用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

hi all,

大家好呀!!
我女學校都有文具list ga,同katiema一樣,另外就規定不可帶鉛筆鉋及鐵筆盒,所以我會買筆袋。之前見到一D小販,哈姆太郎公仔$10一個。

cheung,

我大女同你女差唔多身形    

各位好

我個仔都係今年升小一,有點緊張。

ast你都係度呀
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

嘻....嘻...我仔仔今年升小一喇.....佢話好擔心喎...咁我咪問佢嘜事咁擔心呀......佢話驚老師要佢留堂      我咪同佢講你上堂唔好傾計就唔冼留堂喇!!!!    佢真係傻傻地!!!!

我囡囡都升小一.

她就很期望小一的生活,而我心情就很矛盾 . 因為她長大了, 我一定要放膽讓她自己去面對,但也有些

醒目開學勳章

你地同小朋友包左書未呀?用乜包同點樣包先靚呀?幼稚園時我同佢"係咁易"包,包得好核突呀

醒目開學勳章

唉,佢哋就黎要返學啦,越黎越擔心!

我囡囡也是九月上小一,最近感覺她比以前乖了和高了很多。

各位 ~ 買齊野未呀 ??? 包好書未呀 ???

我女岩岩做好要交俾小學既暑期作業 !!

我仲欠數學同普通話未買.包書我已買了一些有動物&星星圖案的包書紙. 見到有D小學有安排好多日的Orentation Day,又有暑期作業,我仔個間只有2日Orentation Day又無暑期作業,又無list要帶d咩文具?!又唔知要唔要帶食物盒(For tea),毛巾盒,筷子spoon呢?

elainebell

我朋友個女係瑪x曼讀小一,先生叫佢學生唔好包書,因為包"左"書,本書就會重
Evelyn

Astrid,

咁你買咩書包比你大囡囡? 睇見她咁細粒都唔知點算?好擔心! 8下先你系咪總有1個細囡?我總有1BB囡!

由 Astrid 於 2004-08-10 09:34:43

cheung,

我大女同你女差唔多身形   
"我有2個小寶貝"

littlepig,

我心情同你一樣, 我甚至感到好惆悵 !
"我有2個小寶貝"

請問你o地系呢個暑假比個小朋友學D咩?
"我有2個小寶貝"

大家準備倒數la 仲有18日暑假就過去啦!今年暑假跟去年心情分別太大了,因為大家的寶寶將會進入人生另一階段,雖然做父母的總會有忐忑,不知是興奮還是緊張,但總不要讓孩子有太大壓力,讓他開開心心上學去吧!

D書唔包咪好快殘law。

醒目開學勳章

係呀,D書唔包好快殘,但自己包又包得核突喎,

D書會唔會好快殘,我都唔知呀。不過個friend係咁樣講,佢仲話現在學校唔會叫學生包書,驚個書包會重,我又見自己個女間學校都無提,我以為係market trend "tim"。其實我六月尾已給買了包書膠,到現在都未開始包書。

妳驚自己包得核突,唔緊要啦,功多藝術,包得多就OK啦。

Evelyn

而家有D就咁套的包書套,不用自己包。

HELLO ALL &  lcf,

講都唔信, 我書未包, 校服未拎, 相未影, 書上的名未寫, 放假果個好似係我咁.....麥都唔想做....哈哈~~    
‹ 上一主題|下一主題