jacket都係甘震,好辛苦,我好怕再去.

舊年10月我女兒燒到39.8度, 係北區醫院等左約5分鐘便可以入去看醫生, 跟住即刻照肺, 原來個肺咳到有些花左, 那次終於要住左5天拿打素呀

原文章由 connie3803 於 07-9-19 16:52 硐表
stella2005

阿女細時燒到 39.x c,唔記得,去到醫院都要等多過一個鐘,
坐係個到好凍,阿女著左jacket都係甘震,好辛苦,我好怕再去.

家熹媽咪﹕
多謝你的關心,紀晴今日好左好多,無勿點燒,細老及我和老公
touch wood 都仍然無事。紀晴明天應該可以返學,不過2年級功課好似多左好多,請左三日假要補返晒都幾辛苦。

connie, patee,
好高興認識你地,小朋友發燒真係好辛苦(父母也好辛苦),希望
2d班的小朋友快d好返啦﹗

原文章由 connie3803 於 07-9-19 12:37 硐表

阿女熙彤都係2D 班,14/9晚燒到41c,比藥佢食,比水佢飲,浸左4次浴,都係高下低下甘燒,語無倫次係到cry,去醫院好定唔去好,去到阿女係到等仲辛苦,最後無去到.我睇住個鐘準時比藥佢食,沖涼,飲水,直到天光 ...

CONNIE "

乜BONNIE 都病咗呀 ! 佢而家冇咩丫嘛? 嘩~ 成41度都話冇咩事 . 個醫生係咪有病呀 !? 呢D醫生真係可以投訴佢架 ! 咁冇醫德都有既 .... 可惡呀 !

我教你丫 , 你呢幾日去買支寶鄺力返嚟 . 用一比一既開法(即係半杯水加半杯寶鄺力) , 加入溫水 (即係冇雪過既水) , 比BONNIE飲用 , 細佬而家都可以飲 , 寶鄺力開左水之後 , 有止痛同退燒既功效架 ! 你每2個鐘就開一杯比佢飲 , 用小朋友杯 , 咁佢會冇咁辛苦 , 同埋好快退燒架 !

希望BONNIE 都快D好返啦 ! 陰公 ~

原文章由 patee 於 07-9-19 14:07 硐表
celina,connie 3803,亞宝.

多謝關心,柏誼好d啦,起碼多嘢講就應該冇事掛?
我個女都係星期五夜晚開始發燒,不過就冇燒到41c 咁勁,最高係
39.1c,不過幾晚都 冇覺好瞓,半夜同係浸浴:cry: ,唉
你哋都要take car ...

阿Pat , 咁柏誼返咗學未 ? 我都病咗呀 ! 尋日落左元朗睇醫生 , 醫生話我匾桃線發炎 , 今日都叫做好好多 ! 呢排天氣好差 , 加上 , 我地呂唔知係咪太耐冇接觸嗡多人 , 所以唔好講話小朋友 , 就連大人都出事 ! 點都好 , 真係要小心身子 , 小朋友最緊要都係打好個底呀 !

原文章由 Celia 於 07-9-19 20:47 硐表
家熹媽咪﹕
多謝你的關心,紀晴今日好左好多,無勿點燒,細老及我和老公
touch wood 都仍然無事。紀晴明天應該可以返學,不過2年級功課好似多左好多,請左三日假要補返晒都幾辛苦。

connie, patee,
好高興認識你地,小朋友發 ...

Celia :

係呀 ! 退咗燒就好喇 ! 呢幾日相信你都好辛苦 , 咁你有冇返工呀 ? 返學果度 , 我覺得 , 如果許可既 , 另可比佢抖多日 , 唔好心急 , 因為學校始終都係人多 , 如果紀晴未好得晒 , 你比佢返學 , 盞佢又再比細菌感染咋 !

今年d功課真係好多 , 早2日我重話今年冇咩功課 , 點知今日就做到家熹死死吓 ~ 本來都唔算係咩既 , 最大獲係佢自己都病病地 , 所以淨係做4ps 既Math WS , 都做左2個鐘 ~ 唉 ~

功課果度 , 放心啦 , 老師都會明白 , 小朋友病既期間 , 好難可以做倒功課 , 呢點你都好明白 , 唔好迫紀晴做晒佢 , 最多星期六/日比佢做返啦 !
‹ 上一主題|下一主題