用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑小學 2013-2014 小一家長
樓主: kksushi
go

2013-2014 小一家長 [複製鏈接]

meowmeow2011 發表於 13-9-24 08:52
請問有無媽媽有9月份餐單呀???
我想知27/9放早(12:35hrs)有YMCA但好似印象中嗰日無飯訂所以想confirm吓.... ...

吓, 咁果日YMCA 有冇得上堂嫁。 我冇安排到人接仔喎 =-="""

引用:Quote:meowmeow2011+發表於+13-9-24+08:52+

原帖由 印度人 於 13-09-24 發表
吓, 咁果日YMCA 有冇得上堂嫁。 我冇安排到人接仔喎 =-="""
唔係喎,我睇番通告,個日都會有ymca呀。

YMCA都有架, 同平時一樣.
至於飯, 放心啦各位, 你地小朋友一定有得食. 9月YMCA的飯單, 我記得係分開的.
之前全校的單是無頭一星期的, 後來報YMCA時才另外入張飯單的.

我唸佢地係有預到的, 唔使擔心!
不過佢地9月真係太多假啦, 唉放左3日.

各位, 剛午飯助理完回來, 剛才聽到廣播說9/27 YMCA的午飯真係要另外馬上再ORDER, 說明天一定要交回, 否則9/27無飯食.

不過我地a班都未收過佢張飯單, 已叫班主任幫手問下. 希望今日放學有 ^^

剛收到老師通知, 原來9/27的小一班是已經ORDER飯啦!
補交飯單的是只有小二至小六的同學, 一年班不用.

印度人   你好貼心^^  發表於 13-9-25 17:32

啱啱上網睇手冊, 星期五著紅色衫, 咁係咪姐係著便服, 咁要著咩褲

引用:啱啱上網睇手冊,+星期五著紅色衫,+咁係咪姐

原帖由 印度人 於 13-09-25 發表
啱啱上網睇手冊, 星期五著紅色衫, 咁係咪姐係著便服, 咁要著咩褲
我仔話有啲啲紅色都得。但距無紅色衫甘係咪著番校服?

請問各位媽咪會為小朋友買幾多套冬季校服呢?
唔識打呔係唔係買短校呔呢???

回復 meowmeow2011 的帖子

我訂咗校服及運動衫各2套, 校呔2 條 (短),  因為我諗著冬季校服時間比較長, 校褸一件, 但冇訂背心

星期五要穿紅色咩? 阿女返黎無講喎!

冬天校服我會各要一套先, 因為`阿女高得好快, 怕買定SIZE好快唔合身.

回復 kksushi 的帖子

係呀, 手冊有寫要著紅衫, 而亞仔琴晚又同我講話星期五要著紅衫

引用:回復+kksushi+的帖子 係呀,+手冊有寫要著

原帖由 印度人 於 13-09-26 發表
回復 kksushi 的帖子

係呀, 手冊有寫要著紅衫, 而亞仔琴晚又同我講話星期五要著紅衫
衫紅色,咁褲呢?
是否可以牛仔褲??

回覆:LOVEJELLY 的帖子

我問左,係著藍色褲,藍色牛仔褲都得。

引用:我問左,係著藍色褲,藍色牛仔褲都得。 +

原帖由 namibb 於 13-09-26 發表
我問左,係著藍色褲,藍色牛仔褲都得。
唔該哂

好耐冇見大家留言啦, 可能大家都忙小朋友功課同默書測驗,
發覺學校可能開始入軌道, D 功課開始多咗, 亞仔日日學校YMCA 都未可以做晒功課返嚟 (一來佢又真係做得慢過人), 宜家放咗工仲要同佢角力功課同温書, 好似D 時間好唔夠洗一樣, 月尾又話小測了

各位加油啦

加油呀! 相對比起出面的小學我地已算唔係好谷架啦! 慢慢黎, 唔好咁緊張小朋友成績先啦, 最緊要佢地返學返得開心囉!

引用:加油呀!+相對比起出面的小學我地已算唔係好

原帖由 kksushi 於 13-10-07 發表
加油呀! 相對比起出面的小學我地已算唔係好谷架啦! 慢慢黎, 唔好咁緊張小朋友成績先啦, 最緊要佢地返學返得 ...
對呀!相對其他學校,培僑既功課,默書已算少。我仔返學好開心。不過嚟緊既測驗,中文唔知點同距温

係啦, 中交都未默過一次, 尋日收到10月底小測的內容啦, 而家a班先教左第8課, 不過佢測內容係 8, 10, 11 總共3課, 點係呢3星期教咁多呀
中文好似相對教得慢, 不過測驗內容就最多個科, 有D驚

我地B 班都係琴日先教咗第八課咋

新手, 我出年至揀學校, 但都想知呢間
1.  學校好唔好
2.  功課多唔多
3. 老師如何
4. 有無分精英班
5.  學校有無照顧智能有問題既小朋友?

SORRY, 問得太多
‹ 上一主題|下一主題