用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

hi!,
点解今年小一咁少家長上bk呢?是否今年小一冇乜人讀呢?

kiukiuleung
原文章由 kimami 於 07-7-12 11:54 發表
BK
D回應出唔晒D字架    BK快D攪返掂佢啦

Dear all,
想請間下有冇人知海霸小一需不需要入學编班試,因我手頭上只有8月30日嗰小一指道日才回校.

thanks!!

原文章由 kiukiuleung 於 07-7-12 12:45 發表
hi!,
点解今年小一咁少家長上bk呢?是否今年小一冇乜人讀呢?

kiukiuleung

版主

原文章由 kiukiuleung 於 07-7-12 23:09 發表
Dear all,
想請間下有冇人知海霸小一需不需要入學编班試,因我手頭上只有8月30日嗰小一指道日才回校.

thanks!!

唔駛,因為冇精英班,通常一年級會跟出生月份,再每班男女平均咁分.

Dear Lovely,
真係多謝你的回應,超犀利,我真係要向你學習!

Thanks a lot!!
原文章由 Lovely媽咪 於 07-7-13 09:28 發表

唔駛,因為冇精英班,通常一年級會跟出生月份,再每班男女平均咁分.

Dear海官家長:
我想問下海官中文科會否用普通話教授呢?

thanks

原文章由 kiukiuleung 於 07-7-13 10:03 發表
Dear Lovely,
真係多謝你的回應,超犀利,我真係要向你學習!

Thanks a lot!!   

Hi Kiukiuleung,
係唔會嘅, 不過另外仲有普通話科學普通話嘅

原文章由 kiukiuleung 於 07-7-21 19:22 發表
Dear海官家長:
我想問下海官中文科會否用普通話教授呢?

thanks

各位好:
明天返新生指導日了,终於有機去了解間學校係点,你們小孩如何?新學年D書深唔深牙?
keep in touch!!
kiukiuleung
原文章由 kimami 於 07-7-21 22:49 硐表

海霸官小家長:
昨日去了那指導日,很多人牙,但係發覺學校帶領我哋去參觀時冇去舊校舍,响禮堂坐咗三個鐘,但係对學校實際了解都唔多,例如对課程方針,測驗,默書,考試的要求,家長討論,內联網資訊,網上更新,可能我個人比較急,有DD感到校方希望你哋家長日後唔好同學校爭吵,校方已一早告訴你們學校就係咁la!
此乃個人感覺!!
原文章由 kimami 於 07-7-21 22:49 硐表

版主

你慢慢就會習慣架la ,其實開咗學都會再有一次係一/二年級開多一次,同一年級上學期家課日誌都會上網,但唔知會唔會改,因今年好多新老師/新校長同副校長,新人事新作風,但相信會係好既
我都要到開學先可以多啲料八番嚟:

Dear Lovely:

想問下"多元化收費活動"學D咩及收費多少,因為本人都有比我的小朋友學嘢,想了解一下時間及收費,亦想知道活動成效o唔ok!!

Thank you for your help

kiukiuleung上
原文章由 Lovely媽咪 於 07-8-31 14:43 硐表
你慢慢就會習慣架la ,其實開咗學都會再有一次係一/二年級開多一次,同一年級上學期家課日誌都會上網,但唔知會唔會改,因今年好多新老師/新校長同副校長,新人事新作風,但相信會係好既
我都要到開學先可以多啲料 ...

版主

"多元收費活動"呢家嘢真係要開學先知,上一年因為校長話要著重學術,所以就多關於中/英/數上,而運動上就一年級都唔會太多,好似得籃球/游水等等
唔駛咁緊張,你下星期開學就會收到好多通告,最緊要睇清楚同記遁交番學校呀,唔你會係家課日誌度寫"欠交"架

多謝你回覆呀!!!!

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-1 13:47 硐表
"多元收費活動"呢家嘢真係要開學先知,上一年因為校長話要著重學術,所以就多關於中/英/數上,而運動上就一年級都唔會太多,好似得籃球/游水等等
唔駛咁緊張,你下星期開學就會收到好多通告,最緊要睇清楚同記遁交番學校呀 ...

3/9當天放學,小兒很唔開心,補習老師話佢很不对勁,第一次見佢咁"pair" ,之後問下小兒,佢話搭校車放學比老師駡,小兒話找到自已架校車,我問他有冇問老師,他說老師叫佢自已揾吓,我自已想下希望只是開學第一天比較亂D,但又用駡他,因為晚上他睡前話比我聽很驚明天又找不到校車.

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-1 13:47 硐表
唔駛咁緊張,你下星期開學就會收到好多通告,最緊要睇清楚同記遁交番學校呀 ...

版主

你仔仔今日放學點丫,搵唔搵到校車呀
原文章由 kiukiuleung 於 07-9-4 12:25 硐表

3/9當天放學,小兒很唔開心,補習老師話佢很不对勁,第一次見佢咁"pair" ,之後問下小兒,佢話搭校車放學比老師駡,小兒話找到自已架校車,我問他有冇問老師,他說老師叫佢自已揾吓,我自已想下希望只是開學 ...

今日問嗰仔如何,佢話老師看他們揾校車,而佢有位好好的校車叔叔提点下终於揾到校車了, 我又乘機問吓佢認識學校環境未,佢淨係話只參觀了洗手間,小息就在班房內進行,我只係說稍後便會知道,不想响嗰仔面前講什麼.........:-| :-| :-|
我諗我要比d時問再仔细了解一下間學校!
原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-4 13:16 硐表
你仔仔今日放學點丫,搵唔搵到校車呀

[ 本文章最後由 kiukiuleung 於 07-9-4 14:18 編輯 ]

Hi kiukiuleung,

聽落又覺得妳個仔好可憐咁喎:(

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-4 12:25 硐表

3/9當天放學,小兒很唔開心,補習老師話佢很不对勁,第一次見佢咁"pair" ,之後問下小兒,佢話搭校車放學比老師駡,小兒話找到自已架校車,我問他有冇問老師,他說老師叫佢自已揾吓,我自已想下希望只是開學 ...

版主

唔緊要架,應該再有一次家長會,你地可以去班房同班主任傾計,雖然都係講啲大路嘢,你都可以把握機會問嘢 又或者參加家長義工,都有機會多啲了解學校
原文章由 kiukiuleung 於 07-9-4 14:14 硐表
今日問嗰仔如何,佢話老師看他們揾校車,而佢有位好好的校車叔叔提点下终於揾到校車了, 我又乘機問吓佢認識學校環境未,佢淨係話只參觀了洗手間,小息就在班房內進行,我只係說稍後便會知道,不想响嗰 ...

DEAR ALL:
明白了,多謝你們的解答!
原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-4 14:58 硐表
唔緊要架,應該再有一次家長會,你地可以去班房同班主任傾計,雖然都係講啲大路嘢,你都可以把握機會問嘢 又或者參加家長義工,都有機會多啲了解學校
...

版主

今日收到收費活動真係眼都突埋,啲費用貴咗好多,上2年我仔仔學籃球都係2佰幾,今年要成6佰幾,同埋其他都貴咗,佢地話因為轉咗第2間.

Thanks your PM.嘩!乜差咁遠D価錢,真係幾貴D活動,我想比小朋友參加打籃球,但係又冇校車接送,計起條數比出面的価錢咪差不多...........
kiukiuleung
e]原文章由 ovely媽咪 於 07-9-7 14:05 硐表
今日收到收費活動真係眼都突埋,啲費用貴咗好多,上2年我仔仔學籃球都係2佰幾,今年要成6佰幾,同埋其他都貴咗,佢地話因為轉咗第2間. [/quote]
‹ 上一主題|下一主題