用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 問下讀緊的家長,荃灣官小谷吾谷
go

問下讀緊的家長,荃灣官小谷吾谷 [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 blakywi 的帖子

我同你一樣有20分, 但我囝都係好動活潑型, 我都好驚佢做唔到功課,

而家煩緊揀唔揀好, 但揀其他得15分, 即係無用, 唔知點好???

是本區好學校, 學生乖
功課多不多,谷吾谷 --> 真係好睇人, 我兩個仔都係一個做得超快, 一個慢
雖有20分,但我兒子成日紮紮跳,比較活潑,自問他不是太聰明,
比較擔心是要應付功課的壓力 --> 如果家長一齊努力, 應該ok既
學校有沒有資源.撥作課後的功課輔導? --> 有既, 但多唔多就唔知, 好似早上早d返.
放學回家不用跟他太多功課 --> 佢肯自己做咪唔洗你跟lor, 唔肯做就一樣功課都要你跟架啦
荃官小係傳統小學,即功課量比較多同幾谷 --> 功課真係唔多.  谷都係家長谷, 我唔覺得學校谷.

囝囝讀咗5年, SO FAR 好好彩, 同學仔都好乖, 無BULLY.  呢方面我都幾方心, 谷唔谷, 功課多唔多, 其實好視乎小朋友.  我個仔做任何事都是慢吞吞的, 有時真係好激氣.  至於程度方面, 我覺得荃灣的小學都幾平均.  荃官不是特別高.

‹ 上一主題|下一主題