用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問 PN 一般 學費 多少?
發新帖回覆
go

請問 PN 一般 學費 多少? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

terryng1205 發表於 24-5-17 21:05
如題

不計國際學校,估計大約3k至7.Xk

半日同全日又唔同
直接上學校website睇啦

全日的話, 加埋飯錢都要8000左右

chole2013schum 發表於 24-6-6 08:15
全日的話, 加埋飯錢都要8000左右

其實負擔也不少

terryng1205 發表於 24-6-9 09:23
其實負擔也不少

所以睇你入PN的目的是什麼

其實現在就要長遠諗想小朋友讀咩小學同中學…

chole2013schum 發表於 24-6-9 20:55
其實現在就要長遠諗想小朋友讀咩小學同中學…

我知道,今次是第二個,洗費亦很多

terryng1205 發表於 24-6-9 21:05
我知道,今次是第二個,洗費亦很多

如果洗費是一個考慮,你現在是不是仍在爭扎是應不應或值不值得入貴名PN升各幼(e.g.LH) ?
名PN+幼(LH)在神校之外,也是SPC、YW和港同大戶,三間學費相宜,入到這些又或其他心儀的小學,PN的學費便值回票價。

RainyRice 發表於 24-6-10 00:59
如果洗費是一個考慮,你現在是不是仍在爭扎是應不應或值不值得入貴名PN升各幼(e.g.LH) ?
名PN+幼(LH)在 ...

Yi...你都幾留意我發的post, 是的,收咗。由於近屋企,方便接送,亦可以利用這交通時間幫佢讀書。我亦同意 LH 係值得既。當然會讀。但要要有計畫洗費,而且將來有高才的仔女來爭學位,好學校競爭沒有少,有機會就要把握。

terryng1205 發表於 24-6-10 08:12
Yi...你都幾留意我發的post, 是的,收咗。由於近屋企,方便接送,亦可以利用這交通時間幫佢讀書。我亦同意 ...

我估咋,貴PN又有自己幼稚園的不多,近來幼校EK個個都在講LH值唔值得,好唔好。我都好明白LH的吸引之處。如果金錢是考慮,而四年的貴而controversial 具爭議性的幼稚園可以換來之後小學入到又平又龍又名/好的,都值得。

RainyRice 發表於 24-6-10 14:53
我估咋,貴PN又有自己幼稚園的不多,近來幼校EK個個都在講LH值唔值得,好唔好。我都好明白LH的吸引之處。 ...

原本我都唔知係叫神校,只知考直私好成績。我女小學的同學妹妹是st cat, 好似都係。

terryng1205 發表於 24-6-10 15:00
原本我都唔知係叫神校,只知考直私好成績。我女小學的同學妹妹是st cat, 好似都係。
...

又好似冇公認的幼稚園可以叫神校喎?事實上EK家長對LH的評價意見兩極。首先神校唔可以只睇成績去決定排名,還有歷史、校友、名氣等等。沒有那間幼稚園夠班敢叫神?或者當年的寶山幼稚園勉強可以咁大口氣。基督堂的DGJS光環不知是否仍在?
EK公認的神校應該只有SPCC DGS. 而且應該是根據公開試成績。但到第三位已經未能達到一致共識。
在升小的家長之間廣傳的Data sir 小學排名表中的神校是SPCC DGS DBS CKY。其中CKY的EK用家都不贊成這個說法,因為學校雖然成績好又備受追捧,但在長輩群之中沒有名氣。

LH23-24年升小有26+31(/776 =7.3%)入DGS SPCC, 不足10%算高嗎?加埋CKY(52), DBS(30), 有17.9%學生入datasir 升小表神校。比較一下有多高:
隨便抽一間,聖公會2020-22三屆有17%(74.1% x23%)學生入SPCC, 3.2% DGS,6.8% DBS. 未計CKY已經有27%升datasir 升小表神校。
如果話要計埋升B1A(龍)小?GH SPK/SPN…. 輕易做到更大%。
St Cat - 其待學校或用家分享升小數據。我識的SC人是升真道播道的…. 或者SC神在K2可以上CCKG那些。
可以參考以下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3579023

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊