用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督堂幼稚園 基督堂人人都說超好,想問有沒有咩不好的地方? ...
go

基督堂人人都說超好,想問有沒有咩不好的地方? [複製鏈接]

每間學校都有優劣點,想了解多些。為什麼學校只得k2 k3各2班am,學校下午時段用來做甚麼?
   6    0    0    0

回復 Bear999 的帖子

The bad thing is harder to get in than winning the lottery.

下午時間,是用來訓練孩子其他才藝?很好奇想知道。學費不貴,小班教學,net老師貼,好似太完美。

回復 Bear999 的帖子

The downside is this - everyone knows that students of this KG is targeting DBSPD and DGSJS.  So, when your child applies for other primary schools, they may think that they are not your priority.

回覆:hoihoima 的帖子

Agree, and also u will be stressful if yr kids can't be admitted by DB or DG whilst majority of their classmates can get the places.

回覆:基督堂人人都說超好,想問有沒有咩不好的地方?

唔好處係好難難難難難乘X考入!(講下笑),不過認識兩位讀過的家長都話!自己點平常心都好!都會有一定壓力比自己同小朋友!

是否全部英文老師都是net?中文不是教普通話?有咩特別方法訓練學生?是活動定傳統式教學?有說每孩子都要學一種樂器,有聽聞過嗎?

以前有家長講過,好似無net無普通話,不過英文程度一樣好

im sure 全部英文老師都是net

Jane1983  用家最清楚!  發表於 13-3-28 18:21

有冇人可以講多些教學特色?

Bear999 發表於 13-3-30 14:07
有冇人可以講多些教學特色?
你直接當佢係一間用英語為主嘅國際幼稚園好D, 即係英強中弱, 風氣自由,一般唔會坐定定上堂. 不過你都應該預計到如果入唔到兩拔, 佢D學生就唔係其他好傳統嘅學校嗰杯茶....

回覆:Mukchilee 的帖子

唔係坐定定上堂?似乎不是啊!

hhpp  非常同意。CCKG是一間傳統的學校。學生都坐定定上堂。  發表於 13-4-11 14:59
FortuneBB  冇錯 ! 小朋友一定要坐定定上堂, CCKG是一間十分傳統學校.  發表於 13-4-11 13:48

引用:Quote:Bear999+發表於+13-3-30+14:07+有冇

原帖由 Mukchilee 於 13-04-05 發表
你直接當佢係一間用英語為主嘅國際幼稚園好D, 即係英強中弱, 風氣自由,一般唔會坐定定上堂. 不過你都應該預 ...
咁英華呢?

冇錯 ! 小朋友一定要坐定定上堂, CCKG是一間十分傳統學校.

hhpp  非常同意。CCKG是一間傳統的學校。學生都坐定定上堂。  發表於 13-4-11 14:59

FortuneBB 發表於 13-4-11 13:48
冇錯 ! 小朋友一定要坐定定上堂, CCKG是一間十分傳統學校.
十分傳統......

日後轉左校長, 我就唔敢講, 不過Mrs. Fielding 年代嘅理念係在可控情況下讓小朋友try and take the risks, make the mistakes and correct them.

傳統學校多數叫你千祈咪犯錯!

講真, 如果你乎合晒佢要求, 基本上你想入咩學校都入到..
我識o既朋友係做醫生, 另一個做生意, 阿媽係教師全職train 個小朋友...
佢地小朋友基本可以自己solo 上台演講...這可是k2...

裡面有冇老師教書都唔重要了...
因為入得去自學自律自理能力已經係一個成年人級數...

想入? 不如去sc(32人), hkps(ascot)(5人) 博4% 入女拔好過...再加km, kv..
再加埋cckg, 都佔左75%了..
仲要諗下世襲都係一個因素...
所以in 得那西都全無問題, 3分鐘係小朋友表現自己. 要使校長印象深刻..
總括入到cckg, 同入哈佛, 劍橋, 清華一樣係mission impossible..

回覆:Mukchilee 的帖子

CCKG 的中文科也不弱,由K2開始,每星期看一本中文圖書。K3開始,除每週看一本中文圖書外,每週學寫五個生字,由學期初要作句到學期末作短文章,約五十個字。

K2 有寫中文字嗎?
‹ 上一主題|下一主題