用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集二)

Dear Oscarmama and mp,

開完會啦.  多謝你們的"祕技" . 有你地嚮度真係好la!唔使一個人咁徬徨.

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集二)

Dear hhkk,

Sorry, please check PM

Leona,(你可以唔洗覆我)
你有無check  個....佢衰咗邊part ??
得第一.二part 係課文喎~~
如果佢哩兩part 合格,咁哎吔佢都叫做課文運用係合格。
佢有D part 完全無得分.係因為唔識解題定唔識D字
定係普通話問題???默書反影唔到佢嘅問題.
由其是句子結構同閱讀理解~~
妳研究咗佢個問題係邊先 吖~~
Leona01 寫道:
Dear Marisa,

我話中文卷喔, 係連ms Chiu見我果陣都話此成績認真要加把勁果隻.  離合格一大截___________呀!  她還安慰我說他平日上課很乖,mock test啫, 到11月的Test 真係要多努力啦!!

我就日日提住佢要努力. 佢話, 講左很多次啦, 一次就夠, 唔係嘅話講咁多次, 佢會記唔到咁多.     

marisa,
arm arm 買完餸返嚟
因為小朋友嘅記憶係好短暫,所以kinder時你仔仔老師要佢地一個字分開唔同時段寫, 重複又重複咁就比較容易記,如果只依賴平時寫嗰3-6次生字,當然唔夠

[quote]
marisayg 寫道:
mp,

你覺唔覺得kinder時啲默書仔仔handle得好啲呀?
我仔仔kinder時一個字分開唔同時段寫,都起碼寫廿幾三十次,到"記憶遊戲"時一take過,好快攪掂!
咿家kts英文寫六次,中文難啲居然寫得嗰三次咁大把,記得就奇喇!

Marisa,

中學畢業後無追衛斯理同原振俠lu,
返而愛情小說沉咪到e +,
我都有比我家老爺話我沉謎係虛假小說裡面喎,
唔得實際...我夠知喇,哩個世界邊有咁好嘅男人吖,
我當睇戲咁睇囉...

其實間間唔同方法啫
阿仔嗰間係從來無默書㗎
評估亦唔比分數,無名次,只有小組比賽
但見D小朋友一樣會運用詞語同做句子
我做mami 義工先知佢哋係學校讀晒D字兼做晒要用腦嘅句子
佢哋可能係玩住嚟記,都學到好多嘢.
試吓轉個形式學習吖~

抄係有幫助,但有無入腦最緊要.
marisayg 寫道:
mp,

你覺唔覺得kinder時啲默書仔仔handle得好啲呀?
我仔仔kinder時一個字分開唔同時段寫,都起碼寫廿幾三十次,到"記憶遊戲"時一take過,好快攪掂!
咿家kts英文寫六次,中文難啲居然寫得嗰三次咁大把,記得就奇喇!

hi gracechung,

學業水平 > 英文教高一級(即P.1教P.2嘅書), 數學教高半級,中文教番P.1嘅書,但係就用普通話教

功課量 > 每日約3-4樣 + 中英文每日一篇 + 每星期閱讀報告

升中出路如何?畢業生多數讀邊幾間中學? > Please see school web-site Click here

如有錯, 請其他媽咪補充

hhkk,
我仔仔做句子比較弱 有咩好辦法呀

hhkk, mp,

平時lunch上黎都靜yinyin.  你兩位咁快lunch完啦.

hhkk講得有理, 阿仔有好多字都抄寫過但小腦袋光抄唔記, 加上像mp話齋, 好易又唔記得, 累積下來就越來越   

hhkk多謝你提醒, 今晚回家再仔細研究一下份卷先.     

hhkk,
我以偶像既身份奉勸大家,千其唔好沉迷咁多愛情小說呀,如果想當年我唔係沉迷既話.......我相信我未必係呢度同大家一齊 仔女.............呢D野如同科幻小說……..乖!今次就聽你老爺話,"meet"甩去.

K EC,
我另外有個重病....岩岩病發…………中文/國語恐具症!有冇得e架 幫下我呀!唔該

[quote]
heiheikeikei 寫道:
Marisa,

中學畢業後無追衛斯理同原振俠lu,
返而愛情小說沉咪到e +,
我都有比我家老爺話我沉謎係虛假小說裡面喎,
唔得實際...我夠知喇,哩個世界邊有咁好嘅男人吖,
我當睇戲咁睇囉...

Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

L01,
我今日唔洗返工呀,幾時lunch都得啦

我覺得有時可以用d有趣d嘅方法or氣氛同佢地溫, 好似尋日同佢溫"了不起"個"起"字,佢唔記得,學校有教佢地唱國歌, 佢間唔中都會唱"起來!起來!起來!",我就同佢玩咁係度唱"起來!起來!起來!",佢好開心跟住就即刻記得點寫,仲話如果今日又唔記得就叫老師唱國歌

其實我感覺你仔仔嘅壓力都唔少,試吓大家都放鬆d

9s,
你係唔係沉迷到不能自拔嘅時候突然比你仔仔叫醒左,返到現實呀

[quote]
nice1314 寫道:
hhkk,
我以偶像既身份奉勸大家,千其唔好沉迷咁多愛情小說呀,如果想當年我唔係沉迷既話.......我相信我未必係呢度同大家一齊 仔女.............呢D野如同科幻小說……..乖!今次就聽你老爺話,"meet"甩去.

mp,

he hee.... 我係想當年沉迷既.... 自20歲出頭後就戒左啦    [quote]
cheungmp 寫道:
9s,
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

唉呀!! 原黎佢係唱緊國歌.  我有時突然聽到佢細細聲唱. 一問佢就收左聲. 問佢唱緊嘜, 佢就    陰陰笑唔答. 淨係聽到好似"起來" "起來" 呀咁.     

[quote]
L01,
學校有教佢地唱國歌, 佢間唔中都會唱"起來!起來!起來!",我就同佢玩咁係度唱"起來!起來!起來!",佢好開心跟住就即刻記得點寫,仲話如果今日又唔記得就叫老師唱國歌

9s,
我讀中學時都沉迷過     
mp,

he hee.... 我係想當年沉迷既.... 自20歲出頭後就戒左啦    [quote]
9s,

mp,

所以我而家咪咁既款囉…………我無自由,我失自由...da da da da da da da .....  
[quote]
9s,
我讀中學時都沉迷過     
[quote]

L01,

係呀!佢剩係識唱"起來!起來!起來!",爸爸就成日同佢玩"起來!起來!起來!"      仲叫我教佢唱全首國歌,我就投降囉,邊度識唱     

佢仲成日搵學校教d野嚟考我, 我就好似我上次同你講咁假裝唔識,佢就好開心咁教番我,d細路有時都幾天真     

Leona01 寫道:
唉呀!! 原黎佢係唱緊國歌.  我有時突然聽到佢細細聲唱. 一問佢就收左聲. 問佢唱緊嘜, 佢就    陰陰笑唔答. 淨係聽到好似"起來" "起來" 呀咁.     

[quote]
L01,
學校有教佢地唱國歌, 佢間唔中都會唱"起來!起來!起來!",我就同佢玩咁係度唱"起來!起來!起來!",佢好開心跟住就即刻記得點寫,仲話如果今日又唔記得就叫老師唱國歌

9s,

呢d係每個女仔必經嘅, 而家想搵返都好難囉   

[quote]
mp,

所以我而家咪咁既款囉…………我無自由,我失自由...da da da da da da da .....  

Dear hhkk,

I just receive the first e mail (P.1-5). I have cleared some files. Would you please send the second one to me (the netvigator email account)?

Thanks a lot!

L01,
係呀, 佢哋呢個星期唔知係唔係教緊國歌同校歌呢.........亞囡都不停響樹e e au au......聽到"起來, 起來" 就話係國歌, "九龍塘, 九龍xxxxxxx"就話校歌..........同妳囝囝一樣叫我教佢喎..........我教?   ......c 得咯......
kc  
[quote]
Leona01 寫道:

Hi happybean,
我仔仔話尋日同你囡囡去校務處,因為你囡囡比人推,仲 tim, 而家有無事呀
‹ 上一主題|下一主題