用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 St. Paul 2007 K1
樓主: pakyu0429
go

St. Paul 2007 K1 [複製鏈接]

Re: St. Paul 2007 K1

我明白有邊個父母不擔心三歲的小朋友自己乘坐校車,我自己都有擔心過.
現在要為細女再擔心多一次

但成車小朋友都係自己坐校車,年年如是,個個小朋友如是....我們有時都要阿q精神的想....船到橋頭,自然直.

我自己的做法會係:自己陪小朋友上學幾天,讓小朋友先習慣新學校,新同學,新老師

幾天後才讓小朋友自己坐校巴.

醒目開學勳章

我都會頭個一星期湊仔仔返學 & 放學,希望佢早 d 適應新環境啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

你哋好!我想問st. Paul 小一派位多數派邊度?因為我小朋友今年要報k1,另外,可否介紹下這間(st. Paul)好唔好,因為我正為小朋友搵k1,我住香港仔,我小朋友是男仔.唔該晒   

hi

我小女一歲了,很想報st paul, 請問難唔難入,要考d咩呢

當然難

我記得好似係每年十月左右派表,(派表前一星期左右會係www.spk.edu.hk講幾時派),只有一兩日指定日期收表及交報名費,每年一月尾考試.三月知結果,九月入學.如有錯誤,各家長請指正,多謝

問小朋友什麼?因為大人同細路係分開考,我只偷聽到問小朋友叫什麼名....後來我自己都忙於作答,都聽唔到佢地講什麼東東 不過,大部份家長事後問小朋友答過d"物",小朋友多數答..."唔知","無答",或者"唔記得"

問大人的問題,年年好似差唔多...都係邊個負責照顧小朋友...為什麼來見聖保祿...你期望小朋友學到什麼之類的問題

小朋友要坐保姆車嘅媽咪,

我好擔心阿囡c都唔肯呀~! 尋日經過st paul, 我同阿囡講遲d o向呢到返學, 不過要自己坐車返ka, 車上面有好多小朋友, 唔駛驚! 阿囡猛咁拎頭講唔要自己搭車返學, 跟住我同佢講, 話佢大個女要自己坐車返學ka啦~! 佢聽到"大個女"呢3個字就up頭話可以自己坐車返學! 不過今朝叫醒佢放pre-nur果陣, 佢打開眼第一句就話唔要自己坐車返學!
點算呀?

princess_mama 寫道:
eunice 好靚女呀。
[quote]
pakyu0429 寫道:
nawada,

好奇問句, 你有兩個係咪twins o黎ka?  
[/quote]

thx~!  

翠鳥 寫道:
其實當佢見個個小朋友都係自己搭校車時,佢便會無聲出

希望係啦~!

翠鳥 寫道:

我自己的做法會係:自己陪小朋友上學幾天,讓小朋友先習慣新學校,新同學,新老師

幾天後才讓小朋友自己坐校巴.

我都係咁諗, 但我怕阿囡試過我帶返學之後就更加唔肯自己搭車返~!  

NovelTang 寫道:
你哋好!我想問st. Paul 小一派位多數派邊度?因為我小朋友今年要報k1,另外,可否介紹下這間(st. Paul)好唔好,因為我正為小朋友搵k1,我住香港仔,我小朋友是男仔.唔該晒   

男仔就真係唔知多數派邊度! 女仔就可以直升佢嘅小學!  

好多人都話st paul好, 有好多活動俾小朋友參與, 小朋友會返得好開心! 佢幼稚園就已經有phonic學, 小朋友英文發音幾好! 我大概係知咁多~!  :

娜娜媽. 寫道:
我小女一歲了,很想報st paul, 請問難唔難入,要考d咩呢

1歲應該出年至報喎! 你9-10月留意佢地個web-site or打電話去問下幾時派form! 你囡囡係大女or細女! 聽聞st paul係中意收大女! interview果陣係小朋友同父母係同一間課室但分開in! 所以小朋友最好唔好怕生保, 我估小朋友一喊 or 要痴緊daddy mami果d就fault啦~!

To Pakyu0429:

其實好似都係得頭三日比家長陪上課室,但係係比正式上課時間短,之後只可到校門的接待處.而校車係唔比家長跟車.否則,架校車米要有double或者triple的座位?

或者你可以同小朋友看一看佢d師兄師姊自己上車的情況,等佢一早知道,將來大個女,要自己一個人搭校車.

翠鳥 寫道:
To Pakyu0429:

其實好似都係得頭三日比家長陪上課室,但係係比正式上課時間短,之後只可到校門的接待處.而校車係唔比家長跟車.否則,架校車米要有double或者triple的座位?

或者你可以同小朋友看一看佢d師兄師姊自己上車的情況,等佢一早知道,將來大個女,要自己一個人搭校車.

原來頭3日可家長可以倍上堂, 我仲諗住頭一個星期倍阿囡去到學校門口咋~! 咁太好啦~!      

Pakyu0429 :

你的小朋友係上午班定下午班?你住邊區?

呢個係兩年前的記憶....我和其他家長站在課室外觀課....

我記得看得耐有d悶,仲同其他家長出去外面茶餐廳,食個早餐再接大女回家.

唔知現在仲係唔係

同我個女一樣呀,由佢第一日試過搭校車到而家都係咁,佢返到學校重會keep住同老師講no school bus,然後大喊同尿尿 (佢真係好驚)even我只係比佢搭左2日因為佢實在太驚啦~~頭先同佢講明天要返學啦,佢喊住話︰我唔返學呀‥‥no school bus‥我唔要校車       
其實之前我已經成日同佢講︰搭校車好多小朋友,好開心‥‥同埋帶佢睇人上落校車,點知   
而且佢個class有一半人都係搭校車,佢都係好驚   
pakyu0429 寫道:
小朋友要坐保姆車嘅媽咪,

我好擔心阿囡c都唔肯呀~! 尋日經過st paul, 我同阿囡講遲d o向呢到返學, 不過要自己坐車返ka, 車上面有好多小朋友, 唔駛驚! 阿囡猛咁拎頭講唔要自己搭車返學, 跟住我同佢講, 話佢大個女要自己坐車返學ka啦~! 佢聽到"大個女"呢3個字就up頭話可以自己坐車返學! 不過今朝叫醒佢放pre-nur果陣, 佢打開眼第一句就話唔要自己坐車返學!
點算呀?

princess mama
re : school bus
don't worry.... you may try to keep to let her know the advantages to take school bus to school, say play with kids, comfortable.....etc.

My daughter.... from the beginning (last year Aug), I said I brought her to school everyday then I back to work, maid fetched her from school to home... finally.. only a week la... my daughter then said she wanted to take school bus instead of by MTR as no need to walk from MTR station to school, comfortable wor.... so finally picked school bus up till now. The coming Sept, she will be up to K2 la.

醒目開學勳章

我都聽 SPK 雖然沒有外籍老師,但英文都學得好好,d 音仲好正添,其實我都擔心仔仔升上小學會好辛苦 & 追唔上,始終 SPK 都係比其他幼稚園淺,不過我就鐘意係紀律、課外活動都做得好好,另到小朋友好鐘意返學,所以話有時真係好難取捨架,都係個句啦小朋友返學返得開心自然就會有興趣學,希望我真係冇選擇錯學校比仔仔啦

[quote]pakyu0429 寫道:
男仔就真係唔知多數派邊度! 女仔就可以直升佢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esma
re : 但英文都學得好好,d 音仲好正
I agreed! my daughter's .... I'm sure she is better than me, esp the 'er' 音.

Love the school, teachers.... esp the projects. She loves so much, so don't worry.... if that is the one you choose for your kid, then trust what you choose!
‹ 上一主題|下一主題