用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

引用:回覆+handh+的帖子 但係Sfa無中學,家長有

原帖由 Jane1983 於 14-08-07 發表
回覆 handh 的帖子

但係Sfa無中學,家長有鬥心得來,又追求安全。
考到,都要讀得掂先得。如果唔係入到去考過百名,名次都無,上中學咪又係煩

引用:Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer

原帖由 Jane1983 於 14-08-08 發表
Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer,但就係好多家長一路話話好,一路自己走,無也說服力... ...
入sfa 大家好多都只係當佢係踏腳石

Jane1983  吾出奇  發表於 14-8-8 10:54

回覆:邊間私小升小二跳船能力最強?

如果我係sfa 讀得好,考到全級頭十,我一定會走去揾間有中學back up 嘅小學,唔使又頭痕幾年後又煩揾中學。又如果我重有個細嘅,為求佢做必收生,哥哥/家姐又成績好的話,點解唔走要留係sfa

大家唔知了解咗升中遊戲有幾難玩未,好似smc, 佢自行 + 抽獎只係收廿零個街外人,就算比我係sfa 考頭十,我都怕我小朋友點同全港嘅叻女去爭呢廿零個位,有機會點解唔試下插去st mary 小 or 天神,一條龍直上唔使提心吊膽甘多年

smc我指st mary  中學呀

引用:+本帖最後由+subb+於+14-8-8+12:17+編輯+\

原帖由 subb 於 14-08-08 發表

SMC 收2X個人, 是因為校舍細中學只得3班(自己小學2班), 同強唔強 ...
sorry, 打漏嗰c, 應該係smcc 先啱

subb  IC。。。  發表於 14-8-8 12:20

SMCC.我唸係好多女孩子媽媽心目中嘅dream school, 插班入到去天神/ st mary 嘅,都應該唔使擔心跟唔跟得上嘅問題,學校收得你都一定唔弱

引用:回覆+Jane1983+的帖子 As+I+said+in+my+po

原帖由 KikiDaddy 於 14-08-08 發表
回覆 Jane1983 的帖子

As I said in my post, the transfer is mainly to reduce the pressure of seconda ...
agree

引用:+本帖最後由+MSBOY+於+14-8-8+17:14+編輯+\

原帖由 MSBOY 於 14-08-08 發表

請問LH升SFA的 (是WAITING 到), 通常有冇困難? ...
聽聞今年sfa 全級第三嗰女fm LH 咪插咗去MCS 囉

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-08-08+發表本帖

原帖由 longlokma 於 14-08-08 發表
对,每间学校都有好處有壞處,有資優学生,有正常学生,亦会有能力稍遜的学生。sfa令人反感,撇除其教學模 ...
每間學校都有覺得自己係 blue blood 嘅巴閉家長

引用:Quote:原帖由+handh+於+14-08-08+發表其實

原帖由 longlokma 於 14-08-09 發表
我有一個疑問,要了解一個幼稚園孩子的天資才能,  是否/應否憑考核超前學術知識呢?
要k2-3生懂小一、二的 ...
sfa 1st in 係有叫小朋友講故事架

引用:這情況当然跟教育制度有关。明白要有籌碼入

這情況当然跟教育制度有关。明白要有籌碼入好中学大学, 小学階段当然不能輕視。

記得过去幼稚园階段孩子 ...
呢啲咪家長個人選擇,而家依然有happy 幼稚園,你唔想小朋友甘辛苦咪去happy 幼稚園,不過上到小學,一樣辛苦,除非屋企比到繼續去happy 小學,否則份阿媽,小朋友到小一一齊辛苦。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-09+發表呢

真正有能力的孩子,由小一开始努力也不算遲吧?而且,我們当年不也是這么讀書嗎?还不是年年有人做状元?

...
真正有能力嘅孩子,中一先發力都未遲tim

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-09+發表真

说得对啊!冇咁叻就要小學开始發力!

那麼,幼稚園便要谷要發力代表什麼呢?对自己孩子没信心?      但偏 ...
你呢套我個人認為去外國適合多啲,有啲國家係under 6 定 7 歲唔可以學學術嘢。

大家講到離哂題了

Jane1983    發表於 14-8-9 16:10

引用:我又唔觉aps同kts+有sfa既问题喎……点解呢

我又唔觉aps同kts 有sfa既问题喎……点解呢?
借問声有默唔同 ?宗教唔同

引用:就算插班收,不是也要有運氣? 其他考生不

就算插班收,不是也要有運氣?
其他考生不见得就能力較差。
插班時校長收阿A唔收阿B, 係校長眼中一定係有啲唔同,我唔覺得插班重係靠運氣,插班係睇實力

引用:Quote:bubuG+發表於+14-8-9+10:58+唉,坐擁

原帖由 yuenkw 於 14-08-09 發表
哈哈,如果呀仔有幸派入呢間神津,我相信我都可以“有權”唔明點解 d 人會辛辛苦苦考 APS、KTS、SFA 等私校 ...

引用:Quote:bubuG+發表於+14-8-9+10:58+唉,坐擁

原帖由 yuenkw 於 14-08-09 發表
哈哈,如果呀仔有幸派入呢間神津,我相信我都可以“有權”唔明點解 d 人會辛辛苦苦考 APS、KTS、SFA 等私校 ...
可惜我運又無,人事又無,要靠自己

引用:Quote:mcl203+發表於+14-8-9+17:49+似乎...

原帖由 mk3288 於 14-08-09 發表
有冇人追蹤過這批「茅士」可以領先幾耐?佢地有冇后勁領先埋中學階段?
就算唔領先好耐,起碼人地已經唔使為揾中學煩惱,係學業上唔使去到甘盡,可能留返啲時間做小朋友自己like 做嘅嘢。唔走,要谷盡去到小六再fight 一戰,甘就真係讀到殘

‹ 上一主題|下一主題