用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

原帖由 k.kung 於 10-9-21 03:38 發表
無難度可以叫小朋友再考高兩級Flyers。並全取15盾。 重覺得小朋友超水平可以考KIT, PET 甚至FCE, 再分享下如何crack盡所有Cambridge exam的心得。相信很多bk家長會很感謝你。

沒付出便沒收獲, 有甚麼考試唔使死操便 ...

對不起!我冇本事;我亦相信我小朋友冇咁o既本事。或者York家長有實戰經驗可以分享吓。
我不是家財萬貫;而是在職貧窮。
你講得冇錯;絕大部份人所有考試要死操難操才可以拿到好成績。唔單止要操;仲要有技巧;所以10A狀元都出去補習。
...好似離o左題添....

回復 6# smellycat 的帖子

唔好意思, 我係路過, 我講返佢地e+係有國際學校嫁, 唔知你地講緊個seminar係for邊間york

請問個國際學校係咪行IB?

原帖由 helenli 於 10-9-20 00:02 發表
你從來都唔應該對呢個校長有期望, 佢只係一個生意人, 當年同佢傾過計, 完全唔覺得佢有教學熱誠和教育家應有的修養, 我覺得自己同一個SALES傾緊計, 佢做場SHOW比家長睇自己的學生幾叻幾叻, 然後叫我地快D比仔女參加佢 ...

如果想讀當然要去聽下seminar啦, 覺得適合先會讀e間學校, 咁你話你個朋友小朋友讀k2考cambridge, 考得唔好, 仲要去考mover, 其實好多選擇york嘅家長, 就係因為cambridge ma, 咁佢應該一早知道嫁, 仲有如果你覺得小朋友未ready去考試的話, 你係可以唔去, 或者覺得好辛苦都可以選擇唔讀cambridge嫁, 學校又冇話一定要報, 我都認同校長係好sales格, 但係佢sale你唔一定要買嫁ma

回復 1# queeniewingchow 的帖子

Just called to the Education Bureau, I was advised that debenture issue is indeed an agreement between the school and the parents. That is not subject to approval under their authority. But the staff reminded parents must get all terms, obligations and benefits before payment. It should also be formalised to get offical receipt of payment and written terms of debenture scheme.

What I am worried is that once the kid gets into York, we are being requested to pay whatever and whatever never-ending expenses or even increasing the debenture amount........

Honestly, I don't support what Mrs. Fung said and I won't consider York anymore though I believe they have their ways to train up kid's abilities esp in English. But I will still try best to let my gal to attend the interview (showing art work & DVD) on 9/25 as I have to fully utlitised the application fee (HK$30) for my gal's practising in K1 interview. I have to show the school it is their loss that my gal is fit enough to get an offer but it is us not to take their offer due to the debenture issue. 敦請所有家長一起罷讀約克..... yeah ! !

回復 45# charlotte2008 的帖子

唔使發起罷讀, 大家各有各選擇o者

不過真係好難怪d人話york commercial, 平民百姓真係唔夠佢地玩架, 下下都同你講錢... 而我就覺得, 比得起呢個數, 做咩唔去讀真正既國際學校呢?

得罪d講句, 呢個校長就係睇中一班肯花小小錢, 同埋某d家長喜歡功利主義既弱點...

其實K1就係上堂時候, 將pre-starter嘅野放左入去教佢地, K2讀完starter會叫你去考試, 如果到時佈考小朋友未满5yrs, 就唔可以係香港考, 要返大陸考個試喇, 其實e+出面有好多私人開嘅, 都有得讀cambridge嫁喇, 係有pre-starter讀嘅.

原帖由 k.kung 於 10-9-20 13:55 發表
Cambridge Starters報考年紀最小5歲。 York是如何安排小朋友參加Cambridge Starters考試? 又聽說會York會叫學生考Pre-starters。 但我見Cambridge和British Council網頁都無講有Pre-starters呢個考試。

...

係邊度考都係認可嘅, 只不過係唔同center考,好似以前考會考咁羅, 係香港center考要年滿5yrs, 大陸就好似係4.5yrs

原帖由 k.kung 於 10-9-20 14:09 發表
如果Cambridge根本係無pre-starters呢個試, 就算上大陸考到15盾都唔會被學校承認。

另一個問題係張certificate會註明考試地點, 一睇就知係大陸考。認受性不知道會否有影響?

...

Sorry... 真係越寫越嬲 , maybe York has really been my target kinder so far....

Is anyone know how much the extra charges for taking Cambridge course / Stanford couse on Sat ?

唔好意思, 以我現在的理解, 新生入學一定要買"所謂debenture" $6600 for 3年, 咁如果依家已經讀緊既學生又需唔需要比呢?

回復 3# LittleKiwi 的帖子

無錯, 佢真係好識做生意架, 依家我吾知佢地仲係吾係, 但係之前佢連校服都自己搵廠做, 大批造成本當時$15左右跟住賣俾家長, 又搵一筆.

Interview 早早就開始, 見好多round, 見好多人, 又搵一筆, 大量收生, 收咗好多留位貴, 嘩, 又一大筆....其實校長真係好叻啊 !

回復 45# charlotte2008 的帖子

你去當 practice ,無問題,但如你想話俾佢知你小朋友好掂但唔揀佢就真係o徙氣,幾乎所有去 interview 的小朋友都會收到佢地的 offer 架。

佢咁早 interview,咁早俾 offer,都係想賺多 d 留位費。咁早俾 offer,就係睇準一般家長的心理,諗住保險少少俾左留位費先。

佢个仔話讀緊的學生不用買debenture , 但所有新生 including 插班生也必須買debenture.

回復 51# sunsunmimiqq 的帖子

其實我舊年去聽seminar 都覺得係聽緊一個sales 介紹佢既plan 比我, 不過我唔buy, 雖然佢收左我$30報名費, 亦有offer 比我女女, 不過我都無再投資落佢盤生意道, 那$30令我大開眼界我覺得很值!

回復 53# charlotte2008 的帖子

咁似乎唔係太公道喎, 如果為左建設學校, 點解只係"國際班"新生要比/捐錢? (以我理解, 佢所謂既debenture 我已經當係捐款, 無得回購, 又not transferable.....)

不過唔好話我話喇, 以呢間學校以往咁混亂既行政, 可能講講下又話唔使比.... 所以真係想交既家長都係想清楚好

我一收到佢封interview letter就諗, 真係識做生意, 佢個仔真係好進取, 大佬, 你唔係應該睇下我個女幾大至in, 到時佢21個都未夠, 你想佢點呢, 我都諗早d俾offer 你, 其他又未in, 你實局俾660架, 呢條數襟計, 唔知呀, 可能我係佢, 都會咁做, 哈哈哈

唔好嬲啦, 其實我個仔仔都係k1, 剛剛開始, 我之前都係個網成日聽到人講要比咩咩錢, 之後有個家長終於出聲講, 其實都冇咩特別要比, 只不過學校有好多攪作, 咁如果你鐘意參加咁就當然要比錢啦, 咁我e+都覺得係羅, 唔好成日人地係selective嘅都當成一定要比, 咁就真係天文數字, 咁我可以講下要比d咩先, school fee今年就$3600啦, 佢地茶點$320per month我之前覺得好貴, 但當見到個餐單就好開心, 因為好豐富, Misc. Fee$1842per year, 係selective item, 你可以唔買, 不過小朋友就會有item同其他人唔一樣, 一樣有家長覺得冇所謂, 自己出去買嫁, book
$1738有課本(longman), 仲有好多補充練習, 功課簿, 參考課本咁啦, 我就覺得好低, 因為仔仔之前讀n1比左$1800書簿都係得4本書, 書包, 2本簿, 包茶點, 咁梗係得餅同包食啦, cambridge就唔係好記得, 大約$9xxx 其實同出面差不多, 你可以唔讀, 因為佢係sat返, 唔會影響唔學嘅小朋友, 最想講係, 學校係有好多野比家長選擇, 但係我就成日見到個網d人講, 有好多錢要比, 人地比你多d選擇又唔鐘意, 冇野學又話冇野學, 剛剛派左課外活動比家長選擇, york家長一樣有好多人唔參加, 因為時間唔啱, 有d就覺得要返學校學好遠, 各有各選舉, 有人參加好多樣, 咁唔通唔參加學校就唔理個小朋友咩, d活動都係係sat, 同放學後, 所以讀邊間冇所謂, 唔好因為小小問題, 就話間學校揾你笨, 最緊要個小朋友係唔係都鐘意係果度返學先, 佢唔入去你都冇佢辦法嫁, 個個家長都想個小朋友好, 讀緊york嘅mama亦都唔會係傻嘅, 如果真係咁唔合理, 家長都會出聲, 我地都有唔滿意嘅地方, 打去學校, 學校都好快跟進同改善

原帖由 charlotte2008 於 10-9-21 17:14 發表
Sorry... 真係越寫越嬲 , maybe York has really been my target kinder so far....

Is anyone know how much the extra charges for taking Cambridge course / Stanford couse on Sat ?

吓, 點解咁講呀, 我仔仔之前去考4間, 其實間間都差不多時間知道結果喎, york有幾間,其實係好多位嫁, in多人係正常呀, 我地去樂基in, 佢收咁少都有成千人去in la, 我都係講句我知道嘅說話羅

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-9-21 17:23 發表
無錯, 佢真係好識做生意架, 依家我吾知佢地仲係吾係, 但係之前佢連校服都自己搵廠做, 大批造成本當時$15左右跟住賣俾家長, 又搵一筆.

Interview 早早就開始, 見好多round, 見好多人, 又搵一筆, 大量收生, 收咗好多 ...

如果只係國際學校比先正常喎, 出面有邊間唔係國際要買debenture嫁, 佢e+開新開果間係註冊國際學校, 所以咪會叫人買debenture羅, 你可以話如果e間都要買, 不如去第間出名國際讀, 都係嫁, 不過人地d學費又貴d啫, 係唔係? 但係其他班都要就唔正常羅

原帖由 LittleKiwi 於 10-9-21 17:43 發表
咁似乎唔係太公道喎, 如果為左建設學校, 點解只係"國際班"新生要比/捐錢? (以我理解, 佢所謂既debenture 我已經當係捐款, 無得回購, 又not transferable.....)

不過唔好話我話喇, 以呢間學校以往咁混亂既行政, 可能 ...

Pre-starters就等於預備班, 讀完Pre-starters後,要再讀Starters, 學習內容一樣, 何解不直接由Starters開始? 坊間補習社辦Pre-starters目的是把課程延長, 兩個課程加埋隨時要讀年半。

York教Pre-starters是否要另外收費? 除了Starters外, 有說York還會帶學生去大陸考Pre-Starters, 究竟是否真有其事呢?

原帖由 queeniewingchow 於 10-9-21 17:08 發表
其實K1就係上堂時候, 將pre-starter嘅野放左入去教佢地, K2讀完starter會叫你去考試, 如果到時佈考小朋友未满5yrs, 就唔可以係香港考, 要返大陸考個試喇, 其實e+出面有好多私人開嘅, 都有得讀cambridge嫁喇, 係有pre ...
‹ 上一主題|下一主題