用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂現家長 / potential 家長會
樓主: Homama2004
go

一呂現家長 / potential 家長會 [複製鏈接]

Re: 一呂現家長 / potential 家長會

大家媽媽早晨!

Homama,
多謝妳咁詳細0既解釋呀?聽完妳講一於呢個暑假〝的〞起心肝自己教下個仔,我自己都係打速成咋..一齊學囉?多謝妳提供0既網站真係得益不少...     
多謝妳有心,我會去藥房問下..尋晚沖涼時唔知係未整濕左佢..有一處爆裂流唔知係淋巴液定濃(結結地..)
"小孩不笨",我無買飛呀..因為剛是星期四要學琴同畫..其實會唔會適合中學生睇多d呢?..我諗住如果值得睇0既可以同仔仔睇早場都可以..那妳會帶小朋友去看嗎?...

原來問番其他同學仔,星期五前早會時候老師都有提過要交親子閱讀表,我仔仔就係聽唔到?都係今日叫佢第一個小息囉去圖書館比周老師?都唔知收唔收0拿...激氣0既係辛苦左一年做0既野?佢成日都大頭蝦懶懶閒..最好有私人秘書跟住佢..唉!太倚賴0拿?     

Alice,

你囡囡傷口都幾深, 小心護理, 以防感染呀!
男仔係大頭蝦啲架, 何况佢只得P3.

candytl, 我不是家教會成員,那次沒有去旅行呀!到看小孩不笨的戲時再相認!

Alice,忘了告訴你,要用稀釋的"沙威龍"(一茶匙左右"沙威龍"加飲用水(最好蒸餾水))來幫囡囡洗傷口,洗傷口時如同和BB抺眼仔一樣,抺過的棉花用一次便棄,抺幾次便可.這樣洗傷口會好得快一點!診所姑娘都是用這方法洗傷口.

Homama,
多謝晒妳呀..放工即刻去藥房買支"沙威龍"同蒸餾水先...
唔想個女膝頭哥留低塊大疤痕呀?   
candytl,Homama,
我唔會去睇小孩不笨添...?那如何和妳們相認...
平時早上妳們會看早會嗎?

homama,

哈哈.........
我以為過位熱心媽咪係你
好丫, 有機會我哋玩相認
今年”合家歡”有兩套唔錯嘅儿童片<<小王子>>, <<飄零燕>>暑假係太空館做, 應該幾arm小朋友睇. 可惜我過日唔得閑.

alice,

我要返工, 冇得睇早會.
實有機會嘅.

candytl,
妳所講0既〝合家歡〞儿童片<<小王子>>, <<飄零燕>>係幾時做架?係未上太空館個網就有詳情架0拿?

搞下相認真係幾搞笑... 當然實有機會啦!

搞下相認真係幾搞笑... 當然實有機會啦!    
同意! 我早上極少去看早會的呀!

我和那些全職媽咪熱心為學校簡直天淵之別啦!我只是間中客串而己.

有一位媽咪同我講,那次教統局下來做校評,那些"官"叫佢哋家長每人用一分鐘時間講自己對學校的不滿,但這些家長就非常醒目和合作,一分鐘內完全在讚學校.那些"官"都無乎,所以今年那份校評真是"好好睇睇"!

真係有d咁0既事?..班官分明想出陰招踩我地學校.....
通常班官只有彈好少讚..我地學校0既〝校評〞總算爭番口氣呀..    

你好各位mama,

今年9月我要為小女選小一了, 我的心水是一呂, 但我什麼分也沒有, 唯有靠運氣, 不知今年多不多兄子.

另外, 妳所講0既〝合家歡〞儿童片<<小王子>>, <<飄零燕>>係幾時做架?係未上太空館個網就有詳情架0拿?可否多給資料.

october

October,
妳好,什麼分也沒有都未必一定唔得
0既?還有統一派位的機會..祝妳小朋友好運呀?
至於妳問多唔多兄子...呢層我真是不清楚?抱歉..幫唔到妳..
或者其他媽咪知呢?

Alice, october,

我係”合家歡”個章程見到的, 本書仔係屋企, 應有三個地點上演, 太空館係其中一個. 等我聽日攞翻黎再話你哋知, 本書仔係通利有得攞.
奇怪, 頭先我去”合家歡”website揾又冇渦.

October,

如果冇分, 自行階段機會好微, 但可以搏第二階段攪珠. 兄弟多與少同攪珠冇關.
homama, alice兩位嘅小朋友都係攪珠中的呀!

Homama,

我都好期待睇過份教局校評.
班家長又真係太護校心切囉, 好好丑丑都講一啲丫.
如果俾我講, 我會講學校資源, 設施唔夠, 如外藉老師太少, 圖書館, 球場, 電腦室太細等, 希望教局撥多啲錢俾呂小(發緊梦……).

<<小王子>>
1975年金球最佳原創音樂
1975年奥斯卡金像獎提名最佳電影歌曲

17/7(Mon)7:30pm 香港大會堂劇院
11/8(Fri) 7:30pm香港科學館演講廳
20/8(Sun) 5:00pm香港電影資料館

<<飄零燕>>

07/8(Mon) 7:30pm 香港大會堂劇院
12/8(Sat) 7:00pm 香港電影資料館
26/8(Sat) 2:30pm 香港科學館演講廳

以上全部英語對白, 中文字幕.

早晨各位!
昨天看到那則基準試新聞,我覺得已有六年時間讓老師們進修考試,大學學位都是讀三年.那邊成日話學生語文質素下降,但老師都未達標,"身教"都沒有又怎考得好學生呢?   你們認為如何?
alice,
你囡囡腳腳怎樣呀?用那"沙威龍"洗完傷口好些嗎???

candytl,
校外評核報告己可在學校內聯網內下載:
佈告板>家長專用>校外評核報告內的附件
二月時已有通告,你一定是看漏了. 有數十頁,真是要慢慢看,"官"樣字眼.

我偏向贊成家長的做法,可能家長只是輕輕表示"有些地方"不滿,但香港的"官"習慣將"小事發大","好事化無".校評報告好,代表學校的質素好,他日升中都有一定幫助.

alice,

係囉, 你囡囡傷口埋口未?

Homama.
我支持政府要語文科老師考”基准試”, 俾6年咁長時間准備, 真係揾唔出有乜反對嘅理由. 連老師嘅中英文水平都不達標, 點去令語文水平每況欲下嘅香港學生得到提升呢.
份校評2月派咗, 我好似一點印象都冇咁嘅?
你大囡P5, 學校開咗家長會講升中未?

大家媽媽早晨!

Homama,candytl,
多謝關心..尋日放工已經買左"沙威龍"幫佢洗傷口0拿?但晚黑又整到傷口撕裂左(好似中國一字咁),流血..我幫佢沖涼都係用椅墊高唔敢濕水咋?有咩辦法呢..滕蓋關節位成日要移動,傷口大真係好難埋口呀?最慘佢成日同哥哥跳跳紮無停?我只係早晚幫佢清洗傷口,無用任何野包住..因為驚怕唔透氣好似上次咁含濃....

candytl,
多謝妳咁詳盡介紹呀?想問下如果想訂票在那兒呢?有沒有廣東話版本架?驚怕女女唔識聽...   

alice,

要睇字幕, 我估未必arm你囡囡.
其實都有其他節目, 你睇吓. 2006合家歡

傷口揾紗布包住好啲, 防止撞到, 或"high'到污糟嘢.
‹ 上一主題|下一主題