用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

回覆 加樂爹 的帖子

讀書和打機沒有衝突,兩者可並存,分配好時間就可以我小朋友都鍾意打機,打機係佢娛樂,但要約法三章,適可而止

回覆樓主:

我小朋友唔係學霸,但小一開始已經自動做哂功課返嚟,又非常鍾意閱讀,閒閒地去圖書館睇幾個鐘頭書,老師教過嘅野佢就記得,所以佢成績科科90幾,除了中文80幾。

令狐兄弟 發表於 24-5-23 07:07
我小朋友唔係學霸,但小一開始已經自動做哂功課返嚟,又非常鍾意閱讀,閒閒地去圖書館睇幾個鐘頭書,老師教 ...

指日可待

睇見大家嘅留言,真係獲益良多

學霸 真係鍾意讀書,對知識有追求。 小小年紀(小四小五)已經會同你討論 宗教書上面嘅道理、 會對文學/歷史/科學科技等範疇特別有興趣。自己會做好多閱讀,而且好有自信唔怕錯。 錯咗會好主動問返點解。
總結講, 我覺得有以下嘅特徵:
1. 喜愛學習
2. 元認知能力比較高(能夠自控自我監察學習過程)
3. 強烈好奇心
4. 自信高、自我效能感高
5. 抗壓能力高
6. 掌握啱自己嘅學習方法

喜歡閱讀
從來不需要勞氣溫書

啱啱見到呢個topic,可以分享下早三四年見喺灣仔男校嘅一個學生,佢由小一上學期去到小六未考過第二名,好誇張,如果年年係頭三叫學霸佢畀學霸仲要高一級。平時見佢好少說話,鍾意睇書佢媽咪話佢小二已經開始睇金庸小說,睇得出唔係佢阿媽逼佢睇。但係最令我有心印象係見佢參加班制籃球比賽,佢身型算係最矮嗰幾個,但係鬥心就好犀利,見佢打籃球對住一個高佢一個頭重佢一半以上嘅同學,佢真係攞個身撞去搶波,人哋畀佢撞都冇反應。見佢嗰種搏命程度輸波都覺得佢勁。當然,讀完小六就轉咗去間官立男校啦。

1) 對學術有一份執着,某些科目可以去到 Artistic Level;
2) 學野好快上手,聽野學野,睇野學野,都好快掌握;
3)記性好,連繫感強,悟性高;
4)有自己一套學習方法;
5)有自信;唔怕失敗;勤力;
6)對事物有好奇心;
7)喜歡閱讀、看資料;
8)其他

*無論去到邊間學校,都會可以學得好,內在學習動機強。*

天外之人    發表於 24-6-11 12:04

有沒有不喜歡温習,但成績又好好的例子?哈哈

好鍾意睇啲成功人士故事,前排訪問盧煜明教授,石永泰訪問佢,爆佢讀書時候除咗咩個大書包仲每日都攞兩個大膠袋裝曬所有書,佢從來唔執書包鍾意帶所有書係身隨時可以睇。

Nbranson 發表於 24-6-10 12:46
好鍾意睇啲成功人士故事,前排訪問盧煜明教授,石永泰訪問佢,爆佢讀書時候除咗咩個大書包仲每日都攞兩個大 ...

盧教授講边段讀書時間先,小學還可以,如果佢指中學或以上,好明顯佢只係隨口嗡下,小學已經兩個袋係平常事,中學仲得?~~~

而家流行講學霸, 霸氣, 我真係好感慨。 呢個霸字, 以前令人諗起惡霸, 橫行霸道, 霸王硬上弓,蝦蝦霸霸, 原來係一個負面嘅詞語, 點解而家啲人咁反智, 當作好嘢嚟用?

幾十年前賣廣告都已經用平霸呢個詞語la.... 依家飲嘅珍珠奶茶,90年代台灣發明嘅時候係叫做波霸奶茶.... 都冇乜嘢啫

hkcsty 發表於 24-6-10 12:33
有沒有不喜歡温習,但成績又好好的例子?哈哈

有,但僅限小學,中一還可以,中二明顯不行, 中三必須用功爭取名次作為揀科。

回覆 李好問 的帖子

不需要感慨,霸字並不是貶義字,起源是褒義,霸字本身就有才識過人、有實力能幹的意思,你講的惡霸是貶義,原因是來自'惡'字,而不是'霸'字。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊