用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 其實SPK教學有咩獨特之處?
go

其實SPK教學有咩獨特之處? [複製鏈接]

如題!

8    0    0    0

回覆:其實SPK教學有咩獨特之處?

英文有冇net teacher?是否著重畫畫

引用:英文有冇net+teacher?是否著重畫畫 +

原帖由 Tatyi 於 12-03-23 發表
英文有冇net teacher?是否著重畫畫
無net teacher

係咪都幾注重品德教育呢?真係好想知道學校點教導小朋友令佢哋愛上學?究竟有咩魔力呢

最獨特就係訓練小朋友獨立及自理能力。

是否要小朋友自己記住明天要帶什麼回校,返屋企自己同媽媽講,而吾會乜都出通告果種?

我諗都會係!因為我大女喺St.Cat.老師都成日口頭講要明天帶咩帶咩!但係我大女有時都直晴冇咗見事,或者deadline 前先開金口,所以趕準備俾佢趕到氣咳

最獨特是"無特別",但D小朋友又表現出好鬼叻。你話奇唔奇!?

ox_ma  我都真係覺得好amazing架!  發表於 12-4-5 17:58

我本來以為入到一條龍, 我可以唔駛谷個女學呢樣學果樣去加分. 後來發現原來SPK d媽媽都係會帶佢地既小朋友去補習. 其實係咪有咁既必要呢?

既然學校都主張輕鬆愉快既幼稚園生活. 我地係咪要咁樣催谷小朋友呢?

Would that be due to the difficult syllabus of P1 that the parents worry about the gap between K3 and P1, so they would rather equip the child earlier.

其實好多父母都會好好裝備自己小朋友上小一傢啦 even 係咪上St.Paul 小學都好!大家都係想為自己仔女盡量減輕升小的轉變啫其實做父母嘅講到尾都係愛

魔力就是差不多一條龍上龍頭中學。你仲想點?

我估現今有要求的家長都會再比小朋有出去再學學語文的。好常見,就算有兩文三語幼稚園的家長都會這樣做。

so, what activities which SPK' s parents will bring their daughters to go outsides?
All of them are academic related? no drawaing or others ?

yushbaby123 發表於 12-4-12 19:18
so, what activities which SPK' s parents will bring their daughters to go outsides?
All of them are  ...

都是一般人安排語文,一體一藝等,沒有統計。我想每個父母要求都不同, 我是working mum,會多安排小朋友平日上課,免得太長時間獨對工人姐姐, 學校附近或家附近都有好多野學好方便。有些小朋友住得很遠,就時間少D
但我覺得,少了壓力做一些拔苗助長的事,如參加證書課程,考試,比賽拿cert那種課外活動。

引用:Quote:yushbaby123+發表於+12-4-12+19:18+s

原帖由 titibaby 於 12-04-12 發表
都是一般人安排語文,一體一藝等,沒有統計。我想每個父母要求都不同, 我是working mum,會多安排小朋友平 ...
噤即係話喺原校小一interview 時,校方係唔睇小朋友啲校外比賽同cert.噤in 小一時收唔收porfolio?

聽聞9月時sister到幼稚園group interview

無錯,校方係唔睇小朋友啲校外比賽同cert.。今年有個好叻的小朋友,校內成績好,校內又攞獎,結果升小一on wainting,直至這刻未有通知。小學怎樣收生,真係無人知,可能看操行掛。

死啦!噤觸摸唔倒!個心好嗰喎!同埋我個女唔係乖嗰隻

都係那句,能大部分升小學已經很筍!
至於為何wait list,好像沒有路捉到。。都未返學有什麼好擔心?

有一樣肯定,就算學校唔夠其他幼稚園深,論能否教小朋友乖,一定有增值

引用:都係那句,能大部分升小學已經很筍!至於為

原帖由 titibaby 於 12-04-16 發表
都係那句,能大部分升小學已經很筍!
至於為何wait list,好像沒有路捉到。。都未返學有什麼好擔心?
其實學術上我諗我會自己跟多啲!但我相信學校真係會有套獨特方法去教小朋友做乖孩子!我想喺呢方面真係已經賺咗

‹ 上一主題|下一主題