用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 有無2012/9入讀真鐸小一? 交流下!!
go

有無2012/9入讀真鐸小一? 交流下!! [複製鏈接]

我係統一派位"第一志願"入左啦!!

你們對呢間學校有咩睇法???

我註冊個時老師比份野我好大疊,初時我都....之後同小朋友幼稚園家長傾計個陣時,他們都嚇一跳呢!!!
   0    0    0    0

俾佐咩野會讓你們嚇一跳呢?

恭喜恭喜! 真鐸學校不錯架. 校風好, 學習很愉快!

有無人是第二志願以後的入左架?

回復 bbtvb 的帖子

請問小一係時買書日? 果日係未買埋校服?

系呀,買書果日訂埋校服。

LEOLEE910, CPLau129, mkt-kd: 你們都入左??
16日個日到時見..HAHA

mkt-kd: 係個份入學文件嚇親我

回復 bbtvb 的帖子

哈哈! 我囝囝已經小四, 我知道小一在同一日貫書和買校服,我諗住問吓學校舊生可否在那天買校服,唔使去太子.

Anyway, 歡迎加入真鐸大家庭.

你哋有冇參加興趣班同托管服務?

請問有冇2012小一既書單?

LeoLee910 我幫我個仔參加左興趣班同托管服務呀....你呢??

兩個都有報呀

你報左邊樣興趣班?

真鐸是一間不錯的學校。或許有老師離開, 但也是每間學校必會遇到的事情。
我女兒讀了三年, 整體來說我對
老師的印象頗好, 或許有些較「惡」的老師, 但他們教學認真,  很有「料」, 真是教到小朋友人不少的知識。
學枚由特殊教育轉為正規教育, 學生由幾十人增至幾百人, 這種轉變, 老師、家長、學生也在適應中。學生人數多了, 難免關係會有疏離, 這是很正常的事, 但我也看見校長、老師給予很多渠道與家長溝通, 我也看見校長很積極地去改善問題。
學校要在香港「 崎型」的教育制度下生存(這是津貼學校, 必須靠學生人數才能立足), 必須重視學業成績, 因此谷成績、增取課外活動獎狀實在無可厚非, 我女兒三年級幾乎每天都要留校操TSA, 有時看見她真是辛苦,  但我明白學校需要爭取更多BAND ONE中學的入場卷才能生存, 有權利就有義務, 要有好的派位就要付出代價!
我看到很多能力比較遜色的同學, 在三年的培育下, 不單只成績, 就連品格也進步了不少, 我女兒的自信心也明顯地逐漸提昇, 這確實是學校老師的功勞!
真鐸不是一間成績特別卓越的學校, 不保證所有同學也入到BAND ONE中學, 但是真鐸是一間培養孩子全人品格和發展的學校。
我喜歡她!

bbtvb    發表於 12-7-12 07:04
‹ 上一主題|下一主題