用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

Fanny_ma 發表於 17-12-17 19:43
係!朋友告訴我原來羅校收生成績一點也不差,PRE S1英文成績原來一直高過全港平均,一定有BAND2頭,但點解D ...
啱!到頭來學生又點會愉快!尤其原本大家成績真係邊沿1尾2頭,最後得到咁既結果,亦非學生原意。

yuyueng 發表於 17-12-17 19:47
外藉副校長退休?
係,呢個副校長又係離曬譜,搞到學校DSE甘差,外籍副校長都有責任!

衹想講,各人要求不同。一心衹想著DSE成績、入U率的,選擇羅中前要三思。對我而言,羅中很適合,小朋友在此得到了很好的發展。

結結巴巴 發表於 17-12-17 20:11
衹想講,各人要求不同。一心衹想著DSE成績、入U率的,選擇羅中前要三思。對我而言,羅中很適合,小朋友在此 ...

可能你未真正了解到羅中實況如何,朋友告訴我愉快教學政策就是導致學生無心向學原因,試過高中通識/中文課一班可以半數學生訓覺,傾計,收埋同學書包你追我逐,一篇作文追三個月先收齊,補課半班走留堂,當朋友想入分落成績表時,因為學生表現太懶散,本應好多都不合格,但最後出成績表前,科主任/校長竟要求我朋友改分,調到全班同學合格甘制,原因就是家長未必滿意這個教學成效。可能你所謂嘅愉快教學就係造分呃家長,恕我本人不能接受。在此一提,其實當日學校轉做直資並非甚麼部署,純粹只係前校長避免輪降中文中學既計謀,朋友說就算現任校長亦曾私底下抱怨前校長轉DSS,指當初停留津校辦學,可能仲是BAND1英中,無甘多手尾。至於羅定邦教職員操守,更可稱為恐怖。據知上年中六某兩班中文科,更接近半班拎LV1。

前教署高級督學雷其昌,早幾年曾自願減薪入職羅定邦救校,但最後亦因指出學校弊病而被辭職,他事後亦狠批羅定邦欠教育良心,教學成果不合理,不見得人,留言更指出原來羅校教職員流失率甘高,係因為校長無理解僱凍薪,只留下肯認同佢個套既老師,邊個一唱反調,就即刻被叮走!當然這間學校的恐怖事,又何止甘少,當中不乏教職員互相欺凌,某科科主任上高中DSE堂堂叫人自修,甚至全堂講其他老師壞話不教學,引導學生排斥其他老師,最恐怖係呢間學校可以容許科主任亂甘嚟。

yuyueng 發表於 17-12-17 14:32
有好既理念但沒有好既老師去執行,一切只餘下空談。就好似每年海外學習一樣,老師唔得,D同學都無意欲去, ...
我見你提過有老師成日無端端發癲鬧人,係咪現任數學科主任楊x邦?

Fanny_ma 發表於 17-12-17 20:46
我見你提過有老師成日無端端發癲鬧人,係咪現任數學科主任楊x邦?
嘩!你真係對學校瞭如指掌呀!

yuyueng 發表於 17-12-17 21:50
小心點他,他在舊校已有前科!

Fanny_ma 發表於 17-12-17 20:29
可能你未真正了解到羅中實況如何,朋友告訴我愉快教學政策就是導致學生無心向學原因,試過高中通識/中文課 ...
你講呢個上堂瞓晒覺,然後你追我逐,同我仔上科學堂一模一樣。上個月test科學,測驗前三日我叫仔去溫習,佢話溫鬼咩,一無所知,我打開佢書同作業,所有要填既野都係空白,佢話上堂阿伯照書讀,半班同學瞓晒覺,跟住有同學就去收埋瞓左覺同學個書包,同學瞓醒就發現書包比人收埋左...我唯有上網搵晒作業個答案,然後用答案去溫書,再上網搵左其他出版社既問題同答案比佢溫,果次測驗全班只有兩個人合格,其中一個係我仔,其餘全部係個位數分數。
中文科測驗又真係全級無咩人合格,仔話老師要重改⋯
你所講既真係現況。

yuyueng 發表於 17-12-17 22:13
你講呢個上堂瞓晒覺,然後你追我逐,同我仔上科學堂一模一樣。上個月test科學,測驗前三日我叫仔去溫習,佢 ...
你個仔科學老師是否又叫狄XX

你講呢個上堂瞓晒覺,然後你追我逐,同我仔上科學堂一模一樣。上個月test科學,測驗前三日我叫仔去溫習,佢 ...

羅記真恐怖,難怪我朋友一離職,就話自己從深淵中離開...中文部又係重災區,幾乎無個正常。。。

yuyueng 發表於 17-12-17 21:50

呢間學校恐怖既老師唔止甘少,我朋友親身體驗過,不過慶幸新校監上任管嚴左,朋友話而家羅記academic主任教英文嗰個是不錯的,盡心盡力,如果升佢做副校就好。羅記最多呃飯食老師,不過羅記家長亦易呃,只要教得差,就可以用愉快學習理由圓場了事,但甘點解釋學校行政混亂,老師做到跳樓,我朋友當年喺裹面都做到有情緒病!

yuyueng 發表於 17-12-16 08:02
從小兒口中及自己親身接觸過幾位老師,感覺唔到老師對學生好,亦欠教學熱誠,老師上堂照書讀既唔少,hea教 ...

我自己當年讀b1尾中學 高中唔係精英班d學生都係瞓 老師都係唔理唔搞亂課堂都由得佢 英文老師可以諗一輪先up得出一句 但精英不乏讀醫之人

暫時女兒讀左幾個月我都頗滿意 我諗大多唔係top中學都有羅中問題吧 又唔可以將缺點放大將優點遮蓋曬

係呀!開頭我同你諗法係一樣,仔真係開心,好鐘意返學,不過一年後就意識到問題,最後就變成文科我自己教,理科爸爸教,再出外補數,返學當聯誼,放學後至讀書,我知好多名校都係咁。

yuyueng 發表於 17-12-17 23:36
係呀!開頭我同你諗法係一樣,仔真係開心,好鐘意返學,不過一年後就意識到問題,最後就變成文科我自己教, ...
比貼士你,如果教文科,是時候操操12篇範文了!

yuyueng    發表於 17-12-17 23:48

陳伯?

回覆 loklokma47 的帖子

陳伯上堂用同一聲調,學生好難清醒。

Agree
亞仔有同學錄咗上課比家長聽,同家長講,唔係我唔聽書,係唔知佢講什麼,家長都贊同,家長話有需要就出去補習

loklokma47 發表於 17-12-18 15:15
Agree
亞仔有同學錄咗上課比家長聽,同家長講,唔係我唔聽書,係唔知佢講什麼,家長都贊同,家長話 ...
其實同學大部分都係資質同底子唔差,學生都係乖既,又真係唔會打交、食丸仔果D,可惜欠缺有熱誠既老師,想溫書想努力都無從入手,搵答案黎溫書同搵補習係必須既。

老師咁恐怖咁冇HEART ???
‹ 上一主題|下一主題