用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

LSKLTK 發表於 16-12-30 11:14
前排發現HBO "Westworld" 好好睇,好多思考位,要追返之前啲集數!
Ek 台的reading world 有些情節也相似

回覆 wan_sosin 的帖子

聽有個教授講過,唔係個個活躍小朋友都一定係 ADHD,有一半被診斷為 ADHD 的小朋友食完藥,冇咩精神,結果發現原來係缺鐵質,食多左菠菜就有明顯進步,其實根本唔需要食藥。
你好有心機,慢慢訓練呢條路唔係個個家長都能夠持之以行。我幼稚園小學初中成日畀學校投訴坐唔定,玩過火,唔舉手就講野,好彩小學已經係 10 年前的事,否則學校會一早踢我去睇精神科,食埋藥,仲要被學校入 record。

其實我覺得 ADHD 小朋友個腦袋就好似德國牧羊犬咁,好聰明,但係需要大量活動,學校困住佢係班房到 8 個鐘,活動量少得可憐,冇老師投訴都要偷笑。如果條件容許,可以畀佢落街跑兩轉,甚至係屋企用跑步機/單車機做運動,消耗咁d 體力,咁樣會冇咁容易「暴走」。我阿爸阿媽都係用呢兩招對付我果個自閉症的大佬,行完街 3 個鐘,返來再用單車機 1 個鐘(當然將難度調到最高),之後再聽下古典同其他柔和音樂,果然成日冇「跳跳虎」。

除左新老師,真係冇咩老師接受到活躍度高的小朋友,中學畢業前幾年,有個 ADHD 學生入 Form 1,學校老師無論咩時候都會安排兩個老師在旁「看犯」,雖然冇事發生,但係個學生一定唔會好受,邊個會想每分每秒都有老師監控?

wan_sosin 發表於 17-1-5 21:12
行為問題,如果只出現在一個環境,例如在學校,並不能構成一個病症,要最少兩個環境都同時出現,如果單只 ...

我只分享我孩子的個案, 學校己定性為麻煩學生, 提議我地驗下, 她在家的行為也是很一致的。

女兒食藥一定可以改善, 但我選擇比時間她長大。我傾向相信部份A仔其實唔係, 和我女兒一樣。

閣下孩子個案我不會或不能評論。

bobbob  A仔=autistic child 無藥食架  發表於 17-1-6 21:03
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-1-6 16:18
Ek 台的reading world 有些情節也相似

真幽默,只要有益嘅思考就好,唔好為思考而思考就得!

shadeslayer 發表於 17-1-6 19:55
我只分享我孩子的個案, 學校己定性為麻煩學生, 提議我地驗下, 她在家的行為也是很一致的。

女兒食藥一定 ...

如果照你所講,只係出下位同無舉手就說話,是不足以話係ADHD,最多只係唔守規矩!
食藥也非萬能,有小部份ADHD食藥都無改善。
其實如果是本身性格唔喜歡按規矩做事,而唔係自我控制能力弱,食藥都未必改到,因為藥物改變唔到性格!
我小朋友亦無食藥,我去評估亦非為了要比佢食藥。

wan_sosin 發表於 17-1-6 23:16
如果照你所講,只係出下位同無舉手就說話,是不足以話係ADHD,最多只係唔守規矩!
食藥也非萬能,有小部份A ...

阿女明顯係自我控制能力弱, 但到13歲左右便忽然開竅, 控制到自己。

我覺得有人語文遲開竅, 有人數學遲開竅, 有人運動遲開竅, 我相信行為也會有些孩子遲開竅。如果通通去驗, 確疹又吃藥, 即父母同醫生同意老師說孩子有問題, 孩子點會開心。

我唔係話無真實ADHD個案, 你嗰個可能係, 我只係懷疑有好多 case 其實唔係。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-6 23:28
阿女明顯係自我控制能力弱, 但到13歲左右便忽然開竅, 控制到自己。

我覺得有人語文遲開竅, 有人數學遲開 ...

你的講法我認同,其實什麼病症也會出現誤診!我認識一位資深中學老師,佢亦見過唔少學生,突然轉性,無晒ADHD特質,但又唔代表個小朋友細個唔係ADHD,只係好難預計一個人嘅腦部發展情況如何,唔通年年走去照下個腦咩!
其實點解要去斷症,簡單講一下,如果個情況明顯影響個小朋友的日常生活,例如自理,社交,學習,或好似我個仔咁樣,連人生安全都有些問題(但所有都要排除是教養方法不善),就需要關注了,始終困難重重的童年,唔理是否一個病症,都會影響一個小朋友成長.
大把成年ADHD,或自閉症人仕,可以好正常生活,因為佢哋憑住已成熟的認知能力和意志,可以把弱點克服過來,普通人都有弱點啦,都一樣要慢慢學去克服,這些人只係有同普通人不同的問題吧了.
成年後的ADHD,最少唔會再在地鐵車廂內轉來轉去,捉住上面扶手玩體操(講我個仔)

我當年去評估,係因為我個仔實在乜野事都做得出,今日平平安安無事都已很祝福了!佢一歲時,工人姐姐帶佢去公園玩唔夠一個小時,返到屋企,背脊可以有好幾度幾吋長血痕,我唔怪個工人,因為佢係好錫小朋友的,我知我個仔係好難睇得住,所以後來我唔做野全職照顧個仔,自己一手一腳湊佢,其實都好難搵人搞得掂佢.

1998Ruby1998 發表於 17-1-6 18:34
回覆 wan_sosin 的帖子

聽有個教授講過,唔係個個活躍小朋友都一定係 ADHD,有一半被診斷為 ADHD 的小朋友 ...

十分多謝你的分享!都講出好多小朋友嘅情況!我上面有個回覆都有講,誤診係一定會有,有些小朋友只係教得唔好,或真係曳!我識一個小朋友,佢都有些過動表徵,但個家長 同CP傾過後,發現好有可能是因為食甜野太多,和有些睡眠不足.
其實我都多接觸呢類小朋友,多少我都睇得出,那個是曳,那個真的過動.

不過最唔好係因為老師覺得個學生麻煩,要求家長用份報告來解決,或要個小朋友食藥,為方便佢哋上堂,事實如果老師識處理,未必要用食藥來解決.但如果真係唔食藥完全聽書聽唔入腦,返學完全學唔到野,都要考慮下用藥物.

講真,ADHD這些問題,是因為人類文明而起,如果返去以前,以狩獵為生,相信只會有"過度文靜症",過動兒應該是極優秀的人種.但始終要生活在現今社會,沒辦法唔去調節來適應生活!

我經常放我個仔盡玩,幼兒階段,每日在公園玩足兩個小時,就算現在小學,一做完功課,就落公園踩單車踢波,玩田徑都玩了三年半了,今年越級參加了學界校際丙組比賽.

學習方面,之前身邊朋友個個為我擔心,這樣的小朋友如何讀書,怕連功課也應付不了,托賴!犬兒犬唔晒!還算有點頭腦!
班主任話佢能自律完成功課,責任感也是我從佢細個就捉得佢好緊的.

不過,這些年來,我身心都累得不得了.

以下一段短片,我自己感受好深,希望有更多人關心有特別需要的小朋友!

https://www.facebook.com/SenRights/videos/512722832271453/

ABC-DAD  咁夜,早啲休息啦  發表於 17-1-7 02:23

回覆:MrBeast 的帖子

已遺忘的電影,得你提起,再看一遍,感觸良多……有一個家(可住的地方)真的很緊要,難怪樓價這麼貴

wan_sosin 發表於 17-1-7 01:58
以下一段短片,我自己感受好深,希望有更多人關心有特別需要的小朋友!

https://www.facebook.com/SenRights/ ...

喜歡結尾大合照嘅部分,喜樂的心乃是良藥

Baruj Benacrraf 寫的其中一段:

我要對年輕人傳達的最寶貴的祝詞:你們的生命為你提供了一個機會,以便在對人類有益的歴史上留下一份印記。只要下決心去取得成功,並且不吝惜自己的精力和才能,就沒有什麼不能完成的事情。
對於生來就有缺陷的人,我的生活和成功的事例會給他們帶來希望和鼓勵。 我生來就有嚴重的閱讀障礙,在學會怎樣讀書時遇到困難,我甚至不能正確拼讀任何一種我學過的語言,是計算機(電腦)和文字處理噐救助了我,它們幫助我糾正錯誤。我希望你們認識到:缺陷應當被看成是一種必須戰勝的挑戰,而不是令人遺憾的缺點,就像閱讀障礙對於我一樣。
#註: 本段節錄自原書,是1980年諾貝爾生理學或醫學得主巴儒-貝納塞拉夫博士應主編之邀專為中國青少年所寫。 廖紅譯。
^2001年初版,2007年至今只借出過16次。繁體字

每人都有不為人知嘅(什至自己)缺陷,互相包容善待,遠勝擁有專屬資源而遺世獨立。

ABC-DAD 發表於 17-1-4 19:42
剛剛睇完"語言功能與中文教學- 系統功能語言在中文教學上的應用#第二版" 岑紹基,覺得緒論都算淺白易明。 ...

週末,有多少少時間睇下,在目錄發現這章相當吸引  運用系統功能語言學理論研究兒童語文能力成長

語言功能與中文教學  公共圖書館捜尋編號 802.03 2224

wan_sosin 發表於 17-1-7 01:58

https://www.facebook.com/SenRights/ ...

謝謝你用自己的休息時間,至少讓我認識特教平權的存在。
http://senrights.org.hk/category/latest-upcoming/
在試卷上畫烏龜的人
[size=0.9em]July 22, 2016

見面那天,暑氣迫人。大汗淋漓赴約,我問:「要不要挑個涼快點的地方?」他有點訝異:「我不熱啊。」但看他豆大的汗珠一滴滴滾下臉頰,浸濕衣領,我遞給他一張紙巾,他擺擺手示意不。

這實在不是一個友善的開場白,但我衝口而出:「其實你屬於哪一個⋯⋯」陳俊傑自嘲的笑一笑,把我說不出口的話接上來:「界別?」社會本來的遊戲規則,就是把人分成不同類別。他想也不用想:「我歲幾被診斷為聾啞,之後說是自閉症,大一點就是有自閉特色,然後學習遲緩,情緒問題,接下來的是資優,嗯⋯⋯成年後,又有說是亞氏保加症。」作為「常人」,最有興趣的大抵是:「資優是指智商幾多?」他輕描淡寫:「智商140。資優對我來說,是一個最沒用的標籤,因為它沒有給我帶來任何幫助和資源,只是多了一個被取笑的花名而已。」

這麼相似,這麼相斥。
我猜這就是陳俊傑和世界之間的距離。

我們挑了間咖啡室入座,外邊是三十幾度的高溫,裡面的冷氣給調至二十度。我窸窸窣窣自袋中掏出一件圍巾,緊緊繞住脖子;一邊聽陳俊傑的自白,我一邊呷著起碼有七十度高溫的熱可可。一時間連自己也搞不清楚,眼前的他有幾「唔正常」,而我又有幾「正常」。

大概當陳俊傑一跟世界接軌,我們就行禮如儀的運用標籤去認識他;那末在他自己和家人的視覺裡,成長的起承轉合,又豈是一樣?

https://youtu.be/HcnfT4arZtI

ABC-DAD 發表於 17-1-7 19:12
週末,有多少少時間睇下,在目錄發現這章相當吸引  運用系統功能語言學理論研究兒童語文能力成長

...

講開語言(可能有啲題外話),發現香港有啲中文教科書用於普通話教學,自己用普通話讀過,發覺非常唔通順,又用廣東話讀,又差少少,先發現原文係「兩溝」,主要以廣東話寫再加普通話用語,心諗唔怪得香港中文教育有啲拉牛上樹感覺。去到高小,書本上仍未有咩名篇賞析(可能香港中文老師未有足夠能力教導,例如作者、寫作背景、手法、鋪排、技巧,情感,分段等)。除非學校另加工作紙。

以我所知大陸八十年代初期已將名篇加入小學課本,例如「落花生」、「背影」已在小四、小五教授。感到無奈,因為所謂DSE中文將要求推得高,而係小學方面卻未能一層層將基礎打好。

怪只怪一向中文在香港唔受重視,文字媒體質量每況愈下,連EK標榜閱讀嘅會員都經常見錯別字,大底各自修行,宜自己主動調整子女學習態度,虛心求學,實質好學校仍有不少好老師,DSE亦不是洪水猛獸,小學階段基礎打好,自可面對優勝劣敗之殘酷現實,浪費時間在意識型態之爭,愚不可及,時間唔等人。
行文散漫,實力有不遞,見諒。

LSKLTK 發表於 17-1-8 00:01
講開語言(可能有啲題外話),發現香港有啲中文教科書用於普通話教學,自己用普通話讀過,發覺非常唔通順, ...
讀物的質量還要靠家長自己把關,教科書不談也吧。你提過儒林外史是孩子跟你一起看嗎?
可有孩子喜愛的書分享?

‹ 上一主題|下一主題