用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B2家長請進
樓主: happy5
go

2B2家長請進 [複製鏈接]

王國長老

Re: 2B2家長請進

easiness,

如果呢位小朋友好易既都會錯,
而又試過拎90分,咁即是佢唔係唔識,
唔係唔明個算式概念,只係太粗心大意!
呢D小朋友反而仲有得救喎!一定有進步空間。
有D 細路根本唔聽書,亦唔願多做,
屋企人亦懶理,成績當然唔好啦!
但有D 學生,明明係識既,但硬係錯埋D無謂野,
咁佢地既分數好飄忽,可以今次高分,下次又低分,
呢D 有得執架!好明顯係作答技巧問題。
呢個情況,家長應從旁睇住佢做,但唔好即時指出錯處,
睇吓佢錯咩?有D草稿紙做啱,抄落卷都抄錯架!
咁就要佢試吓搵出自己錯咩,咁佢有多點印象,
佢唔知衰咩既,再話佢知問題係邊,要佢多加留意,
所以家長一定要花D時間睇住佢做算式,
單看錯既答案係唔知佢係邊度出錯。
其實小二既數都係加加減減,好直接無tricky,
好多時都係大意進錯位,又或是唔記得借左位,
數學真係要多做,先至可以快而準的。
叫你朋友唔好灰心,細路仔最緊要有進步,
而家無笨孩子,卻有好多大意既孩子,麟仔都係咁既。

王國長老

唔....其實 >> 101 + X + 336 = 701
2年班都唔係好深了,我朋友個仔讀英小,
呢條係佢個仔舊年一年班既文字題︰
A dictionary has 470 pages, a book has 210 pages lesser than the dictionary, what are the total number of pages of a dictionary and a book?

麟媽媽,

我個仔都係咁! 如果老師幫仔輔導, 我真一萬個"願意"呀!

麟媽媽 寫道:

但有D 學生,明明係識既,但硬係錯埋D無謂野,
咁佢地既分數好飄忽,可以今次高分,下次又低分,
呢D 有得執架!好明顯係作答技巧問題。
呢個情況,家長應從旁睇住佢做,但唔好即時指出錯處,
睇吓佢錯咩?有D草稿紙做啱,抄落卷都抄錯架!

王國長老

easiness,

我都覺得而家D 細路仔好聰明的,但係衰大意!
我記得亞仔小一時派成績表,Miss Lee 同亞仔講︰
「其實你好聰明,我覺得你同XX同學一樣咁聰明,
尤其是數學,你成日第一個舉手,頭腦幾快!
點解XX佢考得咁高名次呢?而你D分數時高時低呢?
因為佢好小心作答,但你好大意喎,如果你小心D,
你都一樣可以做得好,唔好再咁大意了!」
當時我坐係隔離,真係差D 滴左眼淚出黎!
老師人人都係咁教,點解人地得,自己個仔又唔得?
做父母又唔係無付出,但點解強差人意?
我而家開始掌握到多一D,亞仔又真係不斷進步了,
總之努力,只要個仔搵啱自己既學習模式,
愈來愈大都唔到我地跟得幾多,要放手的了。

RRMum 寫道:
阿仔返嚟都話缺水,又成身汗味,可想像到真係"乾煎"架。其實如果學校知道公園正進行維修,為什麼不改地點呢?動植物公園都好呀!至少都有動物睇吓嘛!

絕對同意!! 就算唔維修,都有好多其他好嘅地方選擇吖! :evil:

easiness 寫道:
麟媽媽,

老師肯花時間去輔導啲學生, 嗰位家長當然開心啦, 佢有多謝嗰位老師加添! 問題係老師都覺得啲學生數學成績唔好(其實嗰位學生一年班時數學考試都有90分), 咁即係基礎打得唔好啦! 老師係咪教番以前啲數會好啲呢? 佢地容易嘅數都做錯, 俾啲難嘅數叫佢地做, 佢地咪仲唔識! 其中有條係咁嘅 101 + X + 336 = 701, X = ? 不過真係好多謝嗰位老師! 唔知幾時會輪到阿仔嗰班上輔導呢?

easiness,

我都認同,小朋友跟不上反而教番類似嘅數,咁對d小朋友會好d.

王國長老

等我又講吓其一個原因點解去灣仔峽公園,
我唔知你地有無人跟過上去旅行,
早兩年我同老公都偷偷上去睇架!
呢個公園入口唔多,我相信當中有保安理由,
我見公園兩個出口,都有1個老師同一個亞姐企,
每邊兩個,再有2個老師係公園睇住佢地,
咁係防止有學生走出去,又或是有外人衝入黎…
你地都知學校咩人都有,比人捉左個學生去,
又或是唔知點解唔見左一個,到時邊個負責呢?
我見連D學生去廁所,都係亞姐數晒人數,
佢拉隊入去,係廁所門口點齊人再入番公園。
小一、二好細架咋,又唔係親子旅行one on one,
到時出左事,咪仲嘈得不得了?!
其實小朋友開心就得啦,玩時邊個唔出汗架?
我仔平日踢波我都比2樽水佢喇,有時自己預架嘛。

麟媽媽,

你唔講, 我又真係無諗唔到呢點喎! 不過阿仔都好開心, 有得出去玩, 跑吓食吓野! 係啲仔心目中去邊度都無乜所謂啦!

happy5,

嗰位老師話第一次都係隨便揀, 等佢知道啲學生邊方面弱, 會揀番啲近似嘅數俾佢地做, 加強番嗰方面嘅基礎, 我覺得嗰位老師好好, 平時咁忙都抽時間幫學生輔導, 佢地唔好辜負老師嘅心意呀!

happy5 寫道:
easiness,

我都認同,小朋友跟不上反而教番類似嘅數,咁對d小朋友會好d.

王國長老

easiness,

講明呢一點係我自己諗架啫,唔代表校方架!
我只係從早兩年既旅行觀察得到,
如果唔係管理層為左保安原因,
點解個老師同亞姐全程企係出口左近喎?
呢D 係一般Management level 要考慮埋既危機處理,
我呢D small potato 做開execution 既,諗多兩諗先諗到啫。

麟媽媽 寫道:

我諗大家諗法好唔同!沒絕對對與錯的,只在乎你求什麼啫.我就希望阿仔學校旅行可以活一點.除了玩,還可以令小朋友見識多一點,就例如阿仔幼稚園時都會去樵坑自然教育徑一樣.

happy5 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:

我諗大家諗法好唔同!沒絕對對與錯的,只在乎你求什麼啫.我就希望阿仔學校旅行可以活一點.除了玩,還可以令小朋友見識多一點,就例如阿仔幼稚園時都會去樵坑自然教育徑一樣.[/quote]

我提議不如取消個旅行, 改為"出外學習",
拉大隊去參觀灣仔演藝學院, 睇下d大哥哥如何上音樂課,
又舒服, 又有冷氣嘆, 又有茶點, 又有學院保安員.
正....   

Hello

cys14 寫道:
Hello

你好!!

麟媽媽,

你都係一個細心嘅好媽媽,上次BBQ你都提我地記得帶定多套衫俾啲仔,重要帶埋蚊怕水添!如果你唔講,我最多帶手巾仔同濕紙巾就算啦!我呢個阿媽同阿仔一樣都係粗心大意!

happy5,

似乎你個班增添左好多新成員喎!真係替你高興呀!我嗰邊如果好似你呢邊咁熱鬧就好啦!

easiness 寫道:
happy5,

似乎你個班增添左好多新成員喎!真係替你高興呀!我嗰邊如果好似你呢邊咁熱鬧就好啦!

係喎!
當中有冇啲係我識既呢?
歡迎咁多位加入。

王國長老

happy5,

你放心喎,學校都有好多教育性既outing,
可能旅行是旅行,比佢地癲吓跑餐飽!
你地知唔知小息都唔準跑架?
我仔比人寫過手冊架!話佢小息係操場跑,
呢樣我都理解,撞到同學事少,撞倒連神父就…..
我地總不能說因為咁而制住D 仔唔準跑,
呢樣咪又係危機處理,我諗無家長想撞倒呢位長者。
舊年我仔參觀過消防局,都有去過動植物公園,.
仲去過海洋公園生態教育遊 (呢個好似PTA攪),
下星期19 號又去咩教育俓,學校收左$10 車錢,
可能小一太細個,難控制,升左小2-3多D 架喇。
我仔幼稚園時都好多outing 架,但一定要家長跟埋囉,
家長唔跟埋去,幼稚園都唔敢拉大隊去啦,責任好大架,
始終小學唔同幼稚園,唔係吓吓都可以親子遊,
小朋友大個D 獨立D,先可以應付到任何突發事件,係咪?

happy5 寫道:

我就希望阿仔學校旅行可以活一點.除了玩,還可以令小朋友見識多一點,就例如阿仔幼稚園時都會去樵坑自然教育徑一樣.

cys14 寫道:
Hello

歡迎你!!守得雲開見月明,終於有新成員加入啦!
希望多d同班及前1B1同學父母加入討論班內事務啦 !互相幫忙吖嘛!
‹ 上一主題|下一主題