用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四(06-07年)精靈一族, 請進入..
樓主: siulisa
go

小四(06-07年)精靈一族, 請進入.. [複製鏈接]

Re: 小三升小四(06-07年)精靈一族..請進入

各位早:

我都來報到. 阿女7號會派成績表, 到時就知升唔升到精英班.

InMaMa :

我都係一樣咁, 不過有時都好辛苦, 放工返黎仲要幫佢check 功課溫書, 而且仲有個細佬(今年升小一).

我而家都想搵一家好好o既補習社俾佢, 因為升小四都開始好緊要喇. 要加緊溫習.

Melodykitty
Melodykitty

hello各位:
我都係在職媽咪,個大女9月升小四.細女2歲8月,升K1.
聽聞小四起D功課會多好多同埋深好多,係咪真的?而且小四起轉英文書?
都有D擔心,因為大女一向都係自己做功課,唔識先問.每週2次默書就在weekend幫佢預默,尤其係英默.
so far都ok,不過唔知p4仲work唔work呢?!

亞女P.4上半年書簿+雜費=$1,200.

14號派成續表同結業禮, 跟住就放暑假啦  

歡迎呀歡迎各位, 好開心見到好熱

joanneka
我仔都係呀

angelnch2001
meimeilam
mayc
我仔書簿+雜費 = 大約1200半年, 但常識就用全年

raccoon_dog
哈哈, 好彩妳識路
我未知呀, 佢未派飛, 都吾見要我地填日期架[quote]
raccoon_dog 寫道:
siulisa,

chanwnmama
我都擔心緊小四吾知點應負

必必
咁快就知分班, 真好, 我仔要八月底到先知分去邊班

melodykitty
我都係在職. 個仔由工人幫手湊.
雖然亞仔都好自覺做學校功課, 但都吾多愿意做額外的練習, 而且我地兩公婆英文吾多掂, 所以都預備九月比佢上補習班, 起碼英文功課吾識有人可以問到

mansonwai
個人覺得學乜好, 最緊要係小朋友本身有興趣.
我仔跟佐個老師幾年, 好似停滯佐, 近排

siulisa,
所以我都考慮緊做埋今年要做全職媽媽,一來跟大女d學業,二來陪吓佢哋成長....不過好驚會悶lor..

chanwnmama
經濟許可的話, 未賞不是件好事架, 如果怕悶的話, 妳可以自已報讀興趣班或者做下運動之類. 話妳知, 咁的生活係我的

Hi Melodykitty,

黎緊我會幫阿女轉去另一間補習社!

InMaMa

siulisa,
其實自己都計劃咗,到時除了跟D女外,自己可以做多D瑜珈同學煮嘢食,已經用晒D時間了.你係唔係要返工?

chanwnmama
係呀, 我返緊工架, 蛇王走上來

mansonwai,
我有類似經驗, 我個仔P.2時學3級琴, 當時佢已經唔想學, 我要日日迫先肯練琴, 最後我冇迫佢學, 仲賣埋部琴! 費時晒錢晒時間!
今年亞仔見個個同學都有學樂器, 佢突然話好想學單簧管, 今次仲話會比心機學, 我見佢學單簧管同學琴的態度真係好唔同, 佢唔洗我日日叫可以自己主動練習, 而且老師話佢本身學琴有音樂低, 所以好快上手, 出年可以報考3 or 4級試.
我覺得最緊要係個小朋友對學習有興趣, 妳試下趁暑假比佢學乒乓球, 最後等佢決定學邊一樣! 我都係暑假比亞仔學籃球&游泳, 等佢有多方面發展!
mansonwai 寫道:
等我 ~~入黎報到先  

唉...我今日個仔話想學乒乓球.
唔想再學琴.

妳地點睇呀

mandy

hi mansonwai & siulisa,
要仔女練琴真係好頭痛,又傷感情.我個大女學緊5級,但成日要迫先肯練一陣.唯有幫去set埋schedule比佢跟住做.曾經叫佢如無興趣就唔好學落去,佢又唔肯喎,真激死.  而家唯有隨遇而安,10月考到就當bonus!
我都係暑假比大女學羽毛球,游泳,晝漫畫同埋參加戶外營.因為大咗鐘意戶外活動多D...但細女唔知做什麼好   

siulisa,你囝囝要考分班試?是哪一區學校?
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題