用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

hs,
鄧老師話mock test一般都係普普通通, 放鬆d!放鬆d!

多謝回覆....

咁請問KTS係咪中英數是但一科唔合格就要留級??

[quote]
Huisys 寫道:
hi annamami,

歡迎你呀!!!得閒多d上黎分享一

me 2     

[quote]
Huisys 寫道:
係呀marisa,我都知有呢兩張"指引"呀...........但...我冇用黎同呀仔講過呀................因為好似有少少難度去敎佢(我覺得有d抽象)..................  

但係............今個禮拜若果有時間都

Hi annamami,
你仔仔讀邊一班??

應該係兩科<60分 or 一科<50分就要留級

不過我唸如果中英數是但一科唔合格, 老師都會叫你留級, 升左都讀唔到

[quote]
annamami 寫道:
多謝回覆....

[quote]
Huisys 寫道:

Hi all mami,
我地好似引左d唔係KTS P.1嘅媽咪嚟攞功課同test paper,
(e.g. Lemontrees, 上次問hhkk攞test paper但係又唔現身嗰個....)我都收過PM問攞野,問佢係邊個就閃左, 我地咁樣send左學校d野出去,會唔會唔係咁好呀     

lemontrees 寫道:
Cyrusmon:

Thank you very much. I got it.

In fact, my daughter is in K3 now. This saturday will attend the KTS's interview.

Do you still remember how long does it take for the interview? Do they interview the parents too?

How do you like KTS?

It is a bit surprise the paper is in Chinese. What subject would they use Chinese? Do they really speak Potoughau in Chinese class?

Lemontrees

hi hs,

我終於追完, 看來我不單只打得慢, 連讀也慢, 可能是無返工的後遺症. 聽日圍祺班, 叫你的仔仔找我仔仔切磋下啦! 不過我的仔仔也只不過是剛剛學wor. 你這麼快便問我會唔會報, 你真係高估了他.

[quote]
Huisys 寫道:
MyJade,

咁要train up

Marisa........

我....收到嗰刻真係唔記得咗係用普通話......我家小兒平時又經常性用流利廣東話同我"交流",又吓吓"(述我曾)(講過嘅)(語,當字)(咁揭番比我聽)" .....咁作為佢嘅"家教".....咪忍唔住滋"潤"吓佢囉........
我后尾醒返起...我真係同佢say 咗 sorry 㗎.....妳唔好咁鬼好記性喇 ......(K. E. C.  阿marisa 可能要啲"侷部地區性健忙葯") (親愛的,我要講咩咒語呀~~)

張考說話及聆聽指引.....我當“標本“file起咗....我以為睇過就算...今晚會再拎嚟"聞"番吓

1B 今日要考English Listening and Composition.> 1F都係喎.

我老公話我最近常常發開口夢,我幾驚唔知講咗啲乜。> e???唔通...你都有....親愛的.....所以妳咁驚???    

好彩嘅係佢話我不停係夢中鬧阿仔;唔好彩嘅係我諗我就嚟癲啦!> 唔好太緊張...諗個Schedule 比自己同阿仔...如果唔係...妳跟住應該係會失眠.....跟住會仲燥 ........
marisayg 寫道:
各位媽咪:

我哋一開學咪派咗張考說話及聆聽嘅指引。
考時先揀題目,跟住要講
1. 時間 2. 人物 3. 地點 4. 事情起因、經過 5. 結局
6. 感受

其實佢哋9月考過一次唔計分,今次就開始要計分。
我仲記得有派返嚟比大家觀賞。
嗰次hei hei 成績幾好,但都比hhkk潤 :

我個仔超級唔識講嘢,唯有叫佢努力講。但係佢都係講得唔流暢及太慢,都唔知講咗啲乜,未講完就比老師叮走咗
我無氣鬧佢。

1B 今日要考English Listening and Composition.

hs and hhkk,
我老公話我最近常常發開口夢,我幾驚唔知講咗啲乜。好彩嘅係佢話我不停係夢中鬧阿仔;唔好彩嘅係我諗我就嚟癲啦!     

Hi MyJade,
hs好似又閃左啦

hhkk,

对唔住,我寫錯咗:寫該係speaking 唔係listening.
佢最差就係講嘢,點解咿間學校咁早要考咿樣嘢,比啲時間我train佢都唔得,噚日中文speaking,今日到英文speaking  

hhkk,
我個仔都係用流利廣東話同我引經句典啦,點知.....唉!算啦!我投降啦!     
[quote]
heiheikeikei 寫道:

我....收到嗰刻真係唔記得咗係用普通話......我家小兒平時又經常性用流利廣東話同我"交流",又吓吓"(述我曾)(講過嘅)(語,當字)(咁揭番比我聽)" .....咁作為佢嘅"家教".....咪忍唔住滋"潤"吓佢囉........
我后尾醒返起...我真係同佢say 咗 sorry 㗎.....妳唔好咁鬼好記性喇 ......(K. E. C.  阿marisa 可能要啲"侷部地區性健忙葯") (親愛的,我要講咩咒語呀~~)

1B 今日要考English Listening and Composition.> 1F都係喎.

我老公話我最近常常發開口夢,我幾驚唔知講咗啲乜。> e???唔通...你都有....親愛的.....所以妳咁驚???    

好彩嘅係佢話我不停係夢中鬧阿仔;唔好彩嘅係我諗我就嚟癲啦!> 唔好太緊張...諗個Schedule 比自己同阿仔...如果唔係...妳跟住應該係會失眠.....跟住會仲燥 ........[quote]

各位靚媽咪,
good morning!  我哋真係要好似D防火"長"咁, 有其他人嚟攞料, 問多兩句.......了解多兩句, 過濾哂D......virus先............至少唔好俾人覺得攞得好容易........同保障返我哋呢班mami club嘅mami.......同學校呀痳!!!......唔知大家覺得啱唔啱呢????
kc

hi cheungmp,

可能我太慢, 悶到她走了.   

我都係咁唸

Cassey 寫道:
各位靚媽咪,
good morning!  我哋真係要好似D防火"長"咁, 有其他人嚟攞料, 問多兩句.......了解多兩句, 過濾哂D......virus先............至少唔好俾人覺得攞得好容易........同保障返我哋呢班mami club嘅mami.......同學校呀痳!!!......唔知大家覺得啱唔啱呢????
kc

MyJade,
我唸佢有野做

MyJade 寫道:
hi cheungmp,

可能我太慢, 悶到她走了.   

hhkk,

你真係聰明,我已經失眠咗幾晚。初時賴張床,跟住賴個枕頭,我咿家知係我非常緊張。我要relax,唔係就c!

[quote]

唔好太緊張...諗個Schedule 比自己同阿仔...如果唔係...妳跟住應該係會失眠.....跟住會仲燥 ........

marisa,
有苦與樂喇~
喇沙第三個星期開始,每個星其都有中英默書喇, 一樣係測晒驗啦.
at least  KTS唔洗個個星期默書....(癲少幾次)
聽吓Audio Book有幫助㗎,Train 都要時間....小步慢行先喇.
marisayg 寫道:
hhkk,

对唔住,我寫錯咗:寫該係speaking 唔係listening.
佢最差就係講嘢,點解咿間學校咁早要考咿樣嘢,比啲時間我train佢都唔得,噚日中文speaking,今日到英文speaking  

Hi cheungmp,

我個仔仔讀1B班...
睇過佢d英文...好似教得好快...教緊2A +.+"
我好驚佢英文唔合格要留班....點算...佢mock test 得2x 分.....
請問各位有冇英文科小一既test paper 同exam paper?

唔該...

[quote]
cheungmp 寫道:
Hi annamami,
你仔仔讀邊一班??

應該係兩科<60分 or 一科<50分就要留級

不過我唸如果中英數是但一科唔合格, 老師都會叫你留級, 升左都讀唔到

[quote]
annamami 寫道:
多謝回覆....

[quote]
Huisys 寫道:

hhkk,

邊有時間吖,佢做嘢又超慢。催多兩催佢就話好倦!咿家含英咀華啲詩我都係係佢食晚飯時聽。食完飯未消化就趕佢練violin,仲要係濃縮版15分鐘好練完。真係太忙唔夠時間練,就同佢講佢唔乖無得練,佢每次都淚眼汪汪咁望住我。 :cry:

[quote]
marisa,
有苦與樂喇~
喇沙第三個星期開始,每個星其都有中英默書喇, 一樣係測晒驗啦.
at least  KTS唔洗個個星期默書....(癲少幾次)
聽吓Audio Book有幫助㗎,Train 都要時間....小步慢行先喇.

hhkk,

仔仔話唔識嘅字可以講廣東話,老師就講返正確嘅普通話,小朋友跟住再覆述返就得,唔扣分。因為重點係考內容,唔係考普通話。

[quote]

mp,

Please check pm
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!
‹ 上一主題|下一主題