用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關發展親子情感關係,請給點意見
go

有關發展親子情感關係,請給點意見 [複製鏈接]

我有兩個小朋友,大的哪一個是A,小的哪一個不是。自問對兩個小朋友一樣愛,但佢哋對父母的感覺有不同。小的小朋`知道父母愛佢,佢亦表示愛父母,平時會主動過來吻一吓或抱一抱。但大的小朋友會覺得父母不够愛佢,對父母不够親熱,從來不會向父母主動吻一吓或抱一抱。

大的小朋友經常對自已有負面評價,又經常講反話。我開頭覺得佢係想引起注意,又覺得佢很需要其他人的認同,佢對自已的信心不足(佢很喜歡別人称贊)。後來,有同學的家長同我講,我的小朋友太負面,要重點處理這方面。我問她點辦,她話是愛得太少,要多愛一點。

我知道小朋友是在父母身上學習發展關係,但若小朋友同父母不能發展很親密的情感關係,佢就很難同其他人發展持續的情感關係。故此很想各位教路,如何增進親子關係及讓小朋友感到父母的愛。另外,還有甚麼方法去處理小朋友負面的情緒,以及講反話的問題。(通常觸發這些情緒是因為佢有做錯事,我糾正佢,又或者佢認為自己做錯事的時候。)
   0    0    1    0

不如你係"親子王國"的"親子溝通"道問,應該有多D人回應。

回覆:有關發展親子情感關係,請給點意見

自閉的小朋友interpret 愛是很狹窄,甚至precise。例如你好辛苦做個cake 比佢。原來只有m and m 朱古力cake 先愛佢。士多啤梨cake 就唔愛佢。哈,你捉到路的話,就好容易。

有個自閉高IQ 的年靑人,教媽咪點教自閉小朋友,佢話,自閉小朋友心入面有兩道門,第一道門父母很努力後會䦕到。第二道門是反鐼要個小朋友自己䦕。
我加多一句,父母是可以搵方法氹佢䦕門。

回復 pyalisa 的帖子

唔知高IQ自閉青年會唔會俾多些Tips,我都好想佢打開佢道門。-

佢係陳毅雄,星加坡人,出咗本英文書,star child on earth.

回復 pyalisa 的帖子

謝謝你,等我去找吓本書先。

醒目開學勳章

只要打開到自閉小朋友既門, 就無問題, 加油啦!!

回復 ababymami 的帖子

親子關係確實重要, 父母係小孩年幼時的學習對象.
減少負面形象, 加強信心, 可以由稱讚做起. 設計d 遊戲或活動, 係小孩能力應付得來, 逐步再加難度. 父母可以提供最低幫助, 做到後多加稱讚, 並解釋原因.
說反話, 多數係想逃避的反應, 有的喜歡說反話, 有的比較激烈的會擲物, 瞓地或打人, 都係一d無經過大腦思考的反應. 都係加強小孩解難能力, 安撫並提供解決辨法等.
‹ 上一主題|下一主題