用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區   [複製鏈接]

回覆 fannylin 的帖子

英文 係由 學校 編制 課程 , 所以 考試 測驗 都係 根據 老師 派的 notes . 不過 英文 基本 都係無 得溫架啦

lucia6119 發表於 14-7-8 00:50

英文 係由 學校 編制 課程 , 所以 考試 測驗 都係 根據 老師 派竹戈 notes . 不過  ...
無得溫好呀, 我鐘意呀 !!

今天派成績表, 大家都順利升班, 哈哈..阿仔重係人生中第一次上台領獎, 感謝神..阿仔在培基愉快地渡過 S1 , 希望 S2 更加努力..也可以愉快地學習

回覆 lucia6119 的帖子

恭喜哂, lucia仔仔升班又拿獎,並且在培基愉快地渡過 S1

真心請教點樣可以盡快適應全英文的教學?特別係由中小升上英中的。

註冊日係培基買左暑假功課,全英文的數學,阿女一睇就話唔識,睇來都要花好長時間做,先要明左題目問咩。

我阿仔小學下學期會開始教中一的英文數, 不過阿仔初時都唔太適應 , 數學 PRE- S1 TEST 如果不太好, 會有補底班, 其他科目也會陸續有, 另外慢慢接觸得多他們會開始適應 ,  S1 英文 他們覺得困難是VOCAB , 暑期 把小學的VOCAB 重溫一次, 多看書, 不過 培基也很注重 閱讀 , 每天早上都有約半小時 閱讀時間 , 數學可以在暑期找補習社上一些PRE S1 的班, 我兒子那時有去SO-IN 上暑期班

回覆 lucia6119 的帖子

多謝指點,好有啟發。亦有準備同亞女係暑假重溫下小學六年所學的生字,識多些生字相信對閱讀英文課外書會好有幫助。

小女今年在培基升中二,

1. 若有升中一新生想買舊書,請pm我!(All old books sold!)
2. 另想徵求中二舊書,有興趣的亦請pm我!

謝謝!

今年 培基 DSE 成績 又進步了

DSE RESULT    (2012)         (2013)       (2014)

33222                   55.4%         54.5%         65.4%
4+                         36.3%         41.9%         46.4%

2014 :
http://www.spkc.edu.hk/home/inde ... _id=779&mid=123

2013:
http://www.spkc.edu.hk/news/inde ... ;school_news_id=692

2012:

http://www.spkc.edu.hk/news/inde ... ;school_news_id=623

醒目開學勳章

lucia6119 發表於 14-7-17 21:46
今年 培基 DSE 成績 又進步了

DSE RESULT    (2012)         (2013)       (2014)

小女升F.3,大家有冇舊書唔用,可以PM出讓。又或者有升F.2想買書的話,也可PM聯絡

我有中二、中三舊書,有興趣請pm我!

想問form1新生是否total 4本暑假作業: 中.英.數.Science?
其中數學和Science是學校自編的.
今日阿仔話Science其中有些是要參考textbook的, 但宜家未有書, 唔知要點做

Elsamouse 發表於 14-8-4 16:44
想問form1新生是否total 4本暑假作業: 中.英.數.Science?
其中數學和Science是學校自編的.
今日阿仔話Scien ...

暑假作業的確係有4本,內容比小學時暑假真係多好多,亞女做左1/3未到,你仔仔做左幾多呀?
你有無係學校註冊日買新書?如果有買,7月14日可以取新書,咁就可以參考新書來做Science。

回覆:沙田培基書院交流區

請問大家知唔知今年S1精英班是那兩班?

醒目開學勳章

其實家長學生唔需要知, 學校同老師知就得. 因材施教.

引用:請問大家知唔知今年S1精英班是那兩班? +

原帖由 maymee1g 於 14-08-16 發表
請問大家知唔知今年S1精英班是那兩班?
真係有分精英班噶?家長晚會無聽過。

回覆:fannylin 的帖子

記得校長上次在答問時段時答過有兩班叻D嘅班

醒目開學勳章

校長有講, 都講左只有校內老師知.

回覆:沙田培基書院交流區

校規都幾嚴,真係期望可以盡快適應到,不如今年中一新生我哋家長開個WhatsApp溝通群組,大家多D提點鼓勵下,有興趣請PM。

回覆:fannylin 的帖子

Hi Fanny, 我女係Grace班,我已PM妳啦,希望可以多D家長加入whatsapp—齊傾下啦^^

‹ 上一主題|下一主題