用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小兒有讀寫障礙讀緊小二,學校想他轉校! ...
樓主: 頭痛的媽媽
go

[讀障] 小兒有讀寫障礙讀緊小二,學校想他轉校! [複製鏈接]

Re: 小兒有讀寫障礙讀緊小二,學校想他轉校!

考慮點是學校一來較新,二來是用英文教學(如果我沒有記錯)...

LA 寫道:
...how about Int'l Christian Quality Music School in Diamond Hill?...

Dr T,

sorry, one more question b4 going to sleep, do u think repeating K2 is better, or K3?

LA

因為你是會轉校,所以重讀K2也不是一個太大的問題,因為橫豎學校規則也要重新學過.

LA 寫道:
... do u think repeating K2 is better, or K3?...

考慮點是學校一來較新,二來是用英文教學(如果我沒有記錯)...   LA寫道:...how about Int'l Christian Quality Music School in Diamond Hill?....

ICQM 並非英文教學,只不過是用英文教數學,高小時加重英文教學而已,普通科目一樣用中文教。

此校對學障兒童並無特別輔導方法,也不會投放資源。只不過是此校標榜以愛心教學,致有這樣的誤會。請看以下forum關於此topic的討論:
http://www.phpbbserver.com/phpbb/viewtopic.php?t=61&mforum=icqm

多謝資料提供...有契仔在那裡讀也懞查查,真係失敗

思佳媽咪 寫道:
...ICQM 並非英文教學,只不過是用英文教數學,高小時加重英文教學而已,普通科目一樣用中文教...

Dr T,

How to become your 契仔?

教我如何好意思講呢     

真係見過小朋友而隔咗好耐之後我都重竟然記得佢啲details囉...人哋亞媽又唔嫌棄我呢個"哎吔"契爺...

ALAL 寫道:
How to become your 契仔?

簽名被屏蔽

兩個咁大把...我絕對唔係一個咁隨便嘅"哎吔"契爺

stellacl 寫道:
哈哈, 邊會有亞媽嫌棄你做契爺架 !!! 係呢...甘你又有幾多個契仔呀 ?

醒目開學勳章

有無gender preference! 契女啱唔啱呀! 你係邊頭蒲多!   

咁又無嘅...不過咁啱呢兩位都係男仔...我又唔係Michael Jackson

cy101 寫道:
有無gender preference! 契女啱唔啱呀! ...

思佳媽咪, how can i click in this link directly?

思佳媽咪 寫道:
http://www.phpbbserver.com/phpbb/viewtopic.php?t=61&mforum=icqm[/quote]

簽名被屏蔽

其實你只要cut & paste在Explorer網址一欄就可以.

不過以下你一按就掂:ICQM

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

人老都唔一定手腳慢嘅

stellacl 寫道:
嘩... Dr. T...你甘快嘅 !!!

簽名被屏蔽

Dr. T, Stellacl,

謝謝你們,我到現在還搞不清如何做link。

Dr.T,
今天小兒校的地終於又打電話俾我,佢話搵到間學校合小兒,就是你提過的"可暉".輔導主任又說這間學校怎樣好,D老師又識教.........其實我沒有話過sure要轉校,佢咁做令我覺得好 .所以我即刻還佢一句,就係究竟係真定假ga,一陣又好似P.1時D老師對我說P.2有 RC班,想repeat P.2時又話P.3有讀RC班 ah!! 年年都係度"點"我.之後佢都這school冇 lee d 師資、資源及認識etc.....激死我!!!!
  但之後我都有問"可暉",我係同佢地輔導主任兼社工傾,還約了於明早去school見他.但唯一不好的就是在2年幾後,這校會被"殺",到時又要搵學校la!
其實我需要再帶小兒做評估ma
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)
‹ 上一主題|下一主題