用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 Canossa 家長,請賜教!!
go

Canossa 家長,請賜教!! [複製鏈接]

請問canossa 家長,有關學校資料

1)Canossa 有NET, 請問每星期有幾多堂由NET 教?小朋友英文程度好嗎
2)現不是普教中,對嗎?將來會實行嗎?
3)每天功課量多少?
4)默書丶測驗壓力大嗎?
5) 老師有愛心嗎?
6)456年級,功課量及壓力是否大増?

唔好意思,因想多了解學校,幫小朋友找一所愉快及有愛心小學,請賜教!

2    0    0    0

回覆:Canossa 家長,請賜教!!

你不如去小一選校問下,這版較少人睇

回覆:小花媽咪 的帖子

感謝😃

我唔知幫唔幫到你因我囡已在今年已畢業,我的資料可能都唔係咁update. 1.每星期有2堂由外藉老師負責,好難評論間學校嘅英文程度,我囡有去english center學英文,佢依家响band1A英中讀梗,分班試後佢入左英文最叻果组,成绩都唔錯。2.中文堂用廣東話授課,冇聽到話會轉。3.功課量適中。4.我囡唔覺得有壓力,佢讀得好開心。5.老師好有愛生,師生關係好好。6.高小係會忙啲因要考好呈分試,但小朋友應該可應付得到,我囡讀到6年級都係9点準時上床,我見佢都好輕鬆。

回覆:pris626 的帖子

真係感激 x 100

回覆:annettebaby316 的帖子

點左你係小一選校問野都無人答你添,不好意思!

回覆:小花媽咪 的帖子

無緊要,不過canossa 家長好似唔太活躍

今年開始已轉普教中。我覺得老師不錯,小朋友讀得開心。功課不算太多,可接受,但有家長說功課比幾年前増加不少,說不定高年級也有功課壓力。而默書一星期只默一次,中英輪流,不算辛苦。整體而言我好滿意。

回覆:singyumama 的帖子

感謝!請問你小朋友幾年級?canossa 英文程度如何?

回覆:singyumama 的帖子

已轉普通話教中文呀!?

引用:今年開始已轉普教中。我覺得老師不錯,小朋

原帖由 singyumama 於 14-01-04 發表
今年開始已轉普教中。我覺得老師不錯,小朋友讀得開心。功課不算太多,可接受,但有家長說功課比幾年前増加 ...
有普教

我想問一星期中是否有一天早放學?那是否一定要留在學校活動?

引用:請問canossa+家長,有關學校資料 1)Canos

原帖由 annettebaby316 於 13-12-20 發表
請問canossa 家長,有關學校資料

1)Canossa 有NET, 請問每星期有幾多堂由NET 教?小朋友英文程度好嗎
香港側魚涌嗰間喎!係中文教,不是普教中

今年開始已轉普教中。我覺得老師不錯,小朋友讀得開心。功課不算太多,可接受,但有家長說功課比幾年前増加 ...
引錯咗,這個先啱,香港嘉諾撒是中文教,𣎴是普教中,但有普通話堂,考試只考講普通話

引用:Quote:原帖由+singyumama+於+14-01-04+發表

原帖由 catcatma 於 14-01-08 發表
引錯咗,這個先啱,香港嘉諾撒是中文教,𣎴是普教中,但有普通話堂,考試只考講普通話

...
意思是中國語文科“不是”用普通話教學, 只用廣東話教?

Singyumama妳是指學校二O一三年的小一生已開始轉用普通話教“中國語文科”?
還是有普通話堂?
謝謝!

引用:Quote:原帖由+catcatma+於+14-01-08+發表引

原帖由 sweethoho 於 14-01-08 發表
意思是中國語文科“不是”用普通話教學, 只用廣東話教?
是呀,廣東話教中國語文

引用:Quote:原帖由+singyumama+於+14-01-04+發表

原帖由 sweethoho 於 14-01-06 發表
有普教

我想問一星期中是否有一天早放學?那是否一定要留在學校活動?
星期三放早,2點放,不一定要留校課外活動

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+14-01-08+發表

原帖由 catcatma 於 14-01-09 發表
是呀,廣東話教中國語文
謝謝回覆呀

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+14-01-06+發表

原帖由 catcatma 於 14-01-09 發表
星期三放早,2點放,不一定要留校課外活動
明白了!

女兒“自行”已收, 所以想知道多些, 謝謝回答呀!

引用:Quote:原帖由+catcatma+於+14-01-09+發表星

原帖由 sweethoho 於 14-01-10 發表
明白了!

女兒“自行”已收, 所以想知道多些, 謝謝回答呀!
需然嘉諾撒不是什麼所謂名校,但是我囡在六年的小學生活過得充實和愉快。佢依家升上中一,中英數程度都是屬於高能力的組別,我是很欣賞學校給于的教育和培育

‹ 上一主題|下一主題