用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

Hi Huisys,

真係好耐無上來囉, 因為日頭我幫緊個朋友手做d野, 所以就算對住部電腦都無時間上BK..希望遲d多番時間啦...

阿囡放學後就更加唔得閒..又要陪佢做每日一扁, check 佢功課, 今個禮拜開始仲要溫黙書... , 而家交左個波俾老公同佢溫聽日黙書,   所以而家有時間上BK  

Huisys 寫道:
哇,真係好耐冇見喇yaumama,呢排忙緊d咩呀??囡囡近排點呀??做野快返少少未??

[quote]
yaumama 寫道:
Hi all KTS mummy,

好耐無上黎, 等我都報到先!!
[/quote]

Hi heiheikeikei,

係呀, 未有機會見面呀, 唔緊要, 13/10 見啦......

hee hee, 唔係我個囡似"次子", 係因為我個囡既關係, 令我睇好多官崎駿卡通, 所以鍾意佢地囉.

我手機鈴聲以前係龍貓, 但而家係天空之城呀!!

heiheikeikei 寫道:
yaumama,

我仲未有機會見過妳呀~~
希望10/13 可以見吓面啦
多謝妳幫我哋做個list~~
(P.S. 點解緊排咁少上嚟嘅??)
(P.S. 妳會唔會係覺得女女有D似"次子", 所以鍾意多D龍貓)
因為我連手機都 set 係龍貓~~[quote]
yaumama 寫道:
Hi all KTS mummy,

好耐無上黎, 等我都報到先!!
[/quote]

小一模擬測驗唔計分架, 老師話真正測驗時候既形式會好似模擬測驗, 所以都要同佢地溫書呀!!

[quote]

>重有下星期嘅小一模擬測驗計唔計分架?
-我都想知......[quote]

yaumama,
thank you very much~~~~
特然間壓力解除
yaumama 寫道:
小一模擬測驗唔計分架, 老師話真正測驗時候既形式會好似模擬測驗, 所以都要同佢地溫書呀!!

[quote]

>重有下星期嘅小一模擬測驗計唔計分架?
-我都想知......[quote]

你地覺唔覺溫中文黙書難過溫英文呀?  成日都唔記得既 !!

nicki_416,

今日睇仔仔本手冊先知原來佢上星期五推跌Anson以致佢手肘受傷,真係十萬個對不起                    我已經            左佢

唔知Anson好番D未

yaumama,
我都係官崎駿迷...我最顛時...我真係就去買咗"天空之城"一套三隻嘅sound track. 漫畫 .... DVD...VCD... 連讀本嘅"天空之城"都買. 為咗個字"Laputa",就去圖書館搵哩隻字........e + 諗起...   
yaumama 寫道:

係呀, 未有機會見面呀, 唔緊要, 13/10 見啦......

hee hee, 唔係我個囡似"次子", 係因為我個囡既關係, 令我睇好多官崎駿卡通, 所以鍾意佢地囉.

[size=x-large]係  X 10
ai.... 中文黙書 - 現再進行式....
yaumama 寫道:
你地覺唔覺溫中文黙書難過溫英文呀?  成日都唔記得既 !!

嘩咁激   , 我最多都係買下"天師仔"擺設, 毛巾, 筆, 印仔等等. 不過官崎駿既卡通無論畫功, 音樂及故事都好正!!

yaumama,
我都係官崎駿迷...我最顛時...我真係就去買咗"天空之城"一套三隻嘅sound track. 漫畫 .... DVD...VCD... 連讀本嘅"天空之城"都買. 為咗個字"Laputa",就去圖書館搵哩隻字........e + 諗起...    [quote]
yaumama 寫道:

[/quote]

聽日中文黙書好似用普通話,我剛剛先第一次用普通話同佢溫,希望我D讀音同馬老師嗰D差唔多,希望佢聽得明啦

HI, 各 1E 班MAMI,

今日亞女比老師寫佢欠交 LISTENING 1 PAPER, 但實在是已交的, 但就不知是什麼原因, 放學時也有好多家長也表示已交的, 應是收功課的同學 不知什麼原因... 就是沒有到老師手上, 之前中文課也試過, 我就貼LABEL 說是已交了, 現在又輪到英文,

我已提個女, 一定要有人在位才交功課, 不要只放在枱上就算, 有人也同他講一次, 請幫我交功課

班主任竟說已多次發生這情況, 但不見有改善的意思,
其他班有這樣的情況嗎?

我真係為咗個“天空"而愛上天空之城....ai....做人阿媽之後... 咁任性嘅嘢....發夢至有喇.....
yaumama 寫道:
嘩咁激   , 我最多都係買下"天師仔"擺設, 毛巾, 筆, 印仔等等. 不過官崎駿既卡通無論畫功, 音樂及故事都好正!!

Hi cheungmp,

係呀, 黙書係用普通話黙架, 所以老師話最好用普通話同小朋友溫黙書.

cheungmp 寫道:
聽日中文黙書好似用普通話,我剛剛先第一次用普通話同佢溫,希望我D讀音同馬老師嗰D差唔多,希望佢聽得明啦

大家咁話..我啱啱收工

但係我D普通話係有限公司 我都係用hhkk介紹嘅網頁查D讀音     
yaumama 寫道:

係呀, 黙書係用普通話黙架, 所以老師話最好用普通話同小朋友溫黙書.

[quote]
[/quote]

交功課我就唔覺有...
收手冊就試過兩次前面位無傳返比我個仔(因佢之前係坐最尾)

我見阿仔班交工課係有自動同被動兩種.
自動 : 叫行長收工課
被動 : 比行長追住叫交工課

rubyngan 寫道:

今日亞女比老師寫佢欠交 LISTENING 1 PAPER, 但實在是已交的, 但就不知是什麼原因, 放學時也有好多家長也表示已交的, 應是收功課的同學 不知什麼原因... 就是沒有到老師手上, 之前中文課也試過, 我就貼LABEL 說是已交了, 現在又輪到英文,

我已提個女, 一定要有人在位才交功課, 不要只放在枱上就算, 有人也同他講一次, 請幫我交功課

其他班有這樣的情況嗎?

rubyngan,

o華!咁真係衰得唔抵啦!有冇問清楚囡囡有冇放D功課出來呀!好彩而家適應期冇咁太大問題,,慢慢教下佢啦! : :

其他班有這樣的情況嗎?
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

我都收工啦,叫左佢去瞓,希望佢聽日精神D,寫D字靚D
大家咁話..我啱啱收工 [quote]
[/quote]

我都係有限公司..嚴格講應該係唔識 , 所以我要叫囡囡留心聽老師讀, 返屋企教番我  

但係我D普通話係有限公司 我都係用hhkk介紹嘅網頁查D讀音     
[quote]
yaumama 寫道:

[quote]
[/quote][/quote]

功課就冇,但係今日比老師寫佢冇還書,要罰佢1日$1,其實佢上星期已經還左,我打左電話同老師講,而家仲搵緊本書係邊,分分鐘要賠

其他班有這樣的情況嗎?
‹ 上一主題|下一主題